Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Червоний Ю.С. (ред.) Цивільний процес України.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Глава 17 Провадження у справі досудового розгляду

§ 1. Поняття, мета і завдання стадії підготовки справи до судового розгляду

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ст. 1 ЦПК).

Ці завдання можуть бути вирішені судом лише за умови про­сування процесу від однієї стадії до іншої.

Під стадією цивільного процесу розуміється сукупність про­цесуальних дій, які вчиняються суб'єктами цивільного процесу й спрямовані на досягнення не кінцевої, а найближчої процесуаль­ної мети: відкриття провадження у цивільній справі, підготовка її до судового розгляду, проведення судового розгляду тощо.

Отже, підготовка справи до судового розгляду є самостійною та обов'язковою стадією цивільного процесу і складається із сукупності процесуальних дій, що вчиняються судом та іншими учасниками процесу, спрямованих на врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного і швидкого вирішення цивільної справи.

Метою стадії підготовки цивільної справи до судового роз­гляду є створення умов щодо врегулювання спору до судового розгляду, забезпечення своєчасного і правильного вирішення справи, ухвалення законного і обґрунтованого рішення суду.

Водночас треба звернути увагу на ту обставину, що законодав­цем у термінологічний обіг уведені поряд із поняттям «підготовка сирави до судового розгляду» (ч. 1 ст. 126, ст. ст. 248, 253 та інші) ще й поняття «провадження у справі до судового розгляду» (назва глави 3 розділу III ЦПК), «попереднє судове засідання» (ст. ст. 123, 129, 130 та Інші). У зв'язку із ним виникає питання про співвідношення цих понять.

Уявляється, що узагальнюючим є поняття «підготовка справи до судового розгляду». Інші ж поняття вказують на те, що про­цесуальні дії суду та інших учасників процесу можуть вчинятися з моменту встановлення суддею ухвали про відкриття прова­дження у справі, а не лише в попередньому судовому засіданні, в якому судом та іншими учасниками процесу вчиняються численні процесуальні дії, що складають зміст стадії підготовки справи до судового розгляду.

Окремі процесуальні дії з підготовки цивільної справи до су­дового розгляду можуть вчинятися судом та іншими суб'єктами цивільного процесу як до, так і після закінчення попереднього судового засідання (наприклад, у разі необхідності забезпечення позову, доказів тощо).

Отже, підготовка справи до судового розгляду як стадія цивіль­ного процесу починається з моменту постановлення суддею ухвали про відкриття провадження у справі (ч. 4 ст. 122 ЦПК) і триває до постановлення суддею ухвали після закінчення підготовки справи до судового розгляду, в якій він зазначає, які підготовчі дії ним про­ведені, і встановлює дату розгляду справи (ч. 1 ст. 156 ЦПК).

Завданнями підготовки справи до судового розгляду є: створення умов для врегулювання спору до судового роз­гляду шляхом відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем, укладення мирової угоди або передачі справи на розгляд третейського суду;

  • визначення характеру спірного правовідношення і норм матеріального права, які належить застосовувати;

  • визначення тих, що їх належить встановити, юридичних фактів, на які посилаються позивач і відповідач в обгрунтування своїх вимог і заперечень, тобто предмета доказування;

виявлення кола доказів необхідних для встановлення юридичних фактів, що входять до предмета доказування, і за­безпечення їх своєчасного надання;

  • визначення кола осіб, які беруть участь у справі, та інших учасників процесу, їх процесуального становища, вжиття заходів щодо забезпечення своєчасної їх явки в судове засідання.