Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
    1. Оприбутковування послуг

Підприємство в своїй діяльності споживає послуги, не пов'язані з оприбутковуванням ТМЦ: оплачує рахунки за оренду приміщень, електроенергії водопостачання, охорону, і інші платежі. Такі послуги прибуткують спеціальним документом. Але спочатку — декілька слів про аналітичний облік послуг.

Аналітичний облік послуг

Особливістю обліку послуг в «1С: Бухгалтерії» є та обставина що вони враховуються в тому ж довіднику «Номенклатура», що і ініші запаси. В довіднику доцільно створити окрему групу «Услуги». Втім, найменування і рівня вкладеності створеної для послуг групи значення не мають. Головне, щоб у властивостях елемента довідника в полі «Вид:» було вибране «Послуга».

Заповнення реквізитів закладки «Ціни» труднощів не представляє. До речі, ціна послуги – поняття вельми умовне, поля з цінами можна і не заповнювати. А вид послуги і ставку ПДВ потрібно внести обов'язково

На закладці «Додатково» рахунок обліку і рахунок витрат проставляються автоматично, згідно «Введення залишків ТМЦ». Рахунки можна змінити уручну. Перевірте ще раз заповнення полів, в яких встановлюється аналітика по видах витрат і видах діяльності.

Для послуг стає доступним реквізит «Вважати послугу транспортною витратою». Він має сенс тільки для тих послуг, які надає підприємство. Цей реквізит дозволяє автоматично заповнити розділ II «Товарно-транспортні витрати» вихідної податкової накладної.

Документ «Послуги сторонніх організацій»

Для обліку послуг в конфігурації є документ «Послуги сторонніх організацій». Доступ до цих документів забезпечує однойменний журнал. Документ можна ввести, додавши новий рядок в журнал, або виконавши команду «Документи → Прихід → Послуги сторонніх організацій» головного меню Зручно вводити документ на підставі документів «Договір», «Залишки взаєморозрахунків» і «Рахунок вхідний». Документ сам може служити замовленням, і підставою для введення вхідної податкової накладної (записи книги придбання) і платіжного доручення.

Екранна форма документа є спрощеною версією вікна документа «Прибуткова накладна». В шапці документа, на закладці «Основные» потрібно вибрати постачальника послуги, вказати замовлення (якщо вже є) і вид торгівлі. При введенні документа на підставі вже є шапка заповнюється автоматично.

При заповненні табличної частини програма перевірить значення реквізиту «Вид» елемента довідника. Якщо це не послуга, буде виведено попередження. Кількість і ціну можна не заповнювати, достатньо ввести тільки суму без ПДВ. Сума ПДВ і загальна сума по рядку будуть розраховані автоматично, причому суму ПДВ можна відкоригувати.

На закладці «Додаткові» поміщені реквізити для управління поведінкою документа в бухгалтерському і податковому обліку. Тут можна уточнити рахунок розрахунків з постачальником (за умовчанням — субрахунок 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками») і субконто валових витрат. Якщо послуга має невиробничий характер і не повинна враховуватися у валових витратах, в полі потрібно вибрати елемент довідника «Ні дохід, ні витрата».

В групі реквізитів «ПДВ» є пункт «Віднести ПДВ на витрати (немає права на податковий кредит)». Якщо проставити цю відмітку, з'являться поля для введення бухгалтерського рахунку обліку витрат по ПДВ. Вид витрати вибирають з однойменного довідника.

Як і описані вище документи, документ «Послуги сторонніх організацій» перевіряє при його проведенні сальдо розрахунків з постачальником і виділяє раніше зроблені аванси. Група реквізитів «Попередня оплата» дозволяє вказати суму передоплати уручну. Поставивши відмітку, можна ввести суму передоплати, ПДВ від неї буде розрахований автоматично.

Першою проводкою зареєстровані валові витрати по орендній платні. Друга проводка збільшує ВР на суму ПДВ. Третьою проводкою сум ПДВ віднесена не в податковий кредит, а на рахунок обліку витрат. Останньою горілкою оприбутковувані власне витрати по оренді.

Оприбутковувати послугу можна і документом «Прибуткова накладна». В реквізиті «Що прибуткуємо» шапки такої накладної потрібно вказати «Запаси», а в табличній частині буде доступу і група «Послуги». Таким прийомом користуються, якщо розрахунок за послуги вироблений в іноземній валюті, або якщо розраховувалася з постачальником підзвітна особа.