Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Ресурси:

38. Бібліотека он-лайн Readbookz.com. Розділ «Історія економічних вчень». – Режим доступу: http://readbookz.com/

39. Михайленко, Р. В. Матеріалістичне розуміння історичних форм власності в ранній творчості К. Маркса [Електронний ресурс] : [стаття] / Р. В. Михайленко. - Електронні текстові дані (1 файл: 108 Кбайт). - [Київ, 2008]. - 10 с. - Назва з екрана. - Доступ: http://www.library.ntu-kpi.kiev.ua/system/files/Mihailenko_01.pdf

40. Омський портал-лабораторія електронної навчальної літератури. – Режим доступу: http://www.gaudeamus.omskcity.com/

41. Офіційний сайт Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського. – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua.

42. Офіційний сайт національної парламентської бібліотеки. – Режим доступу: www.alpha.rada.kiev.ua.

43. Офіційний сайт бібліотеки Львівської комерційної академії. – Режим доступу: www.dev.lac.lviv.ua/lib.

44. Офіційний сайт наукової бібліотеки ім. Максимовича. – Режим доступу: www.lib-gw.univ.kiev.ua.

45. Офіційний сайт наукової бібліотеки Донецького університету. – Режим доступу: www.library.dongu.donetsk.ua.

46. Офіційний сайт Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки. – Режим доступу: www.libr.dp.ua.

47. Офіційний сайт Львівської електронної бібліотеки ім. В. Стефаника. – Режим доступу: www.lsl.lviv.ua.

48. Офіційний сайт Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького. – Режим доступу: www.ognb.odessa.ua.

49. Офіційний сайт електронної бібліотеки. – Режим доступу: www.lib.com.ua

50. Портал «Бібліотека економіста». Рубрика «Історія економічних вчень». – Режим доступу: http://library.if.ua/

51. Союз образовательных сайтов. – Режим доступа: http://www.allbest.ru/union/

42. Студентська електронна бібліотека «Читалка». Електронні підручники он-лайн серії «Економіка та фінанси підприємств». – Режим доступу: http://chitalka.info/finansi.html

53. Экономико-правовая библиотека. – Режим доступа: http://www.vuzlib.net/

54. Электронная библиотека исторического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова. – Режим доступа: http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/index.html

55. «ZipSites.ru - Бесплатная электронная интернет-библиотека». Каталог «Общественные науки». Раздел «Экономика. Народное хозяйство. Экономические науки». – Режим доступа: http://zipsites.ru/

1 Інститут – стійкий стереотип поведінки людей, а також обмежувальні рамками взаємодії («правилами гри»), які люди свідомо обирають і яких притримуються, завдяки виробленню механізму примусу (санкцій), з метою упорядкування взаємовідносин та мінімізації ризиків від опортунізму (шахрайства, нечесного поводження тощо). Бувають формальні (закони, контракти, офіційні правила) та неформальні (традиції, усні домовленості, звички) інститути.

2 Кліометрика (кліо – муза історії) – нова гілка історико-економічної науки, що виникла на поч. 60-хроків ХХ століття і передбачає застосування економетрики в економічній історії – міждисциплінарний напрямок, що вивчає історію з використанням сучасних математичних методів обробки даних і їх аналізу. Засновники кліометрики Дуглас Норт та Роберт Фогель отримали Нобелівську премію з економіки у 1993 році за цикл робіт в області кліометрики.

3 Основне твердження праксеології – людина діє. Під дією розуміється цілеспрямована поведінка, що відрізняє людину від об’єктів неживої природи. Унікальність людини полягає у тому, що вона керується не причинами, а цілями, тобто вона не пасивно реагує на навколишнє середовище, а постійно намагається змінити його, на її поведінку впливають події не тільки минулого, а й майбутнього. В природі закладена необхідність вибору – діючи, людина з необхідністю у кожний момент часу обирає до якої цілі їй прагнути, яку потребу задовольнити у першу чергу.

4 Фритредерство - (англ. free trade - вільна торгівля), напрямок в економічній теорії і економічній політиці. На відміну від протекціонізму, засноване на принципах свободи торгівлі і невтручанні держави у приватнопідприємницьку діяльність. Виникло у Великобританії в останній третині 18 ст. у зв’язку із промисловим переворотом.

