Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1.Хто з меркантилістів вважається засновником теорії торгового балансу?

2.В якій країни політика меркантилізму отримала іншу назву - кольберизм?

3.Який вчений є автором першого твору з політекономії?

4. Хто з відомих меркантилістів запропонував товарну та металеву теорію грошей?

5.Хто з меркантилістів вважається засновником номіналістичної теорії грошей?

6.Який меркантиліст вважається засновником кількісної теорії грошей?

7.Хто з меркантилістів вважається засновником теорії менеджменту?

8.Хто з меркантилістів прославився в історії економічної думки невдалою грошовою реформою?

9. Хто автор економічного закону, зміст якого полягає в тому, що завжди гірші гроші витісняють з обігу кращі?

10. Хто такі «джентрі»?

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина хvіі - перша половина хіх ст.)

Актуальність: Розуміння особливостей становлення та розвитку економічної системи вільної конкуренції в еру дикого капіталізму, необмеженого державним втручанням, носить важливе теоретичне та прикладне значення. З одного боку, історичний досвід свідчить про абсолютні переваги такої системи, зокрема саме в її умовах зародилися та інтенсивно розвинулися ринкові інститути, зокрема підприємництво, наймана праця, прибуток, конкуренція, інновації. З іншого боку, система вільного ринкового господарства, як засвідчив історичний досвід, має тенденцію до криз та монополізації економіки з їх негативними соціально-економічними проявами. Отже, актуалізація чинників становлення та трансформування економічної системи вільного капіталізму, а також її позитивних та негативних рис дає широке поле для моделювання оптимальних пропорцій державного втручання в економіку в сучасних економічних системах змішаного типу.

Мета:

Виявити чинники формування та з’ясувати особливості функціонування економічної системи ринкового типу. Осмислити причинно-наслідкові зв’язки щодо здійснення промислових переворотів у провідних країнах світу. Вивчити основні положення, концепції та теорії класичного напрямку політичної економії. Виокремити та систематизувати вчення українських економістів-класиків. Оцінити роль історичної школи у перегляді ідей економічного лібералізму. Критично переосмислити причини та наслідки провадження протекціоністської економічної політики в умовах формування та розвитку ринкового господарства.

Виробити практичні навики ідентифікації та розмежування господарської організації різних системних укладів (первіснообщинний, рабовласницький, феодальний, капіталістичний), визначити причинно-наслідкові зв’язки зародження та розвитку економічної системи вільної конкуренції. Сформувати теоретичний арсенал методів та інструментів провадження політики протекціонізму та лібералізму в умовах ринкового господарства.

Виховати у студентів розуміння того факту, що «жорстке ядро» сучасної економічної науки формують фундаментальні положення класичного напрямку політекономії.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 5 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Філософія», «Національна економіка», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Регіональна економіка», «Державне регулювання економіки», «Міжнародна економіка», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з другої половини 17 ст.