Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Облік фінансових результатів

Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток або збиток. Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг). Крім того, підприємство може продавати (реалізовувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв та господарств, а також мати доходи і витрати, що збільшують або зменшують розмір прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності.

Документ "Финансовые результаты" є регламентованим і призначеним для виконання наступних операцій: закриття рахунків обліку витрат за елементами (рахунків класу 8), закриття рахунку обліку загальновиробничих витрат (рахунку 91) і визначення кінцевого фінансового результату діяльності підприємства, тобто закриття всіх рахунків обліку доходів і витрат (рахунків класів 7, 8, 9) на відповідні субрахунки рахунку 79 "Фінансові результати".

Кожна з перерахованих операцій відповідає певному етапу визначення фінансових результатів підприємства (режиму роботи документа) і задається безпосередньо в реквізиті "Этап определения финансовых результатов" його діалогової форми.

Розглянемо докладніше специфіку роботи документу на кожному етапі визначення фінансових результатів.

1. При встановленому режимі "Закрытие элементов затрат" відбувається списання сальдо рахунків класу 8 по елементах витрат на рахунки, зазначені для кожного елемента (виду витрат) у формі елемента довідника "Виды затрат". При цьому, якщо рахунок закриття не зазначений у довіднику, списання сальдо рахунка по таких витратах не відбувається.

2. Закриття рахунку 91 "Загальновиробничі витрати", тобто розподіл суми загальновиробничих витрат між собівартістю виготовленої продукції (рахунок 23) і собівартістю реалізованої готової продукції (товарів, робіт, послуг) (рахунок 90) виконується в реквізиті "Закрытие общепроизводственных затрат".

Для реалізації алгоритму розподілу використовуються такі параметри, як нормальна база розподілу, база розподілу поточного місяця, нормальна сума постійних витрат і сума постійних витрат поточного місяця, які визначаються на закладці "Дополнительно" діалогової форми документа. Базою розподілу витрат можуть бути, наприклад: відпрацьований час, обсяг діяльності, прямі витрати тощо. Поточна сума постійних витрат визначається автоматично при проведенні документа як сальдо рахунку 91 по всіх видах витрат, для яких у формі елемента довідника "Виды затрат" встановити параметри програми "Относится к постоянным общепроизводственным затратам".

Сума змінних загальновиробничих витрат буде списана при проведенні документа "Финансовые результати" на рахунок 23 "Виробництво".

3. На етапі "Опеределение финансовых результатов" відбувається списання сальдо рахунків обліку доходів і витрат підприємства (рахунків класу 7, 8 та 9) на відповідні субрахунки рахунку 79.

При цьому залишки по рахунках 72, 73, 95, 96 списуються тільки наприкінці року, тобто при проведенні документа в грудні. Крім того, слід також зазначити, що при визначенні фінансового результату не закривається рахунок 98 "Податки на прибуток".

  1. Облік ПДВ

Податок на додану вартість – загальнодержавний податок, що є головним важелем регулювання повноти забезпечення фінансовими ресурсами Державного бюджету України.

Відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість" продаж готової продукції (товарів, робіт, послуг) здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням податку на додану вартість. При цьому особа, зареєстрована як платник податку па додану вартість у Державній податковій інспекції, одержує право на нарахування податку і складання податкової накладної при продажу готової продукції (товарів, робіт, послуг) незалежно від їх походження.

Податкова накладна, що надається продавцем покупцю і складається в момент виникнення податкових зобов'язань продавця, - це єдиний документ, що надає право на включення сум ПДВ до податкового кредиту, сплачених у зв'язку з придбанням готової продукції (товарів, робіт, послуг) покупцем.

Облік розрахунків по ПДВ ведеться в типовій конфігурації на рахунку третього рівня 641.5 "ПДВ" у розрізі субконто "Податки і відрахування", що має тип довідника "Налоги и отчисления".

Облік сум ПДВ, визначених виходячи із сум отриманих авансів (тобто передоплати) за готову продукцію, запасів, необоротні активи, а також роботи (послуги), що підлягають відвантаженню (виконанню) ведеться на субрахунку 643 "Податкові зобов'язання" в розрізі двох видів субконто: "Контрагенти" і "Замовлення".

На субрахунку 644 "Податковий кредит" у розрізі субрахунків 64.4.1 "Податковий кредит" і 644.2 "Не отримані податкові накладні" і двох видів субконто "Контрагенты" і “Заказы” ведеться облік сум ПДВ, на які підприємство має право зменшити свої податкові зобов'язання.

Документами, що реалізують облік розрахунків з ПДВ у типовій конфігурації, є "Налоговая накладная", "Приложение № 1" і "Приложение № 2" до неї, "Запись книги приобретения", книга продажу в типовій конфігурації формується автоматично на підставі виписаних і проведених податкових накладних і оформлена у вигляді звіту "Книга продаж", "Книга приобретения" формується на підставі проведених документів "Запись книги приобретения".

Крім того, в типовій конфігурації міститься ряд констант, значення яких задають той чи інший режим автоматичного формування'податкових накладних, наданих покупцям підприємства, а також порядок формування проводок по ПДВ при взаєморозрахунках з її постачальниками. Докладніше про це викладено в описі документів "Налоговая накладная" і "Запись книги приобретения ".