5 Гегемонія - (від грецької hegemonia - верховодство, головування), керівництво, положення першості.

6 Протекціонізм - економічна політика держави, яка має за мету захистити національний внутрішній ринок від іноземної конкуренції шляхом введення високих митних тарифів на ввезені (імпортовані) в країну товари, обмеження чи повної заборони ввезення окремих товарів та інші заходи.

7 Софістика (грецьк. sophistike) - міркування, засноване на навмисному порушенні законів логіки. Софістика ґрунтується на неправильному виборі вихідних положень, на абсолютизації того чи іншого визначення, на змішуванні суттєвого з несуттєвим, на хибних доведеннях (так званих софізмах) тощо.

8 Первісна дописемна культура з усними формами зв’язку і передачі інформації.

9 З винайденням алфавіту людство вступило у механічну епоху, яка триває до сих пір. Згідно концепції Маклюена, «детонатором поширення технологій стало перо, а епіцентром цього процесу можна вважати винайдення друкарського верстату Гутенберга». З того часу розпочались процеси фрагментації суспільства і відчуження людини: друковане слово дозволило пізнавати світ індивідуально, оминаючи колективну свідомість общини. Більше того, книга стала першим продуктом масового виробництва.

10 Письмово-друкована культура («галактика Гутенберга», за Маклюеном), що замінила природність і колективізм – індивідуалізмом. Важливими подіями в розвитку засобів комунікації стало винайдення телеграфу і ротаційної типографської машини (1847 р.), телефону (1870 р.), радіо (1895 р.), безпровідного телеграфу (1922 р.), телебачення (1930 р.). В 1946 році в Сент-Луїсі (США) створена радіотелефонна система, яку прийнято вважати родоначальницею мобільного зв’язку.

11 Сучасний етап («глобальне село») відродив природне слуховізуальне багатомірне сприйняття світу і колективність, але на новій електронній основі через заміну письмово-друкованих способів спілкування радіотелевізійним і мережними ЗМІ. В 1971 році з’явилась перша мікросхема, а у 1981 році компанія ІВМ створила персональний комп’ютер. В 1984 році стало вперше застосовуватись супутникове телебачення (США). В решті-решт у 1986 році з’явився Інтернет.

12 Цивілізація – це історично обумовлений склад суспільства, який характеризується певним способом праці, що відповідає суспільно-виробничій технології і певній матеріальній і духовній культурі; це особливі типи культури значних людських мас в епоху класових суспільств. Значний відбиток в історії людства по собі залишили єгипетська, грецька, римська, китайська, індійська цивілізації.

13 Ядгаров Я. С. История экономических учений: Учебник для вузов / Яков Семенович Ядгаров. - 3-е издание. - М.: ИНФРА-М, 2000. - 320 с. – С. 5-9. – [Електроннний ресурс] – Режим доступу: http://exsolver.narod.ru/Books/Econom/History2/index.html

14 Хронологічно первісне суспільство збігається з кам’яним віком.

15 Еволюційно до появи сучасного виду Homo sapiens чи-то неоантропу (40 тис. років тому – донині) існували передлюди, зокрема австралопітеки (4 – 1 млн. років тому), пітекантропи (1,5 – 100 тис. років тому), неандертальці чи-то палеоантропи (150-25 тис. років тому). Ранніми представниками неоантропів в Європі були кроманьйонці (40-10 тис років тому).

16 Мова є регулятором людської поведінки та засобом формування суспільних відносин.

17 Геометричні мікроліти – це маленькі ножеподібні пластини у формі трапецій, трикутників, ромбів. З них виготовляли надзвичайно гострі й міцні ножі, тесаки, наконечники списів, гарпуни тощо. Саме поширення геометричних мікролітів точно збігається з поширенням сільського господарства, - через те, що саме з гострих як бритва мікролітів виготовляли первісні серпи.

18 Макроліти - великі кам’яні знаряддя, зокрема сокири.

19 До перших податків відносять також жертвоприношення.

20 Першими і найбільш відомими в історії міських поселень були міста Ієрихон (Іорданія), Чатал-Хююк (Туреччина). Місто-держава – самоврядне місто з прилеглою до нього територією.

