Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Червоний Ю.С. (ред.) Цивільний процес України.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

§ 4. Правові наслідки відкриття провадження у цивільній справі

Як зазначалося в § 1 цієї глави, подання позовної заяви про відкриття позовного провадження або заяв про відкриття про­вадження у справах наказного провадження та окремого про­вадження зумовлює виникнення процесуальних правовідносин між судом та особою або органом, що подали відповідні позовну заяву або заяву.;

Відкриття провадження у цивільній справі зумовлює настання певних цивільних процесуальних і матеріальних наслідків. Від­криття провадження у справі зумовлює виникнення процесуаль­них відносин між судом і позивачем у позовному провадженні, між судом та заінтересованими особами в наказному й окремому провадженні. Відкриття провадження у справі є підставою для подальшого розвитку і продовження цивільного процесу. Цивіль­ним процссуально-правовим наслідком відкриття провадження у справі, як зазначено в літературі, є також неможливість повторного звернення до суду з тих самих сторін, за вирішенням спору про той самий предмет, з тих самих підстав (п. 3 ч. 2 ст. 122 ЦПК).

Цивільним процесуально-правовим наслідком відкриття прова­дження у цивільній справі є також неможливість зміни підсудності справи за винятком випадків, передбачених ст. 116 ЦПК. цивільних процесуально-правових наслідків відкриття провадження належить також положення, передбачене ч. 3 ст. 19 СК, згідно з яким у разі звернення з позовом до суду орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви про захист сімейних прав та інтересів. У разі звернення з позовом до суду припиняються також виконання рішення органу опіки і піклування.

Відкриття провадження у цивільній справі зумовлює і певні цивільні матеріальні правові наслідки. Так, відповідно до ч. 2 ст. 264 ЦК позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має пози­вач. Отже, відкриття провадження у цивільній справі є підставою для переривання позовної давності. Відкриття провадження у цивільній справі має значення для визначення дня, з якого стя­гуються аліменти на одного із подружжя і дитину. Згідно з ч. 1 ст. 79 і ч. 1 ст. 191 СК аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.

Відкриття провадження в цивільній справі зумовлює ви­никнення цивільних матеріально-правових наслідків і при пред'явленні власником віндикаційного позову, тобто позову власника про витребування належного йому майна із чужого незаконного володіння (ст. 387 ЦК). Відповідно до ч. 2 ст. 390 ЦК власник майна має право вимагати від добросовісного на­бувача иередання всіх доходів від майна, які він одержав або міг одержати з моменту, коли дізнався або міг дізнатися про незаконність володіння цим майном, або з моменту, коли йому було вручено повістку до суду у справі за позовом власника про витребування майна.

Добросовісний чи недобросовісний набувач (володілець) має право вимагати від власника майна відшкодування необхідних витрат на утримання, збереження майна, здійснених ним з часу, з якого власнику належить право на повернення майна або пе­редавання доходів.

Отже, відкриття провадження у цивільній справі породжує як цивільні процесуальні, так і цивільні матеріальні правові наслідки.