Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. Хто з відомих «класиків» сформулював закон абсолютних переваг у міжнародній торгівлі?

2. Як називався закон, за яким Англія забороняла Америці створювати власні заводи і фабрики?

3. Коли і за яких обставин виник інститут концесії?

4. Процес економічного відгородження Франції та її союзників від Англії називається?

5. Як називались акти, що зобов’язували доставляти товари в Англію тільки на англійських суднах?

6. Коли було утворено перший в історії митний союз і які території він охоплював?

7. Хто з економістів першим науково обґрунтував ціну землі і що лягло в її основу?

8. Хто з «класиків» оголосив себе адвокатом сільського господарства і чиї ідеї лягли в основу фізіократичної школи?

9. Кого з відомих «класиків» вважають Колумбом політекономії за винайдення статистики, абстрактного методу досліджень та трудової теорії вартості?

10. Хто першим з «класиків» ввів у науковий обіг поняття національний дохід і що під ним малося на увазі?

11. Хто єдиним з «класиків» виступав проти грошей, вважаючи їх основним злом і причиною страждань народу?

12. Завдяки якому «класику» політична економія стає обов’язковим елементом вузівської освіти?

13. Хто з «класиків» ввів у науковий обіг поняття «невидима рука» та «економічна людина»?

14. Хто з «класиків» першим звернув увагу на існування диференціальної ренти?

15. Хто із «класиків» сформулював закон відносних переваг у міжнародній торгівлі?

16. В чому зміст парадокса Сміта «вода і діамант»?

17. В чому полягає зміст догми Сміта про методику обчислення величини валового доходу? 18. В чому проявляється зміст «хлібних законів»?

19. Кого з відомих «класиків» вважають засновником теорії народонаселення і в чому її зміст?

20. Хто з «класиків» сформулював положення, за яким ціна у короткостроковому періоді визначається попитом і пропозицією, а у довгостроковому – витратами виробництва?

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина хіх – початок хх ст.)

Актуальність: Саме поняття монополістичної конкуренції було введено в економічну літературу у 1933 році видатним американським вченим Едваром Чемберліном, який розглядав такий тип ринкової економічної системи як природний і закономірний результат розвитку економічної системи досконалої конкуренції. Проте, як свідчить інший вчений, Джоан Робінсон, монополістична конкуренція має низку негативних соціально-економічних рис (падіння зарплат, антиконкуренція). Отже, зважаючи на існуючу гетерогенність поглядів, виникає потреба критичного переосмислення позитивних та негативних проявів економічної системи монополістичної конкуренції.

Мета:

Вивчити причини та наслідки структурної трансформації у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття, в тому числі охарактеризувати основні відкриття НТР-ІІ. З’ясувати чинники та наслідки монополізації господарського життя, основні види монополій. Представити огляд основних економічних досягнень марксизму та маржиналізму. Порівняти спільні та відмінні риси між школами маржиналізму (австрійська, математична, кембриджська, американська).

Виробити практичні навички щодо оперування методико-методологічним апаратом марксизму та маржиналізму, в тому числі графічним, абстрактним, математичним, діалектичним методами дослідження, граничним аналізом. На основі дослідження еволюції науково-технічних революцій засвоїти метод великих чисел.

Виховати у студентів гуманістичне економічне мислення на основі марксистської критики капіталістичних відносин, а також сформувати засади раціонального прийняття господарських рішень із застосуванням апарату маржиналізму.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 6 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Філософія», «Національна економіка», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Регіональна економіка», «Державне регулювання економіки», «Міжнародна економіка», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з другої половини 19 ст.