21 Поділ праці – це спеціалізація, диференціація трудової діяльності, що призводить до появи та існування різноманітних видів праці. Історично в розвитку людства сформувались такі суспільні поділи праці: 1) відокремлення скотарства від землеробства; 2) відокремлення ремісництва від землеробства; 3) відокремлення торгівлі від виробництва; 4) відокремлення сфери послуг від матеріального виробництва; 5) відокремлення інформаційної сфери із сфери матеріального і нематеріального виробництва. На думку сучасних вчених, наступним суспільним поділом праці буде відокремлення сфери наукової діяльності (відокремлення науки в окрему велику сферу людської діяльності).

22 За однією з версій, скотарство походить із мисливства та, значну роль в цьому відіграли діти, які гралися з малятами диких тварин, годували їх і таким чином поступово приручили, перетворивши диких тварин на свійських.

23 Найдавніше ремесло – гончарство, яке дозволило значно покращити приготування і збереження їжі: спочатку з’явилось гончарне горно (піч для обпалювання глиняних виробів), згодом – гончарний круг (4 тис. до н.е.). Наступним ремеслом, за хронологією, було ткацтво – виготовлення тканини з технічних культур на ручному ткацькому верстаті.

24 Громада – це колектив із повною або частковою спільною власністю на засоби виробництва та узвичаєними формами самоуправління, основна господарська ланка первісного суспільства.

25 Непряме оподаткування – система оподаткування, коли податковий тягар несуть особи (переважно споживачі), що безпосередньо не сплачують податки.

26 Месопотамія (від грец. – межиріччя) – територія між річками Тигр і Євфрат (сучасний Ірак), де виникли і розвивались Шумерська, Аккадська, Вавилонська, Ассирійська, Хеттська цивілізації та ін.

27 Іригація (зрошування) - підведення води на поля, що відчувають недостатньо вологи, для створення сільськогосподарським культурам оптимального водного режиму; вид меліорації. Для зрошування будують іригаційні системи. Зрошування сьогодні - необхідна умова розвитку бавовни, рису тощо.

28 Деспотизм, також деспотія – необмежена монархія (влада короля), освячена релігією, відзначається повним свавіллям влади, безправ'ям підданих, централізована система управління економікою, примусом. «Класичним» виявом деспотії є східна, «азіатська» деспотія (від грец. despoteia - необмежена влада) - особлива форма монархії, що склалася на Стародавньому Сході, особливо у Єгипті у 3 тис. до н.е. Сутність деспотії полягала у тому, що очолював державу деспот, який, володіючи необмеженою владою, виконував такі функції: 1) являвся власником всіх земель; 2) на період ведення війни ставав верховним головнокомандуючим; 3) виконував функції жреця; 4) був верховним суддею; 5) був верховним збиральником всіх податків. Синонімічними термінами деспотизму є тиранія, абсолютизм, диктаторство, тоталітаризм, зміст яких несумісний із політичною свободою, конституційним правлінням та принципом верховенства права.

29 Натуральний характер господарювання - виробництво продуктів лише для власного споживання, збувається не товар, а надлишок продукції, виготовленої для власних потреб. Товарний характер господарювання - виробництво товарів, кінцевою метою якого є отримання прибутку.

30 Гроші – специфічний товар, який являється універсальним еквівалентом вартості інших товарів чи послуг.

31 Колонізація – 1)внутрішня - заселення територій усередині країни, які до цього були малозаселені; 2)зовнішня – побудова поселень за межами своєї етнічної території; 3) загарбання якої-небудь країни або її частини, перетворення їх на колонії.

32 Інтенсифікація – зростання обсягів виробництва за рахунок зростання продуктивності праці, ефективного

використання ресурсів, підвищення віддачі основних фондів.

33 Двопілля – спосіб обробітку землі, коли щороку половина поля лишається під паром. Трипілля – поділ поля на три частини – під яру і озиму пшеницю і пар.

34 Прибутковими культурами с/г в Стародавній Греції вважалась група так званої «середземноморської тріади» – маслини, виноград, злаки.

