Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

2. Господарство Київської Русі.

З 6-7 ст. полянські племена (населення Середнього Подніпров’я), просуваючись до сучасних територій Київщини, консолідували (об’єднали) слов’янські племена в нове державне утворення - Руська земля (від Рос – так називались місцеві племена), в яку увійшли союзи племен: Русь, Поляни, Древляни, Полочани, Дреговичі, Сіверяни. На чолі Полянського союзу стояла династія Кия, представниками якої у середині 9 ст. були князі Дір і Аскольд, яка заснувала Київ у 852 р. (за даними монаха Нестора), що став столицею Руської землі, а відтак утворилась в 9 ст. величезна держава – Київська Русь, фактично це була найбільша в Європі імперія, що налічувала до 12 млн. чоловік, і проіснувала до нападу Золотої Орди (30 рр. 13 ст.). У 6-9 ст. у Київській Русі панівною формою державного устрою є військова демократія з іі основними інститутами – князівська влада, віче, дружина (старша, молодша).

Основними формами поселень тоді були село, двір та городище, розташовані «гніздами» або «околицями». Кожне гніздо складали 2-7 городищ або сіл на відстані до 5км одне від одного. Села об’єднувались у «погост» - своєрідну адміністративно-територіальну общинну одиницю, засновану княгинею Ольгою з метою впорядкування збору данини (в погости, укріплені замчищами, підвозилась данина, яку княжі адміністратори збирали, взамін надавали населенню глиняні печатки з княжим знаком в якості свідоцтва про сплату данини); двір та городища («замчища») були самостійними володіннями феодала або городян, укріпленими населеними пунктами.

Системи поселення слов’ян пройшли три основних етапи розвитку, відповідно до періодів формування етнічних утворень:

- 6-7 ст. - створювалися міжплемінні «гради» як прояв міжетнічної консолідації східних слов’ян;

- 8-9 ст. - ранньофеодальні міста, що ставали центрами племінних об’єднань;

- 10-13 ст. - «земельні» міста, княжі замки, порубіжні фортеці, як ознаки дроблення Київської держави на «княжі столи» та «землі».

Хоча християнство утверджувалося в народній свідомості та традиційному побуті відносно повільно, воно вже за часів Київської Русі реалізувало свою основну ідею - піднестися над другорядним та суто земним. Так, у побуті виникають обідні столи (раніше люди їли на дощечках, сидячи на долівці); тоді ж з’явилася і постіль (одр), тимчасом як первісна постіль була просто «підстилкою» на землі, або в «ямі-логові»; поступово і житло піднімалося із землянок, в напівземлянки, а відтак і в наземні споруди, навіть у будівлі двох рівнів з підкліттям (сіньми).

На початковому етапі розвитку господарства Київської Русі розширювався і урізноманітнювався асортимент злакових. Культура землеробства знала перелогову117 і підсічну118 форми обробітку землі.

Разом з тим достатнього розвитку досягли й інші галузі господарства, зокрема городництво, садівництво, бджільництво, домашнє скотарство. Іншим свідченням розмаїтості господарських занять населення Русі є різноманітні знаряддя праці, що застосовувалися: сохи, рала, плуги, серпи, коси, лопати, верші, жорна тощо. Вони доводять багатогалузевість господарства і разом з тим його високий рівень.

Особливості господарської діяльності Київської Русі періоду раннього феодалізму:

І. Утворення і розвиток форм власності на землю:

- верв (від слов. – мотузка, якою вимірювали землю), мир, волость сільська територіальна община, що мала общинну власність на землю та приватну власність на присадибну ділянку селян (дим); общинне ведення господарства, орган управління (копні збори чи віче) та вервний суд, церкву;

- дим (рало, плуг) – приватна власність селянської сім`ї;

- вотчинаспадкова приватна власність бояр119, що привласнювали державні землі;

- церковне землеволодіння – з введенням християнства великим феодалом стала церква120;

- державатимчасова власність, видавалась князем підлеглим на період служби;

- верховна (державна) власність121 – ліси, угіддя, цілина, якими розпоряджався князь, але користуватися могли всі.

ІІ. Утворення форм економічної залежності:

- смерд (чернь, люди) – вільний селянин-общинник, що має господарство і необхідні засоби праці та сплачує данину з диму (дому) державі (найбільш багаточисельна група); збанкрутілі смерди втрачали свободу і несли повинності на користь свого феодала;

- ізгой122 – вільна людина без статусу, що вільно наймається, оселяється у феодала;

- рядович (закуп) – залежна людина на термін угоди (ряду) з феодалом, за який вона повинна відпрацювати борг (купу) чи виконати роботу по передоплаті;

- холоп, челядь – спадковий раб123.

