Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

3. Загальна характеристика української економічної думки пореформеного періоду (м. Драгоманов, с. Подолинський).

Михайло Петрович Драгоманов (1841-1895 рр.) - український ліберал, публіцист, історик, фольклорист, суспільний діяч, дядя Лесі Українки. Свої соціалістичні ідеї, викладені в працях «Пропащий час. Українці під московським царством (1654-1876)» (1877 р.), «Шевченко, українофіли й соціалізм» (1879 р.), опублікував у газеті «Вольноє слово» (1881-1883 рр.) та журналі «Громада», редактором яких він був. Він є автором одного з перших конституційних проектів, а саме «Вільна спілка» (1885 р.), зміст якого можна виразити в сучасних термінах та поняттях: федералізм248, демократія249, децентралізація250, місцеве самоврядування251, дебюрократизація252, соціалізм253, автономія земських одиниць (громад)254, процес прийняття господарських рішень за принципом «знизу вгору», субсидіарність255; дистрибутизм256, політичні права і свободи257, незалежність судової влади та виключне право верховного суду щодо встановлення меж та компетенцій між самоврядною та виконавчою владою; економіко-географічне районування258, двопалатний парламент (бікамералізм)259.

Основний внесок Драгоманова в економічну літературу є розвиток земського (громадівського) руху та поширення федерально-демократичних ідей.

Сергій Андрійович Подолинський (1850-1891 рр.) - український громадський і політичний діяч, лікар, соціолог, економіст, публіцист, член «Женевського гуртка» (об’єднував вчених-соціалістів, гурток мав власне видання – журнал «Громада»), один із перших популяризаторів соціалізму і марксизму в Україні (особисто знав Маркса і Енгельса). Основні праці: «Життя і здоров’я людей в Україні» (1879 р.), «Ремесла і фабрики в Україні» (1880 р.), «Праця людини та її відношення до розподілу енергії» (1880 р.).

Ідеалом нового суспільства вважав громадівство, національну федералізацію, яка в подальшому мала увійти до світової федерації вільно об’єднаних громад, соціалізацію землі і фабрик (передачу їх селянам і робітникам).

Складові частини держави (громади) ухвалюють самі для себе у всіх справах обов’язкові норми, а спільна «рада громад» є радше арбітром у випадку конфліктів між ними. Не тільки законодавча і виконавча влада мали бути децентралізовані, а й судівництво. Спільними органами федералізації мали бути федеральна поліція, військовий штаб, статистичне управління і деякі відомства спільного економічного планування й управління.

Подолинський уміло поєднував марксистські погляди з соціал-дарвіністськими. Так, в своїй космогонічній (енергетичній) теорії260 економічного розвитку вчений висловив думку, що у суспільстві, побудованому на засадах гуманізму261 і солідарності262, природний відбір виявить себе у просуванні науки, мистецтва, морального вдосконалення людей. Сукупно це дозволить людям долати природні проблеми, не витрачаючи сили на боротьбу між собою. Космогонічну теорію С. Подолинського розвинув інший український економіст Володимир Іванович Вернадський в своєму вченні про ноосферу263.

Висновки: економічна думка пореформеного періоду в працях українських економістів М. Драгоманова та С. Подолинського носить яскраве соціалістичне забарвлення. Зокрема актуалізуються ідеї рівноправ’я, громадських та політичних прав і свобод громадян, федералістичні та демократичні основи державного устрою. Серед інших представників українського громадівського руху того часу також були Володимир Антонович, Олександр Кістяківський, Микола Яснопольський та Микола Зібер.