Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Червоний Ю.С. (ред.) Цивільний процес України.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

§ 8. Розгляд судом справ про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Згідно зч. 2 ст. 335 ЦК безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться Оголошення у,друкованих засобах масової інформації. Після спливу 1 року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рі­шенням суду у комунальну власність.

За таких обставин орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади, може звернутися до суду із заявою про передачу такого майна в комунальну власність. Заява подається до суду за місцезнаходженням такого майна (ст. 26.9 ЦПК). Якщо умови, визначені ст. 271 ЦПК, не були дотримані, а саме безхазяйне майно не взято на облік або якщо заяву подано до закінчення одного року з дня прийняття її па облік, суд своєю ухвалою відмовляє в прийнятті заяви (ст. 271 ЦПК).

У заяві про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади повинно бути зазначено, яку нерухому річ заявник просить передати у власність територіаль-

ної громади, основні характеристики нерухомої речі, посилання на документи про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік, а також інші відомості, визначені ст. 270 ЦПК.

Ця категорія справ розглядається судом за участі заявника — представника територіальної громади із обов'язковим повідом­ленням усіх заінтересованих осіб.

Суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на об­лік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади (ст. 273 ЦПК).

§ 9. Розгляд судом справ про визнання спадщини відумерлою

Підстави звернення до суду відповідного органу, яким є орган місцевого самоврядування, про визнання спадкового май­на відумерлим установлені ст. 1277 ЦК. Порядок розгляду й передачі відумерлого майна у власність територіальної громади визначається ЦПК. Законодавець визначив розгляд цієї категорії справ у окремому провадженні.

Так, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спад­щини, а також відмови від її прийняття таке майно може бути визнане за рішенням суду відумерлим і передане у власність територіальної громади.

Умовами звернення до суду органу місцевого самоврядування з вимогою про передачу відумерлого майна в його власність є: обов'язковість відсутності будь-яких спадкоємців як за законом, так і за заповітом після смерті спадкоємця (ЦК встановлює 5 черг спад­коємців, які можуть прийняти спадщину після смерті спадкодавця (ст. ст. 1261 — 1265); сплив 1 року з моменту відкриття спадщини.

Суд відмовляє в прийнятті заяви про визнання спадкового майна відумерлим і передачу його у власність територіальної1 громади, якщо не сплив 1 рік з моменту відкриття спадщини. Моментом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця.

Заява про визнання спадщини відумерлою, має містити відо­мості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що стано­вить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття (ст. 275 ЦПК).

Розгляд цієї категорії справ проводиться судом за участі заяв­ника — представника органу місцевого самоврядування, а також з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб (ст. 276 ЦПК). Заінтересованими особами в цьому випадку можуть бути спадкоємці, які в силу закону або заповіту мали право на спадкове майно, однак не прийняли спадщину, відмовились від її прийняття або були усунуті від її прийняття в установленому законом порядку.

За сукупністю всіх обставин справи (фактів), які встановлюють­ся судом у судовому засіданні та мають значення для правильного вирішення справи, суд ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та ухвалює рішення про про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини (ст. 278 ЦПК).