Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. В чому полягає основна методологічна відмінність між «старим» і «новим» інституціоналізмом?

2. Коли Україна стала офіційним членом СОТ?

3. Кому з неоінституціоналістів належить фраза: «Економіка без трансакційних витрат подібна світові без закону тертя»?

4. На основі кількох валют нині визначається курс СДР?

5. Скільки елементів прав власності пропонують інституціоналісти на відміну від класичної тріади?

6. Яка теорія грошей лежить в основі сучасного монетаризму?

7. Кому з економістів належить теорія портфельних інвестицій?

8. Хто з економістів ввів у науковий обіг «рівняння грошового обміну»?

9. Якому економісту належить авторство «грошового правила»?

10. Яке явище спростувало економічну концепцію О. Філліпса про обернену залежність інфляції і безробіття?

Тема 12. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

Актуальність: Протягом 19 років незалежності в Україні відбуваються трансформаційні зміни в політичній, соціальній, економічній, правовій, ментальній, моральній та іншій сферах суспільного буття, зумовлені прагненням побудови нового суспільного ладу, заснованого на ринково-демократичних засадах господарювання. В економічній сфері цей процес супроводжується неодмінним системним конфліктом, що проявляється у співіснуванні економічних інститутів командно-адміністративної та ринкової систем. Отже, вивчення особливостей розвитку України в умовах радянської економічної системи дозволить не лише з’ясувати причинно-наслідкові зв’язки залишених нам у «спадок» від Радянського Союзу господарських проблем, а й напрацювати алгоритми їх нівелювання.

Мета заняття:

Дидактична: Обґрунтувати причинно-наслідкові зв’язки становлення та розвитку радянської господарської системи. Розглянути основні етапи розвитку економічної думки про радянську господарську систему, в тому числі з’ясувати особливості вчення українських економістів. Висвітлити економічний зміст реформ політики «воєнного комунізму» та «нової економічної політики», проаналізувати їхній вплив на розвиток радянської господарської системи. Охарактеризувати та оцінити вплив господарських рішень на економіку УРСР періоду правління Й.В. Сталіна та М.С. Хрущова.

Розвивальна: На основі критичного сприйняття досвіду господарського управління вітчизняною економікою в радянську добу, виробити практичні навички щодо раціонального реформування народногосподарського комплексу України та засвоїти в мотиваційній поведінці студентів як майбутніх фахівців з економіки примат м’яких та поступових (градуалістських) стратегій реформування національного господарства над швидкими та радикальними.

Виховна: Виховати у студентів розуміння того факту, що радянський період соціально-економічного розвитку України наклав значний «відбиток» на подальшу траєкторію її суспільно-господарського розвитку, що проявилось у засиллі «радянського» господарського менталітету та, відповідно, низькій підприємницькій активності громадян, превалюванні адміністративних важелів управління над економічними, нехтуванні проблем села та фінансуванні аграрного сектора за «залишковим» принципом, впровадженні швидких та радикальних реформ тощо.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями тем 1,7,9 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України», «Політична економія», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Регіональна економіка», «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Гроші і кредит», «Фінанси», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Національна економіка», «Бюджетна система», «Податкова система», «Інвестування», «Системний аналіз в економіці», «Ціноутворення»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з 1917 року.