Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Рекомендовані до виконання:

4. Підготувати реферат за темами: «Вплив освітніх революцій на розвиток ринкового господарства країн Європейської цивілізації», «Внесок німецької історичної школи у розвиток світової економічної думки», «Становлення та розвиток капіталізму в Англії, Німеччині, Франції, Америці, Японії (за вибором)», «Становлення та розвиток капіталізму в сільському господарстві. Прусський та американський варіант», «Економічне вчення П. де Буагільбера», «Загальна характеристика і етапи розвитку класичної політичної економії», «Економічне вчення В. Петті», «Зародження і розвиток трудової теорії вартості», «Основні положення і значення економічного вчення А.Сміта», «Проблеми і структура праці А.Сміта «Дослідження про природу і причини багатства народів».

5. Презентація ІНДЗ за темами: «Просвітництво як ідеологічне та інтелектуальне підґрунтя становлення буржуазного суспільства», «Дослідження основних проблем ринкового господарства в працях А. Сміта, Д Рікардо, Дж. С. Мілля», «Внесок історичної школи у розвиток світової економічної думки».

6. Написати твір-есе за темами: «Значення науково-технічних революцій в історії розвитку людства», «Роль промислового перевороту в розвитку продуктивних сил», «Успадкування ідей Сміта у подальших наукових дослідженнях», «Вільна гра ринкових сил та конкуренція в контексті сучасних економічних досліджень».

7. Підготувати доповідь за темами: «Науково-технічні відкриття 18 ст. Перша НТР», «Розвиток банківської системи Англії 18ст.», «Ф. Прокопович як прихильник активного торгового балансу», «Б. Хмельницький як прихильник активного втручання державної влади в господарське життя», «Економічні ідеї українських мислителів ХVІІ-ХVIII століття», «Соціально-економічні погляди Я. Козельського», «Соціально-економічні погляди Г. Сковороди», «В. Каразин та його проекти реформування аграрних відносин», «Розвиток політичної економії в Україні (Д. Журавський, Т. Степанов, І. Вернадський)».

Виклад основного матеріалу: (Лекційне заняття 7)

1. Передумови формування ринкового господарства у іі пол. Хvіі ст.

Основними передумовами формування ринкового господарства у другій половині 17 століття є:

1. Буржуазні революції 17 ст., внаслідок яких буржуазія приходить до влади (табл. 1).

2. Просвітництво (к. 17 – к. 18 ст.) – як напрямок філософської думки, що критикував існуючі інститути (політичні, економічні, соціальні, правові). Основними представниками цього напрямку стали Рене Декарт, Ісаак Ньютон, Франсуа-Марі Вольтер, Жан-Жак Руссо та ін. В основі їх поглядів були раціоналізм і вільне мислення. Внаслідок розвитку цього напрямку наряду з кастою священників висувається каста вчених. Ідеї просвітництва лягли в основу Декларації незалежності США (1776 р.), французької Декларації прав людини і громадянина (1789 р.).

3. Перша науково-технічна революція.

4. Промисловий переворот як процес переходу від ручної праці до машинного виробництва, стрімкого розвитку промисловості, що забезпечувався:

- достатнім рівнем капіталізації економіки, що відбулася внаслідок первісного нагромадження капіталу;

- появою парових двигунів;

- розквітом торгівлі (зовнішньої і внутрішньої);

- розширення ринків збуту інноваційної промислової продукції;

- еволюцією господарських форм від ремісничих цехів і майстерень до централізованих мануфактур, заводів, фабрик;

- прибутковістю сільського господарства, внаслідок розвитку інституту фермерства та техніко-технологічних інновацій в аграрній сфері.

Основні соціально-економічні наслідки промислового перевороту:

- Основним видом ресурсу стає капітал;

- Основною галуззю економіки стає промисловість134;

- Соціальні наслідки. Механізація виробництва дозволила у виробничих процесах використовувати жіночу і дитячу працю. Робочий день тривав 12-13 годин, а іноді і більше. Зарплата забезпечувала існування не вище голодного мінімуму. Безробіття чи хвороба несли робітнику і його сім’ї голод. Будь-які об’єднання і союзи робітників були заборонені законом. Зокрема в 1811 р. відбувся перший бунт англійських луддерів135, який супроводжувався знищенням машин, оскільки вважалося, що саме машини є винуватцями їх бід.

Таблиця 1

Основні риси буржуазних революцій в Європі і США

Нідерланди

(1566-1609 рр.)

Англія

(1640 – 1660 рр.)

Франція

(1789-1794 рр.)

Америка

(1775-1783 рр.)

Передумови

Протестантизм, інквізиція, жорстка колонізаторська політика Іспанії136

Протестантизм, аграрна реформа «огородження», протекціонізм137, первісне нагромадження капіталу

Марнотратство короля Людовіка XV, військові невдачі, високі податки та жорстка експлуатація аграрної сфери

Колонізація Америки (к. 15- к.16 ст.) сильними морськими країнами, серед яких Англія виборола першість138.

Причини

Імміграція139 фінансистів та підприємців, розвиток централізованих мануфактур (кораблебудівних та текстильних); фермерства (секуляризація140, польдеризація141, комерціалізація142). Національно-визвольний рух проти Іспанії.

Релігійні суперечності, а також невдоволення джентрі політикою феодалів, які обмежували доступ до влади та землі, що вилилось у «Славну революцію» 1688 р.

Невдоволення буржуазії існуючими порядками та її намагання здобути владу в державі, що вилилося у Велику французьку революцію, початком якої було взяття Бастилії (1789 р.)

Восьмилітня війна (1775-1783 рр.) та визволення Америки з-під колоніального гніту Англії (в 1776 р. – виникла незалежна держава – США, в 1787р. – прийнята Конституція США (нині діюча).

Наслідки

В 17 ст. Голландія стає наймогутнішою у військово-економічному плані країною в Європі143

Англія у 18ст. - наймогутніша у військово-економічному плані країна. Буржуазія (джентрі) прийшла до влади та проголосила вільне підприємництво

Ліквідація феодалізму, секуляризація, проголошення вільного підприємництва, зрівняння всіх у правах і свободах. Нестача капіталу стримала розвиток .

Створення загального ринку; конфіскація феодальних земель та подальший їх розподіл між бажаючими; розвиток фермерства, промисловості і торгівлі.

Висновки: основними передумовами формування ринкового господарства є буржуазні революції, просвітництво, перша НТР, промисловий переворот.