Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Червоний Ю.С. (ред.) Цивільний процес України.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

§ 3. Функції цивільного процесуального права

Для цивільного процесуального права, як і для будь-якої га­лузі права, характерним є виконання певних функцій. Функції права визначаються тими завданнями, які стоять перед певною галуззю права. Поряд з предметом і методом правового регулю­вання функції галузі права є одним із критеріїв для відмежування однієї галузі права від усіх інших. Цивільне процесуальне право, як й інші галузі права, виконує виховну, охоронну й регулятивну функції. Однак спрямуванням цих функцій, співвідношення між ними, способи їх реалізації різні для різних галузей права.

Виховна функція цивільного процесуального права спрямо­вана на забезпечення належної поведінки суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин та матеріальних правовідносин, з яких виникають спори і справи, що розглядаються у цивільно­му процесі. Виховна функція цивільного процесуального права забезпечується тим, що норми цивільного процесуального права встановлюють порядок і спосіб впливу на поведінку правопоруш­ника і тим самим стимулюють потрібну суспільству поведінку суб'єктів права.

Охоронна функція цивільного процесуального права спря­мована на відновлення майнових і особистих иемайнових прав, свобод і законних інтересів суб'єктів права.

Регулятивна функція цивільного процесуального права при розгляді цивільно-правових спорів спрямована шляхом захисту прав, свобод і таких, що охороняються законом, інтересів суб'єктів цивільного права на забезпечення виливу на економічну сферу і цим сприяє створенню та розвитку нормальних економічних відносин у суспільстві; при розгляді справ наказного проводження регуля­тивна функція цивільного процесуального права спрямована на забезпечення належного виконання обов'язків і сприяння тим самим захисту суб'єктивних прав і законних інтересів суб'єктів права; При розгляді справ окремого провадження регулятивна функція цивільного процесуального права покликана шляхом встановлен­ня юридичних фактів і фактів цивільно-правового становища осіб сприяти охороні прав і законних інтересів суб'єктів права.

Як зазначає Є. Суханов, цивільне процесуальне право, що належить до публічно-правової сфери, під впливом приватнопра­вових начал різко посилює змагальність у спорах між підприєм­цями. Безперечно, що цивільне процесуальне право належить до публічно-правової сфери, адже здійснення правосуддя у цивільних справах є одним із засобів реалізації судової влади (ст. 6 Конституції). Водночас слід зазначити, що в цивільному процесуальному праві є елементи приватного права. Так, одним із завдань цивільного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб. Захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб є характерним для приватного права, а не для публічного. Крім того, право на звернення до суду за захистом має, як правило, особа, яка вважає, що її права та інтереси порушені, не визнані або оспорюються. Це -— також ознака приватного права.

§ 4. Система цивільного процесуального права

Нормам цивільного процесуального права притаманна внут­рішня єдність, вони характеризуються спільними предметом, методом регулювання і функціями.

Система цивільного процесуального права — цс сукупність правових інститутів, зумовлених предметом правового регулю­вання. Система цивільного процесуального права поділяється на Загальну та Особливу частини. Загальна частина об'єднує норми, які є визначальними для всієї галузі цивільного проце­суального права. У цій частині передбачені завдання цивільного судочинства, регулюється право на звернення до суду за судо­вим захистом, відкриття провадження у справі, провадження у справі до судового розгляду, передбачені основні принципи цивільного процесуального права. До Загальної частини входять норми, що визначають склад суду, порядок вирішення питань судом, підстави для відводу суддів, прокурора, експерта, сек­ретаря судового засідання. До Загальної частини входять також норми, які регулюють питання компетенції судів щодо розгляду цивільних справ, питання підсудності цивільних справ, норми, які регулюють поняття і види доказів, питання збору та дослід­ження доказів. Загальна частина також охоплює норми щодо судових витрат, заходів процесуального примусу, процесуальних строків. До Загальної частини також входять норми права, які регулюють правове становище осіб, які беруть участь у справі, та інших учасників процесу, їх права та обов'язки.

Норми Особливої частини цивільного процесуального права регулюють провадження в суді першої інстанції у різних категоріях справ, перегляд судових рішень і ухвал в апеляційному та касаційно­му порядку, а також перегляд рішень, які набрали законної сили, в зв'язку з винятковими і нововиявленими обставинами. До Особливої частини цивільного процесуального права належать також норми: які регулюють процесуальні питання, пов'язані з виконанням су­дових рішень у цивільних справах та рішень інших органів; щодо здійснення судового контролю за виконанням судових рішень; щодо визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні; щодо провадження у справах за участю іноземних громадян.