Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. Яка подія припинила індустріалізацію в Російській імперії?

2. Ким і де було вперше розроблено основні принципи кооперації?

3. Коли виник перший кооператив в Російській імперії і чим він займався?

4. На зміну якій реформі прийшла Столипінська аграрна реформа?

5. На зміну якій реформі прийшла реформа Сергія Вітте?

6. Після якої події в Україні розпочалися процеси злиття банківського і промислового капіталу, тобто епоха імперіалізму?

7. В якій країні виник інститут кооперації та чим займалося перше кооперативне підприємство?

8. Хто з економістів є автором теорії безкризового розвитку, а причину криз вбачав у нераціональному використанні капіталу?

9. Яка реформа девальвувала російський рубль на третину?

10. Яка ідея започаткувала неокласичний напрямок політичної економії?

Змістовний модуль 2. НАЦІОНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ТА ЕКОНОМІЧНА ДУМКА ПРОВІДНИХ КРАЇН СВІТУ ТА УКРАЇНИ В ГЛОБАЛЬНОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина хх ст.)

Актуальність: В першій половині ХХ століття відбулися кардинальні зміни в геополітиці та геоекономіці (світові війни та кризи), спричинені об’єктивними процесами розвитку капіталістичної системи господарювання, в основі яких лежить ідея всезростаючої експансії капіталу. Відповідно, актуальними проблемами того часу були критика існуючої парадигми капіталістичного розвитку, розробка та впровадження соціалістичної економічної системи, пошук шляхів та методів державного регулювання капіталістичної системи господарювання.

Мета:

З’ясувати характерні риси розвитку світової системи господарювання, чинники геополітичних та геоекономічних трансформацій у першій половині ХХ століття. Проаналізувати особливості розвитку капіталістичної системи господарювання на початку ХХ століття, висвітлені в теоріях імперіалізму та монополізму. З’ясувати природу Великої економічної депресії 1929-1933 років та опанувати шляхи її подолання, в тому числі на основі «кейнсіанських рецептів».

Закріпити та розвинути в практичному арсеналі студентів інструментарій державного, в тому числі антикризового регулювання економікою. Сформувати критичне уявлення про природу монополістичної системи господарювання, необмеженого державним втручанням.

Виховати у студентів розуміння того факту, що нинішні системи господарювання змішаного типу є об’єктивним наслідком «провалів» дикого капіталізму.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 8 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Макроекономіка», «Міжнародна економіка», «Національна економіка», «Державне регулювання економіки», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи», «Фінанси»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з першої половини 20 ст.