Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. В якій країні і коли було вперше прийнято антимонопольне законодавство?

2. Хто був першим мільярдером в США, магнатом на прізвисько «спрут»?

3. Коли і яка фінансова установа утвердила систему «золотого стандарту» та її першої форми «золотомонетного стандарту» у міжнародних валютних розрахунках ?

4. В які часові межі діяла міжнародна валютна система «золотозливкового стандарту» і якою була вага золотого злитку?

5. Яка міжнародна валютна система ґрунтувалась на системі «золотодевізного стандарту» і назвіть дві девізні валюти?

6. Назвіть автора відомого чотиритомника «Капітал»?

7. Кого з маржиналістів вважають родоначальником економетрики завдяки залученню в економічний аналіз методу диференціального обчислення?

8. Кого з маржиналістів вважають родоначальником абстрактної математичної економії?

9. Хто був ініціатором створення першої в світі гідроелектростанції та фонографу?

10. Хто з маржиналістів запропонував замінити термін «політична економія» на економічна теорія («економікс»)?

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина хіх – початок хх cт.)

Актуальність: Етапи становлення та розвитку ринкової економіки в Україні мають неабияке значення для розуміння проблем ринкової організації у сучасних економічних умовах та реаліях. Відповідно актуалізується пошук чинників «буму» та «занепаду» економічної системи ринкового господарства в Україні на етапі утвердження індустріальної цивілізації.

Мета:

З’ясувати причини та наслідки провадження антикріпосницьких реформ в Україні, особливості індустріалізації на українських землях. Охарактеризувати становлення фінансової системи в Україні на межі 19-20 століть. Вивчити теоретичне відображення антикріпосницьких та індустріальних процесів в українській економічній думці того часу.

Виробити практичні навички щодо компаративного та кліометричного аналізу, зокрема порівняння процесів індустріалізації в Західній Європі та Україні, розуміння генетико-спадкових властивостей української економічної системи.

Виховати у студентів розуміння того факту, що наздоганяючий характер промислового перевороту на українських землях, передусім, пов’язаний з її тривалим періодом колоніальної залежності.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 7 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Філософія», «Банківська справа», «Національна економіка», «Державне регулювання економіки», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи», «Фінанси»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з другої половини 19 ст.