Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Рекомендовані до виконання:

4. Підготувати реферат за темами:

4.1. До семінарського заняття 4: «Особливості феодалізації Франції, Англії, Японії, Німеччини, Росії, Австрії, Угорщини, Польщі, України (за вибором)», «Основні риси феодального господарства», «Роль церкви в господарському житті середньовічної Європи», «Особливості середньовічної торгівлі та її напрямки», «Форми феодального землеволодіння та соціально-економічні відносини в епоху Середньовіччя», «Феодальне місто, його виникнення та економічна роль», «Середньовічне місто. Магдебурзьке право», «Внутрішня та зовнішня торгівля доби феодалізму», «Особливості економічного розвитку середньовічних Франції, Англії, Німеччини, України (за вибором)», «Фінанси середньовічних міст», «Середньовічна податкова система», «Розвиток торгівлі і грошово-кредитних операцій в Європі 5-10 ст. (банки, перші акціонерні організації)», «Переростання ремесла у дрібнотоварне виробництво: цеховий лад у середньовічній Європі».

4.2. До семінарського заняття 5: «Галицько-Волинський літопис як пам’ятка української економічної думки», «Зв’язок української господарської культури з західноєвропейською», «Особливості Економічної думки європейського Середньовіччя», «Економічні погляди Ібн Хальдуна», «Економічні погляди Томи Аквінського та каноністів», «Соціальні утопії доби феодалізму», «Зародження економічної думки в Україні», «Українська економічна думка періоду Київської Русі», «Економічні погляди раннього та класичного християнства. Августин Блаженний та Тома Аквінський», «Українська економічна думка періоду феодальної роздробленості», «Українська економічна думка періоду литовсько-польського панування».

5. Презентація ІНДЗ за темами: «Державний устрій та особливості господарського розвитку Візантії», «Роль християнства в розвитку господарського життя суспільств Європи», «Роль та значення магдебурзького права в становленні місцевого самоврядування».

6. Написати твір-есе за темами: «Причини територіальної подрібненості населення та влади в добу Середньовіччя», «Роль та значення традиційної економічної системи в еволюції суспільства», «Подібні та відмінні риси середньовічної та сучасної соціально-економічної системи», «Феодальна ієрархія та сучасні елітні групи: спільні та відмінні риси», «Місце та роль економічної думки Середньовіччя у подальшому дослідженні економічних процесів», «Прогресивне значення та обмеженість економічної думки Середньовіччя».

Виклад основного матеріалу: (Лекційне заняття 4)

1. Основні риси феодального господарства. Види рентних відносин

З кінця занепаду Римської імперії і до початку Великих географічних відкриттів триває період Середньовіччя (5-15 ст. н.е.).

В історії цей період ідентифікується із періодом формування Східної і Західної цивілізації, що в основному обумовлено релігійним чинником (ісламізація, християнізація).

В економіці цей період ідентифікується із періодом феодалізму, що розпочався так званим процесом феодалізації.

Феодалізація – це перетворення алоду в утримання, зникнення вільних селян (поява залежних і кріпосних утримувачів), утворення феодальної власності на землю і виникнення панівного класу феодалів (землевласників, воїнів).

Формування феодальної економіки відбувалось двома шляхами:

Романізація – процес феодалізації відбувався вже на підготовленому протофеодальному ґрунті територій Римської імперії: деградація рабовласницької економіки призвела до пріоритетного використання праці колонів (дрібних землевласників чи безземельних вільних селян у великих господарствах землевласників) із поступовим їх прикріпленням до землі. Цим шляхом розвивались Греція, Рим та східні держави.

Германізація (варваризація) – процес феодалізації відбувався на базі еволюції форм землеволодіння від родоплемінного до феодального. Цим шляхом розвивались Германія, Англія, слов’янські держави. В цих країнах феодалізм виник в ході розкладу первісного суспільства: ці країни не пройшли стадії рабовласницького ладу, оскільки в період формування у них класів і держави рабство вже історично себе вичерпало.

В Західній Європі феодалізм виник на ґрунті розкладу римської рабовласницької системи, з однієї сторони, і розкладу родового ладу племен-завойовників, з іншої. Він склався в результаті взаємодії (синтезу) цих двох процесів. Яскравим прикладом феодалізації на основі синтезу романізації та германізації є суспільно-господарський устрій Франкського королівства, заснованого у 5 ст. н.е. варварськими (германськими) племенами на території колишньої римської провінції – Північної Галлії (сучасна Франція), яке вже у 8 ст. н.е. займало більшу частину Західної Європи.