35 Почали карбувати срібні (драхма) та пізніше мідні (лепта) монети, разом з цим зародилось лихварство та боргове рабство.

36 Поліси – це окремі держави, центром кожної з яких є місто, оточене муром, та прилеглі землі.

37 Автаркія (від грецьк. - самозабезпечення) – економічна політика, спрямована на господарське відособлення, створення економіки в межах окремого регіону, країни або групи країн, максимальне обмеження імпорту при одночасному стимулюванні експорту товарів і капіталів.

38 Закони Драконта (Дракона), складені в 621 р. до н.е. були надзвичайно строгими, оскільки основною мірою покарання була смерть порушника (наприклад, крадіжка врожаю каралась убивством) , через що є відомим вислів «драконівські міри». В сфері економіки закони Дракона були спрямовані на захист майнових прав більшості, до якої належав і він сам.

39 Тимократія (грец. – сила, влада, ціна) – форма правління, при якій державна влада знаходиться в руках обмеженого кола багатих людей; є однією з форм олігархії.

40 Рабами були переважно іноземці. Основні джерела рабства – війни, піратство, боргове рабство.

41 Оскільки з часом рабовласницька система господарювання себе вичерпала, їй на зміну прийшла нова колонатна система економічних відносин. Римський колонат – форма виробничих відносин, при якій великий землевласник подрібнює землю на ділянки (парцели) і надає їх в оренду колонам, за що колон мав віддати частину виробленого продукту. Поступово колони прикріплювались до землі (тобто не мали права переміщуватись, щось на зразок рабів), а відтак сформувались протофеодальні відносини.

42 Сінграфа – боргова розписка, складена у двох екземплярах, що підписувалися боржником та свідками угоди.

43 Хірографа – боргове зобов’язання, що складалось від перших осіб і не вимагало свідків.

44 Тріба (від лат. – поділ) – 1) різновид римських племен (на початку весь Рим об’єднували три племені – Рамни, Тиції, Луцери; 2) територіальний і виборчий округ, що мав один голос у трібутних коміціях (народних зібраннях, де відбувалося голосування із законодавчих питань, вибори трибуна). Так, якщо на початку існувало 24 тріби, то на виборах переважало те питання, за яке проголосувало 11 тріб.

45 Згідно центуріатної реформи кожен клас виставляв певну кількість військових одиниць (центурій) і отримував таку ж саму кількість голосів у центуріатних коміціях (зібраннях римлян). Так, 1-й клас (майновий ценз не менше 100 тис. асів ) виставляв 98 центурій, 2-й клас (ценз 75 тис. асів) - 22 центурії, 3-й клас (ценз 50 тис. асів) - 20 центурій, 4-й клас (ценз 25 тис. асів), - 22 центурії, 5-й клас (ценз 11 тис. асів) - 30 центурій, 6-й клас - пролетарі (бідняки, майно яких складає менше 10 тис. асів) виставляли 1 центурію і відповідно мали 1 голос в народному зібранні. Таким чином всього було 193 центурії і, якщо 1-й і 2-й класи з будь-якого питання голосували однаково, думка інших центурій не бралась до уваги.

46 Структура «12 таблиць»: 1-3 таблиці (процесуальне право), 4 таблиця (сімейне право), 5 таблиця (спадкове право), 6 таблиця (зобов’язальне право), 7 таблиця (право сусідське), 8-9 таблиці (кримінальне право), 10 таблиця (похоронне право), 11-12 таблиця (різне).

47 Колегіум - об’єднання ремісників за професіями.

48 Боротьба імператорів за престол призвела до розколу Риму на дві імперії: Східну зі столицею в Константинополі і Західну, що в 476 р. н.е. перетворилась на окремі королівства, у межах яких зародились протофеодальні відносини.

49 Поучение Птаххотепа: [Текст] / Перевод М.И. Соколовой (Москва, 2002–2007). - [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.egyptology.ru/reader.htm

50 Поучение для Мерикара: [Текст] / Перевод М.И. Соколовой при участии А.А. Ильина-Томича и М.В.Панова (Москва, 2006–2007). - [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.egyptology.ru/reader.htm

51 Речение Ипусера: [Текст] / [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.agitclub.ru/museum/revolution1/spar/bunt04eg.htm

52 Вважається, що частина лицьової сторони навмисно була вискоблена завойовниками Месопотамії – еламітами (воїнами Стародавнього Еламу – сучасний Іран), з метою відтиску на ній власного переможного надпису.