До феодально-залежних верств населення належали також вотчинні ремісники, відпущеники, задушні люди – селяни маєтків, відданих церкві на спомин душі, та прощеники. Поступово, з розвитком держави, вільні общинники перетворюються на феодально-залежне селянство внаслідок таких причин:1) держава почала збирати з них данину (розмір якої залежав від кількості і якості селянської землі) та окремі феодали змушували їх відробляти панщину або стягували оброк; згодом великі князі стали накладати на сільську общину високі податки, побори, різні повинності, а також передавали право збору данини і судових штрафів та право суду своїм васалам; 2) феодали часто захоплювали общинні землі; 3) селяни часто розорювались внаслідок стихій і неврожаю, а тому добровільно переходили під владу і опіку феодалів.

Головною формою експлуатації в 10-12 ст. являлась натуральна (продуктова) рента.

ІІІ. Утворення та розвиток податкової системи :

- полюддя – первісна форма стягнення податку з людини; за її варварський характер було убито князя Ігоря древлянами (племена з Волині) за повторний збір з них полюддя;

- данина (повоз) – введена княгинею Ольгою, збиралась в спеціальних пунктах (погостах); розраховувалась норма („уроки”) данини; одиницею обкладання даниною був дим.

- мито, судові вири (штрафи)- відходили державі, а плата за судочинство – феодалу.

З виникненням економічно залежних людей данина розпалась на:

- подать – направлялась в державу, обкладалися вільні селяни, ремісники;

- феодальна рента – направлялась феодалу, обкладалися економічно залежні селяни.

ІV. Основою економіки було вотчинне господарство (князівське, боярське, церковне). У 9 ст. формується клас феодалів, до якого належали Київський і місцеві князі та бояри. Князі збільшували свої землеволодіння внаслідок захоплення пустуючих та общинних земель, перетворюючи притому общинників у феодально-залежне населення; а бояри – також за рахунок великокнязівських і князівських пожалувань (грамот). В кінці 11 ст., коли «держава» стала спадковою, а інтерес феодалів до господарської діяльності зріс, завдяки вражаючим прибуткам, - державної власності не залишилось. Основною формою феодального господарства стає вотчина. Вона складалася із князівського чи барського помістя і залежних від нього общин-вервів. Вотчинне господарство мало натуральний характер124 і було орієнтоване на внутрішнє споживання самого феодала і його слуг. Поряд із феодальними відносинами діяло і патріархальне рабство125.

V. Успіхи в сільському господарстві (застосовувалось двопілля126, трипілля127, переліг128, добрива, плуг з залізними деталями) зумовили стрімкий розвиток ремесла. Частина сільського населення ставала ремісниками, оселялася поблизу торговищ, де обмінювались своїми продуктами праці ремісники і селяни. Так зароджувались міста та дрібне товарне виробництво. Ремісники об’єднувались у дружини (цехи), дружина поєднувала окрім ремісництва ще й військовий обов’язок. Про успіхи руських майстрів свідчить розповсюдження за кордонами Київської Русі мечів.

Міське населення поділялось на 2 основні групи:

1) міська аристократія – князі, бояри, вище духовенство, «градини», «купчини» (укладали торгові угоди, в яких на випадок банкрутства отримували пільги), «гості» (купці, що займались зовнішньою торгівлею) та «столешники» (лихварі);

2) міські низи – ремісники, дрібні торговці, рядове духовенство.

Більшість міщан були особисто вільними. Частина ремісників залежали від своїх господарів – бояр, купців тощо. Особисто вільні ремісники (ковалі, гончарі, ювеліри, зброярі та ін.) і дрібні торговці оподатковувались або відробляли, беручи участь у будівництві і ремонті міських укріплень та наглядали за їх станом. Представники державної влади («огнищани» - старші дружинники; «тіуни» - службовці у вотчинному господарстві), які відали будівництвом міст і мостів, отримували плату (грошову і продуктову) з коштів міського населення; на ці кошти будувались також церкви і утримувалась церковна парафія (вже на початку 11 століття тільки у Києві налічується 400 церков). Вільні ремісники були неоднорідними за складом – з-поміж них виділялись заможніші майстри, які мали залежних підмайстрів або учнів.

З 12 ст. міська верхівка почала боротись за розширення прав міста і відтоді усі князі перед посіданням князівського престолу укладали «ряд» (договір) з Вічем (народне зібрання).

VІ. З появою дрібного товарного виробництва та продуктових надлишків збільшився обсяг зовнішньої торгівлі. Київська Русь була міжнародним транзитним центром (тут налічувались сотні місцевих та іноземних торгових гільдій129).

