Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. Який з римських мислителів зауважив необхідність переходу від екстенсивних до інтенсивних методів господарювання в рабовласницьких латифундіях за допомогою розвитку наук (агрономії, селекції)?

2. Хто з римських мислителів класифікував сільськогосподарські знаряддя праці на німі, мукаючі і розмовляючі?

3. Якому мислителю стародавнього світу належить твір «Бесіди і роздуми»?

4. Якому мислителю стародавнього світу належить твір «Економікос»?

5. Якому з римських мислителів належить концепція «рівності на основі відмінності»?

6. Як звали римських ораторів, братів, що загинули за ініціювання антиаристократичних законодавчих реформ?

7. Кому з мислителів стародавнього світу належить праця «Про землеробство»?

8. Хто з мислителів Стародавньої Греції правильними державними устроями вважав монархію, аристократію, політію?

9. Хто з мислителів стародавнього світу визначив назву науки економіка?

10. Хто став першим правителем, що зрівняв всіх людей перед законом?

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період Середньовіччя (V-XV ст.)

Актуальність: в нинішніх умовах господарювання в постсоціалістичних країнах особливо виражений феномен неофеодальної економіки, з її монопольними правами для «обраних», концентруванням землі в руках обмеженого кола можновладців, низьким рівнем добробуту населення та ін. Отже, вивчення процесу розвитку феодалізму, його особливих рис та чинників трансформації дасть змогу критично переосмислити прояви феодальної економіки в сучасній економіці України та напрацювати можливі напрямки їх подолання.

Мета:

Вивчити основні шляхи феодалізації економіки, а також особливості феодалізму як феномену господарської організації в добу Середньовіччя. Проаналізувати процеси містобудування, урбанізації та основні напрямки середньовічної торгівлі. Простежити економічний розвиток Франкської держави як яскравого прикладу феодалізації на основі синтезу римського колонату та розкладу родового ладу завойовників-варварів. Відзначити особливості економічної думки періоду раннього середньовіччя (V-X ст.) та розвиненого феодалізму (XI-XV ст.). Вивчити еволюцію господарського розвитку України в період Київської Русі та колонізації під владою Литви та Польщі. З’ясувати основні економічні ідеї та думки, представлені в літературних пам’ятках Київської Русі.

Виробити практичні навики ідентифікації та розмежування господарської організації різних системних укладів (первіснообщинний, рабовласницький та феодальний), визначити причинно-наслідкові зв’язки розкладу феодалізму в Європі та з’ясувати чинники вестернізації та істернізації економічного розвитку в світі. Сформувати теоретичний арсенал методів та інструментів реформування проявів феодальної господарської системи в сучасних умовах господарювання.

Виховати у студентів розуміння того факту, що зразки господарської координації, які мали місце у минулому можуть проявлятись і у майбутньому.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 3 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Філософія», «Національна економіка», «Державне регулювання економіки», «Міжнародна економіка», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Регіональна економіка», «Гроші і кредит»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з 5 ст. н.е.