Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Червоний Ю.С. (ред.) Цивільний процес України.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Глава16 Відкриття провадження у справі

§ 1. Поняття відкриття провадження у справі

Згідно з ч. 1 ст. 55 Конституції права і свободи людини і гро­мадянина захищаються судом. Для того, щоб було реалізовано право на судовий захист, необхідне звернення до суду осіб, що мають право вимагати відкриття провадження у справі, та від­повідна ухвала суду. Право вимагати відкриття провадження у справі мають особи, які вважають, що їх права, свободи та інте­реси порушені, не визнані або оспорюються. Також у випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси. Такими особами є пози­вачі у справах позовного провадження, а також особи, за заявою яких може бути відкрито наказне провадження (заявник, він же стягувач у справах наказного провадження) і заявники у справах окремого провадження. Право вимагати відкриття провадження у справі мають представники вказаних осіб, якщо обмеження їх повноважень не застережене у виданій їм довіреності (ч. ч. 1, 2 ст. 44 ЦПК), а також особи та органи, вказані в ст. 45 ЦПК. Так, прокурор відповідно до ст. 36-1 Закону України від 5 листопада 1991 р. «Про прокуратуру» має право звернутися до суду із заявою про захист прав або інтересів фізичних осіб або держави. Органи опіки і піклування мають право пред'явити позов про позбавлення батьківських прав (ст. 165 СК). Може також звернутися до суду з позовом про захист прав споживачів уповноважений централь­ний орган виконавчої влади у сфері захисту прав та інтересів споживачів і його територіальні органи (п. 10 ч. 1 ст. 26 Закону України від 12 травня 1991 р. «Про захист прав споживачів» (в редакції Закону від 13 січня 2006 р.).

Як уже зазначалося у главах 2 і 3 цього підручника, особи, які звертаються до суду з позовною заявою або із заявою у спра­вах наказного провадження, мають матеріальну та процесуальну заінтересованість у захисті своїх суб'єктивних прав та інтересів. Матеріальну і процесуальну заінтересованість у охороні своїх інтересів мають також заявники у справах окремого провадження. Особи та органи, які звертаються до суду з позовною заявою або заявою про охорону або захист прав, свобод та інтересів інших осіб, мають лише процесуальну заінтересованість у вирішення справи. Це пояснюється тим, що вони не є суб'єктами спірного матеріального правовідношення. Суддя одноособово постановляє ухвалу про відкриття провадження у цивільній справі за наяв­ності відповідних підстав та умов.

При прийнятті позовної заяви чи заяви про відкриття про­вадження у справі суддя, як слушно зазначається у фаховій літературі, вирішує процесуальні питання, виходячи із наявності, вказаних у ст. 121 і ст. 122 ЦПК умов та підстав відкриття провадження у цивільній справі, і не може вирішувати питання матеріально-правового характеру. Так, суддя не може відмовити в прийнятті позовної заяви з тих підстав, що особа, яка подала позовну заяву, не є стороною передбачуваного спірного матеріаль­ного правовідношення, тобто належною стороною у справі.

Подання позовної заяви (ст. 119 ЦПК) (заяви про відкриття позовного провадження), заяви про видачу судового наказу (заяви про відкриття наказного провадження) і заяви про від­криття окремого провадження (ст. 235 ЦПК) зумовлює виник­нення цивільних процесуальних відносин між судом та особою чи органом, які подали позовну заяву або заяву про відкриття відповідного провадження у цивільній справі, ухвала суду про повернення заяви позивачу (заявнику) або про відмову у відкрит­ті провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку (п. п. 3, 4 ч. 1 ст. 293 ЦПК) і у випадку, якщо скарга не буде задоволена — в касаційному порядку (ст. 324 ЦПК/.

Більш того, цивільні процесуальні відносини у виняткових випадках, передбачених законом, можуть виникнути до подання позовної заяви або заяви про відкриття провадження. Так, від­повідно до ч. 3 і ч. 4 ст. 133 ЦПК суд може постановити ухвалу про забезпечення доказів до подання позовної заяви; а згідно з ч. 4 ст. 151 ЦПК суд за заявою заінтересованої особи може за­безпечити позов до подання позовної заяви з мстою запобігання порушенню права інтелектуальної власності.

Відкриття провадження у цивільній справі ~ самостійна стадія цивільного процесу. Під відкриттям провадження у цивіль­ній справі як стадією цивільного процесу треба розуміти сукуп­ність процесуальних дій суду й осіб та органів, які мають право подавати позовну заяву і заяву про відкриття провадження у справі (ст. ст. З, 44—46, 98 ЦПК - наказне провадження, ст. 235 ЦПК — окреме провадження), що мають за мету початок про­вадження у справі. Відкриття провадження у цивільній справі, як зазначалося, здійснюється на підставі одноособової ухвали судді за наявності умов і підстав для відкриття провадження у цивільній справі, вказаних у ЦПК (ст. ст. 98, 118—122, 235.