Еволюція розвитку міжнародних торгівельних відносин Київської Русі:

- у 8 ст. слов’яни починають активно торгувати з арабами (держави Західної Азії і Північної Африки) і хазарами (території сучасних Криму, Грузії, Казахстану, Азербайджану, Вірменії);

- у 9-10 ст. розвиваються торгівельні відносини з країнами Балтійського моря (опорним пунктом торгівлі стає острів Готланд). У 907, 911 роках – періоди укладення угод Олега із Візантією, руські купці отримують права безмитної торгівлі, щоправда лише до 945 року;

- у 12-13 ст. укладаються угоди між слов’янськими та ганзейськими містами.

Відомі торгові шляхи: Соляний чи пізніше Чумацький (Крим - Київ), Залізний (Кавказ - Київ) та річково-морський (Балтійське море – Чорне море). Із Греків везли - паволоки, золото, вино й різні овочі, а з Чехів і Угрів (Угорщина) - срібло й коні, із Русі ж - хутро, віск, мед, і челядь (рабів-фінів). У період розквіту Київської Русі (11 століття) тільки у Києві налічується 8 ринків.

VІІ. Утворення та розвиток грошової системи. В давнину південні слов’яни при обміні замість грошей використовували тварин, тому пізніше металеві гроші також називались «скот», а князівська казна «скотниця». В північних регіонах, де населення займалось мисливством, за гроші слугувало хутро цінних тварин130. З часом ця назва перейшла і на дрібні металеві гроші.

В Київській Русі карбуванням грошей майже не займались, а використовували срібні арабські дирхеми (назва від грецької «драхми») і золоті візантійські літри, в основному для зовнішньої торгівлі.

Володимир Святославич («Хреститель») першим з київських князів став карбувати власні монети. Так, в кінці 10 ст. з’являються перші руські монети: злотники і срібники, в основному не для обігу, а в честь Хрещення Русі (988 р.) та вшанування князів Київських, що були зображені на них. «Злотник» Володимира важив 4,2г і був рівний по вартості візантійській номісмі та мусульманському динару. Це були високохудожні монети з гербом-тамгою (тризубом), портретом князя і словесною легендою. Так, ранні «срібники» карбувались з легендою «Володимир на столі - а се його срібло». На зворотній стороні було зображення Христа Спасителя. Пізніші «срібники» на звороті замість зображення Христа Спасителя мали тільки тризуб.

Значно більшого поширення всередині країни мали срібні і мідні злитки. Так, з XI ст. в обігу з’являється «гривна» - злиток срібла вагою в один фунт (приблизно 400 г). Гривну розрубували на половину і кожна половина гривни мала назву «рубль». На злитку ставилось князівське тавро, де вказувалась вага. «Рубль» ділили на дві частини («полтини»), і потім іще на дві половини («четвертаки»).

Вважалось не по-християнськи брати високі відсотки за кредит. Коли на початку 12 ст. кредитори почали брати 50% річних, населення Києва виступило проти таких умов договору, і великий князь Володимир Мономах був змушений втрутитись. Він прийняв «устав про різи» (в «Статуті Володимира Мономаха»), згідно з яким борговий відсоток повинен був становити не більше 20. Заборонялось перетворювати на рабів напівзалежних людей, що відпрацьовували свій борг у позикодавця. Цим же Уставом заборонялось займатись паразитичним лихварством. «Статут Володимира Мономаха» законодавчо завершив формування феодальної системи Давньоруської держави.

Причини занепаду Київської Русі:

1. Розпад держави почався зі смертю Ярослава Мудрого і поділом Русі між його синами. Подальший процес передачі влади від батька до старшого сина спровокував заздрість, ненависть та сімейні вбивства, утворення місцевих політичних центрів, що не бажали йти на поводу у Києва (локальні цінності перемогли державний соборний ідеал).

2. Економічний занепад основного торговельного партнеру Київської Русі – Візантійської імперії внаслідок хрестових походів.

3. Жорстоке і трагічне вторгнення монголів.

Висновки: Головним зайняттям населення Київської Русі було хліборобство, при чому в південних її частинах (у степу і лісостепних смугах) воно мало форми орного, у північно-лісовій смузі - підсічного (вирубного) рільництва. Також були розвинені скотарство, мисливство, рибальство та бджільництво; на високому ступені розвитку стояло ремесло, що постачало металеві знаряддя, кераміку й скло, зброю, ювелірні вироби, тощо. Важливим джерелом прибутку Руської держави була торгівля, яка використовувала міжнародний водний «шлях з варяг у греки», а також сухопутні шляхи зі Сходу на Захід. Розвиток ремесла і торгівлі, адміністративні та оборонні потреби сприяли утворенню нових та зростанню старих і нових міст.