Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2013.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Корупція в правоохоронних органах як девіантне явище

Корумпованість українського суспільства перешкоджає інтеграції країни у європейські структури. Вона є причиною бідності більшості та, відповідно, багатства невеликої частини суспільства. Корупція робить суспільство несправедливим. Цій проблемі присвячено десятки монографій, дисертацій, сотні наукових статей, що охоплюють різні аспекти цього явища й діяльності щодо протидії й корупційним проявам в різних сферах суспільного життя. Проте наукових праць із проблем протидії корумпованості в правоохоронних органах Україні не так багато, хоча саме ці органи, за даними соціологічних досліджень, належать до найбільш корумпованих сфер українського суспільства.

Важливим компонентом є соціологічні опитування з даної тематики. Згідно них, на думку більшості опитаних, саме корупція заважає українській міліції виконувати свої функції ефективно. Треба зазначити, що, в зв’язку з тим, що рівень фінансування Міністерства Внутрішніх справ України є неналежним, деякі особи здійснюють так звану благодійну допомогу у вигляді ремонту приміщень або автомобілів за кошти звинуваченого в обмін на звільнення його від відповідальності за вчинене правопорушення. В залежності від статусу на службі рівень хабара зростає або зменшується, але спокуса корупційних дій до певної міри виникає через загальнопоширене невиконання обов’язків держави щодо соціального захисту співробітників молодшого та середнього начальницького складу.

Корупційні діяння можуть служити не тільки особистим потребам, а й інтересам інших впливових осіб, у тому числі представників інших сфер діяльності. Займаючи певну посаду в органах внутрішніх справ, маючи певний обсяг повноважень, при цьому використовуючи свій особистий авторитет, працівник правоохоронних органів впливає на осіб, які йому підпорядковуються. Ця залежність впливає на кар’єрне положення працівника.

Працівниками правоохоронних органів нерідко здійснюються правопорушення, злочини з використанням своєї посади, певних знань в галузі права та досвіду впливу на інших осіб. Крім того, високий рівень латентності правопорушень сприяє поширенню корупції. Зважаючи на те, що корупція є складним та масово поширеним в українському суспільстві явищем, для боротьби з нею потрібно застосовувати комплексні підходи. Для подолання корупції в правоохоронній системі, в першу чергу, потрібно підняти престиж даної професії у суспільстві та належно матеріально забезпечити. Адже голодний та бідний міліціонер не буде охороняти суспільство, байдуже до нього, швидше за все, він буде виживати сам, використовуючи для цього не лише законні методи.

Також можна назвати ефективним шляхом подолання корупції формування у суспільстві політики масового осуду, відновлення судів офіцерської честі.

Не менш важливим напрямком є антикорупційний моніторинг. Можна зробити висновок, що поширеність явища корупції дуже висока, оскільки поза державним контролем залишається діяльність посадових осіб у найважливішій для держави сфері охорони правопорядку. Майбутні правоохоронці вступають на службу в органи внутрішніх справ України переважно з намірами боротися з корупцією, але їхні надії не виправдовуються. Вони відчувають свою фінансову незахищеність, відсутність належної уваги з боку держави. Не маючи бажання чи змоги працювати в системі внутрішніх справ протягом тривалого часу, працівники намагаються збагатитися незаконним шляхом, будуючи корупційний фундамент правоохоронної системи.

Чорна Вікторія

Чорноморський державний університет ім. Петра Могили

(Україна, Миколаїв)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]