Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2013.doc
Скачиваний:
246
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Візуальна аналітика внутрішньосімейної комунікації

У наш час мова вважається головним та найважливішим засобом спілкування, але не єдиним. Майже всі люди у спілкуванні використовують невербальну комунікацію, таку як погляди, міміка, жести. За допомогою мови тіла людина виражає свій внутрішній стан, настрій, веде активний діалог з оточуючими чи сама з собою. Зазвичай, між членами сім'ї невербальна комунікація розвинена набагато сильніше, ніж між колегами або друзями. Сімейні пари можуть розуміти одне одного за одним тільки поглядом або жестом. Перші ознаки кризи та конфліктів в родині також можуть активно проявлятися не через мову, а саме через непомітні погляди, жести тощо.

Соціологічна наука у цьому важливому дослідницькому напрямку тільки починає робити певні кроки, поступаючись в динаміці та глибині аналізу соціальній психології. Крім того, вона потребує застосування комплексних дослідницьких підходів. Автори роботи «Основи візуальної аналітики та соціології візуального символізму в міжкультурних комунікаціях: прикладний аспект» слушно відмічають, що візуальна аналітика і соціологія візуального символізму є міждисциплінарними і комплементарними сферами наукових досліджень, «в яких емпірично-діагностовані і ідентифіковані ознаки образів суб'єктів знаходять свій матеріалізований вираз в гендерних ознаках, фізіогноміці, морфотипіці, функціонально-поведінкових проявах, невербальній комунікації, візуальному символізмі об'єктів матеріальної та духовної культури, колористиці, просторово-топологічних характеристиках, опредметнених особистих і публічних просторах та середовищах, використовуються для ймовірнісного прогнозування і логіко-аналітичного моделювання свідомісно-діяльнісних патернів позначених суб'єктів» [1, 209].

Ми застосували метод соціологічного опитування для того, щоб проаналізувати особливості невербальної комунікації в сім'ї, підтвердити (чи спростувати) гіпотези, що стосувалися поширення та значущості саме невербальної комунікації у родині, окреслити подальші напрямки наукових пошуків. Пілотне дослідження проводилося серед студентів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (n=120, багатоступенева квотна вибірка, польовий етап дослідження проходив з 10 по 21 грудня 2012 року).

Отримані результати підтвердили високу значущість невербальних сигналів у внутрішньосімейній комунікації. Так, на запитання «Чи можете Ви з достатньою точністю визначити настрій Ваших батьків, якщо вони не розмовляють?» абсолютна більшість опитаних (87%) дали позитивну відповідь, і лише 13% – негативну. З вказаних 87%, безпосередньо 35% висловили повну впевненість (варіант відповіді «Безумовно, так»), 52% – часткову згоду («Швидше так, ніж ні»). Жоден респондент не обрав варіант відповіді «Важко відповісти», 7% вказали, що «Швидше ні, ніж так», і лише 6% відповіли «Безумовно, ні».

Між тим, виявилися певні розбіжності в, так би мовити, «зчитуванні» невербальних знаків батьків. Аналіз відповідей респондентів на запитання «Що для Вас виступає головним, коли Ви розпізнаєте невербальні послання Ваших батьків?» дає можливість зробити попередні (враховуючи пілотний характер дослідження) висновки: в розумінні невербальних сигналів матері 75% респондентів, вказали, що вони розпізнають сигнали за поглядом, 13% відповіли, що звертають увагу на позу, а 12% – на жести. В розумінні ж невербальних сигналів батька відповіді розподілені іншим чином: 35,3% вказали, що розпізнають невербальні сигнали за поглядом, 44,2% визначають за позою, 20,5% перш за все звертають увагу на жести.

Відповіді на питання «Чи розуміють Ваші батьки один одного без слів?» значною мірою розійшлися. 45% із загальної кількості опитаних тією чи іншою мірою погодилися з тим, що їхні батьки розуміють один одного без слів (18,5% вказали, що «Безумовно, так», а 27% обрали відповідь «Швидше так, ніж ні»), але у той же час 40% респондентів, обрали негативні варіанти відповідей (26% – «Швидше ні, ніж так»; 14% – «Безумовно, ні»). Достатньо вагомий відсоток склали ті, хто не зміг чітко визначитися (15%).

Вже попередні підсумки проведеної роботи засвідчують правильність припущення відносно того, що внутрішньосімейна комунікація, яка здійснюється за допомогою невербальних символів, є однією з найважливіших складових комунікаційного базису сім’ї. Враховуючи те, що сучасна родина існує в умовах значного протиріччя, коли, з одного боку, розвиваються усі можливості для «мовного сегменту» комунікації (мобільний зв'язок, соціальні мережі тощо), але, з іншого, члени родини все більше і більше віддаляються один від одного саме завдяки розвитку цих технологій (ті ж такі «соціальні мережі», он-лайн ігри, серіали тощо), стає важливим розуміти більш «тонкі» сигнали комунікації. Формалізоване мовне спілкування, яке тільки прикриває складні відносини – типова картина сьогодення. Тому саме невербальні коди, ознаки, що сприймаються візуально, виступають свідченням латентних кризових процесів у родині. Тому ми вважаємо, що обраний напрямок досліджень має привернути більшу увагу фахівців-соціологів.

Література: 1. Яковенко А. К. Основи візуальної аналітики та соціології візуального символізму в міжкультурних комунікаціях: прикладний аспект / А.К Яковенко, Т.О. Огаренко, Ю.В. Романенко. – К. : ДУІКТ, 2009. – 275 с.

Телегіна Світлана

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

(Україна, Харків)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]