Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Завдання на ерудицію:

1. Хто розвінчав культ Й.В. Сталіна?

2. Що таке «біла еміграція»?

3. Чому в СРСР на червінцях використовувалась царська символіка?

4. Що таке «керенки»?

5. Що таке «волобуєвщина»?

6. Що таке «хрущовка»?

7. Кому належить авторство «п’ятирічок»?

8. Коли радянським селянам почали видавати паспорти і пенсії?

9. Який партійний лідер усунув проблему «цінових ножиць»?

10. Назвіть найбільш визнаних рекордсменів соціалістичного змагання.

Тема 13. Формування основ ринкового господарства в Україні

(90-ті роки ХХ cт.)

Актуальність: Проголошення та легітимація Української незалежної держави, а також перехід від системи, сформованої для обслуговування єдиного народногосподарського комплексу СРСР, що функціонував на директивно-планових засадах, до цілісної економічної системи, що функціонує на ринкових засадах, зумовило формуваня та розвиток нових «правил гри» в системі суспільно-господарської координації. Ринково-трансформаційний процес в Україні досі незавершений, про свідчить слабкість прийняття (суспільної легітимації) та засвоєння господарюючими суб’єктами ринкових інститутів, наслідком чого є такі негативні феномени квазіринкової економіки як «прихована» праця та прибуток, «відкати», зарплатня у «конвертах» тощо. Отже, проблематика ринкової трансформації економіки України є актуальною, а вивчення особливостей та чинників її реалізації потребує подальшого вивчення та переосмислення.

Мета:

Вивчити особливості господарського комплексу України на початку становлення державності. З’ясувати основні чинники системної кризи в Україні на початку 90-х років ХХ ст. Висвітлити зміст та наслідки соціально-економічних реформ, здійснених за часів президентів України (Л.М. Кравчука, Л.Д. Кучми, В.А. Ющенка). Охарактеризувати етапи інституційної трансформації економіки України в процесі переходу до соціально-орієнтованої ринкової економічної системи. Розкрити основні напрямки економічного реформування та тенденції господарського розвитку України на сучасному етапі.

Розвинути практичні навики студентів у руслі причино-наслідкових взаємозв’язків системи «реформа-наслідки». Збагатити інструментальний арсенал студентів як майбутніх фахівців в галузі економіки важелями реформування та управління національної господарської системи.

Виховати у студентів здібності до критичної переоцінки та поглибленого розуміння сучасних економічних явищ і процесів, що відбуваються у національному суспільно-господарському просторі.

Внутрішньо-предметні та міжпредметні зв’язки: науково-теоретичний та методико-методологічний апарат розкриття даної теми тісно перекликається із знаннєвими ємностями теми 12 (в розрізі забезпечення подальшої хронології розвитку господарського життя та економічної думки), а також відповідних тем інших дисциплін («Історія України і світу», «Політична економія», «Макроекономіка», «Національна економіка», «Державне регулювання економіки», «Гроші і кредит», «Сучасні економічні системи», «Фінанси», «Інституціональна економіка»), що розкривають природу економічних явищ і процесів, зародження яких бере початок з 90-х років ХХ ст.