Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2013.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Причини нетривалості молодіжних шлюбів

Актуальність питання тривалості молодіжних шлюбів та, відповідно, молодих сімей, полягає в тому, що в сучасному українському суспільстві спостерігається процес нівелювання сімейних цінностей та впливу відповідного соціального інституту на соціалізацію особистості. Відбувається зміна функцій сім’ї, зменшується середня тривалість шлюбних відносин, або формуються нетрадиційні форми статевих та міжособистісних відносин подружжя.

Сім'я є соціальним інститутом та одночасно малою соціальною групою. Як мала соціальна група сім’я задовольняє особистісні потреби людей у коханні, взаєморозумінні, відпочинку, турботі, взаємодопомозі тощо. Як соціальний інститут сім’я виконує, в першу чергу, репродуктивну, економічну та освітньо-виховну функції. Бажання задовольнити власні потреби, особливо у коханні та приналежності до певної групи, в наш час починає переважати над бажанням виконувати суспільні обов’язки – народжувати та виховувати дітей або робити внесок у розвиток економіки суспільства. Індивідуальна свобода стає більш важливою, тому необхідність її обмеження заради спільного сімейного щастя заперечується сучасною молоддю. Ситуація ускладнюється й тим, що в більшості сучасної молоді відсутні стійкі уявлення про ідеальний шлюб та сім’ю. Якщо раніше образ ідеальної сім’ї займав центральне місце в культурі повсякденності, цілеспрямовано прищеплювався молоді, то зараз цей образ формується у свідомості молоді без відповідного суспільного контролю, а сучасним батькам доводиться більше опікуватися економічним становищем сім’ї, ніж вихованням дітей.

Молодь в більшості випадків є непідготовленою до складнощів самостійного сімейного життя. Представники цієї групи вступають у шлюбний союз без відчуття відповідальності за нову сім’ю. Через це в подальшому молоді сім’ї, здебільшого, стикаються з такими проблемами, як неготовність до ведення домашнього господарства, необхідність матеріального забезпечення сім'ї, вирішення сімейних конфліктів, невідповідність особистісних якостей партнера очікуванням іншого та ін. Такі труднощі в сімейному житті також зумовлені ослабленням регулюючого впливу батьків, суспільної моралі на поведінку людини. Як наслідок, первинними суб’єктами соціалізації дітей та молоді виявляються не мати, батько, школа, дідусь з бабусею, а «вільний Інтернет» або далеко не призначені для дітей програми та кінопродукція, що заполонила українське мас-медіа. Так, на сторінках журналів та газет, екранах телевізорів пропагують зразок любові, яка є, більшою мірою, пристрастю, ніж коханням. Метою цієї любові є отримання задоволення від партнера, а образ сімейного життя представляється як сексуальні відносини партнерів, де кожен повинен відчувати не підтримку та кохання, а лише сексуальний потяг до іншого. Кохання з почуття трансформується в засіб, за допомогою якого можна здобути статус, вигоду, просто отримати задоволення. Тому такі поняття, як «шлюб» і «любов» спотворюються. Все це формує установки, що сприяють ясному розумінню юнаками і дівчатами цінності любові, шлюбу, сім’ї. Саме тому відбувається криза усвідомленого та відповідального ставлення молоді до сімейних цінностей, до шлюбу і сім’ї. За таких умов молодих людей не можна вважати підготовленими до шлюбу, якщо у них не сформувалися чіткі уявлення про те, заради чого вони одружуються, які сімейні відносини хочуть побудувати, чого очікують від сімейного життя, яку відповідальність вони будуть нести у шлюбі.

Змінилися і ролі сучасного чоловіка та дружини в порівнянні з минулими епохами. Традиційна роль жінки (ведення домашнього господарства, народження та виховання дітей) і традиційна роль чоловіка (роль господаря, забезпечення сім'ї житлом та всім необхідним для життя) замінилися рольовим паритетом. В наш час переважна більшість жінок стали брати участь в політичному житті країни, економічному забезпеченні сім'ї та приймати рівну, а іноді й провідну, участь у прийнятті сімейних рішень. Але, незважаючи на такі зміни в функціональних ролях, вступаючи до шлюбу, чоловік та жінка мають розуміти, що вони матимуть пристосуватися до рис характеру свого партнера, нестимуть відповідальність одне за одного та в подальшому за своїх дітей, повинні поважати права один одного та мають виконувати подружні обов’язки.

Таким чином, сім'я являє собою складне і багатогранне явище. Вона виступає однією з найбільш значущих цінностей, є одним з факторів розвитку суспільства. Але в наш час ставлення до любові, шлюбу та сім'ї спотворюється, тому в суспільстві зростає кількість незареєстрованих шлюбів та розлучень. Щоб подолати цю тенденцію, українському суспільству слід приділити особливу увагу процесу контрольованого формування ідеального образу сімейних відносин з перевагою не економічних (матеріальних) та егоїстичних, а духовних та суспільно значущих рис.

Калашнікова Аліна

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

(Україна, Харків)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]