Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. В якій країні кейнсіанство набуло великого значення?

2. Хто ввів у науковий обіг концепцію мультиплікатора?

3. Хто ввів у науковий обіг концепцію акселератора?

4. Хто ввів у науковий обіг концепцію гарантованого економічного зростання?

5. Хто першим запровадив індикативне планування?

6. Яку економічну науку започаткував Кейнс?

7 Яка економічна школа проповідує аналогічні “Новому курсу” Рузвельта ідеї?

8. Хто з кейнсіанців обстоювали здатність ринкової економіки до врівноваження?

9. На честь якого кейнсіанця названа теорія автоматичного зрівноваження заощаджень та інвестицій?

10. Як називається ситуація, коли грошова маса зростає, а відсоток не знижується?

Тема 10. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина хх cт.)

Актуальність: У повоєнний розвиток світового господарства, в тому числі країн Європейської цивілізації відбулися кардинальні якісні зміни, пов’язані із розвитком процесів глобалізації, інтеграції та регіоналізації економіки. Особливий інтерес становить геополітика та геоеконміка тієї доби, концентрація зусиль країн-лідерів у побудові світової фінансової, політичної, економічної структури та органітури, яка, наразі, дедалі більше нівелюється через «однобоке» обслуговування національних інтересів певних панівних країн.

Мета:

Вивчити особливості структурної трансформації світового господарства у повоєнний період, з’ясувати становлення та розвиток процесів економічної глобалізації та інтеграції, в тому числі утворення ЄС, дослідити етапність та характерні риси інституціоналізму як сучасного напрямку економічної теорії.

Закріпити та розвинути в практичному арсеналі студента низку історично-вивірених економічних реформ, що сприяли стрімкому розвитку економік визначених країн, так званому «економічному диву», ряд економічних, організаційних та інституційних важелів й інструментів, здатних раціоналізовувати процес прийняття та реалізації господарських рішень.

Виховати у студентів розуміння глибинних основ трансформації світового господарства у другій половині ХХ століття, пов’язаних із винайденням атомної та інформаційної зброї, посиленням екологічної небезпеки, вичерпанням природно-ресурсного потенціалу планети.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 9 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Макроекономіка», «Міжнародна економіка», «Національна економіка», «Державне регулювання економіки», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи», «Фінанси», «Інституціональна економіка»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з першої половини 20 ст.