Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Резервне копіювання і відновлення інформації

Сучасні комп'ютери не просто надійні, а навіть дуже палінні і не створює ілюзію абсолютної надійності. Такі ілюзії дуже небезпечні, адже одного дня комп'ютер може просто не завантажитися: він, як і будь-який інший електронний пристрій, може вийти з ладу. Зрештою, нас можуть просто залити сусіди або ви перевернете на комп'ютер вазу з квітами, вода замкне електричні кола всередині комп'ютера і він вийде з ладу. Не треба забувати й про комп'ютерні віруси. Треба чітко усвідомлювати, що втрата інформації може статися кожної миті.

Щоб максимально зменшити наслідки від втрати інформації і швидко підновити дієздатність 1С:Бухгалтерия для подальшого ведення обліку, треба регулярно виконувати резервне копіювання.

Натискання на кнопку Сохранить данные або застосування однойменної команди з пункту Администрирование головного меню приводить до появи діалогового вікна налаштування параметрів збереження даних. У цьому вікні наведено список файлів, що зберігаються, змінювати який не потрібно. Наше завдання - вибрати папку для зберігання архіву даних і запам'ятати ці дані. Ім'я файлу, в якому зберігатиметься інформація, відображене в нижній частині вікна в полі Сохранять в: і за допомогою кнопки "..." можна вибрати папку, куди буде поміщено цей файл.

Натискання на цю кнопку приводить до появи на екрані діалогового вікна вибору місця зберігання. Після вибору папки та імені файлу треба натиснути на кнопку Сохранить, після чого відбудеться перехід до діалогового вікна зберігання інформації і в полі Сохранить в: відобразиться повний шлях доступу до файлу архіву. У цьому вікні також потрібно натиснути на кнопку Сохранить. Свідченням того, що запам'ятовування даних завершилось успішно, поява вікна. Після цього треба пише натиснути на кнопку ОК.

Для відновлення даних достатньо натиснути на кнопку або застосувати відповідну команду з пункту Администрирование головного меню. Відновлення даних не виконують регулярно, як збереження, а лише у разі потреби. Треба пам'ятати, що у випадку відновлення даних усі зміни, внесені в конфігурацію, а також усі операції і документи, введені в інформаційну базу даних після останнього копіювання, будуть втрачені. Відновлення даних фактично відтворює той стан даних і конфігурації програми, що був на момент останнього копіювання. У полі Из архива: задають повний шлях доступу до файлу архіву і його ім'я; нижче зазначена дата цього архіву. Якщо потрібно, можна вибрати інший архів, з якого відновлюватиметься інформація, за допомогою кнопки "...". Після цього треба натиснути на кнопку Восстановить. Однак програма зажадає ще підтвердження цієї дії, попередивши про можливу втрату даних. І тільки після ствердної відповіді почнеться відновлення інформації, а стан цього процесу відображатиметься у відповідному вікні. Про завершення відновлення свідчить відповідний напис у цьому вікні, а замість кнопки Отмена з'являється кнопка Завершить, на яку й треба буді натиснути.

Дещо про стратегію зберігання резервних копій і відновлення інформації. Збереження інформації наприкінці кожного робочого дня повинно стати звичною справою, і тоді у разі псування інформаційної бази даних унаслідок порушення електропостачання або у випадку інших негараздів, не пов'язаних з виходом з ладу комп'ютерної техніки, не паралізуючі, роботу бухгалтерії: після відновлення будуть втрачені лише дані поточного робочого дня. Якщо у вас декілька комп'ютерів, об'єднаних локальною мережею, то організуйте збереження інформації так, щоб робочі бази даних були розміщені на одному комп'ютері, а архів - на іншому. У цьому випадку втрата даних можлива лише внаслідок виходу з ладу обох комп'ютерів (пожежа, землетрус, крадіжка тощо). Якщо ж комп'ютер тільки один, то хоча б раз на тиждень запам'ятовуйте інформацію на дискетах. Зазначимо, що у цьому випадку доцільно робити кілька копій на різних дискетах, оскільки дискети є не дуже надійним носієм. У будь-якому випадку, доцільно хоча б раз на місяць запам'ятовувати інформацію на дискетах (а ще ліпше на лазерних дисках), які будуть зберігатися в іншому місці (наприклад, удома). У жодному разі не піддавайтесь ілюзії абсолютної надійності комп'ютерної техніки!

2