53 Закони вавилонського царя Хаммурапі – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/hammurap.htm

54 Редум і баїрум - воїни, що відбували службу у царя і які одержували за це земельну ділянку та інше майно у службове користування.

55 Осьовий час – термін введений німецьким філософом Карлом Ясперсом для визначення періоду (800-200 років до н.е.) в історії розвитку людства, під час якого на зміну міфологічного світогляду прийшов раціоналістий. Відповідно, всі вчення цього періоду характеризуються раціоналізмом і прагненням людини переосмислити існуючі до цього норми, традиції та звичаї.

56 Древнекитайская философия: В 2-х т. / перевод с древнекитайского Ян Хин-шун. - М.: «Мысль», 1972. – [Электронный ресурс]. – Способ доступа: http://www.lib.ru/POECHIN/lao1.txt

57 «Хто піднявся на пальцях ніг – довго не устоїть; хто робить великі кроки – довго не ітиме; хто себе виставляє на світ – не блищить; хто себе вихваляє – не отримає славу; хто нападає – не досягне успіху; хто себе возвеличує – не стане старшим серед інших».

58 Конфуций. Беседы и суждения: [Текст]/ [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://lunyu.ru/

59 Істинне добро, високоморальна та високодуховна могутність, чесноти і мораль, дані Богом.

60 Коли учень (Цзи-гун) запитав у Конфуція: «А що у випадку необхідності можна виключити з цього списку?». Учитель відповів: «Спершу зброю, потім їжу, а от без довіри управління не буде».

61 Коли китайський вельможа запитав: «Що робити, якщо рік неврожайний і не вистачає податків для покриття витрат?», він отримав відповідь: «Знижуй податки з 2/10 до 1/10!». Тоді князь відповів, що йому і цих 2/10 частин (податків) не вистачає, на що отримав відповідь: «Як буде Вам не_вистачати, якщо буде вистачати народу? І як може Вас вистачати, коли не вистачає народу?».

62 Мен-цзи: [Текст] / Под. ред. Л.Н. Меньшикова; перевод с китайского В.С. Колоколова. - СПб.: «Петербургское Востоковедение», 1999. –272 с. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://religa.narod.ru/confucius.htm

63 Правителем стане той, кому вдасться отримати довіру у народу. Князями стають ті, хто отримає довіру у правителя, а чиновниками ті, що отримають довіру у князів. Коли правителі, князі, чиновники приводять людей до краю прірви, тоді стаються революції.

64 На думку Мен-цзи, розподіл землі має відбуватися «колодязним» способом: середина – «спільна» земля, а решта, від центру, – на 8 рівних ділянок до кінця окружності. Землевпорядкування має здійснюватись таким чином: відміряти 900 му землі, з неї 100 му (1 му=6,15 а) – «спільна» земля, що обробляється всіма селянами, а належать службовцям (вищому чиновнику – 50 му, помічникам – по 25 му), решта (по 100 му) – належить 8-ми селянським сім’ям. Обробляти спершу треба «спільні» землі, бо без чиновників немає кому управляти селянами, а без селян – немає кому кормити чиновників.

65 Спеціалізація – 1) поділ праці за її окремими видами та формами; 2) набуття спеціальних знань та навиків у визначеній сфері; 3) концентрування діяльності на відносно вузьких напрямках, окремих технологічних операціях та видах виготовленої продукції.

66 Феоктистов В.Ф. Философские и общественно-политические взгляды Сюнь-цзы / В.Ф. Феоктисов. - М.: «Наука», 1976. - 292 с. - [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://religa.narod.ru/confucius.htm

67 «Якщо в управлінні державою застосовувати лише погрози, залякування і жорстокість, то «низи» будуть налякані, скритні і не насміляться відкрити правителю істинну картину речей (великі справі будуть запущені, а малі – загублені); якщо ж застосовувати тільки терпимість, поблажливість, великодушність і не присікти дурні вчинки, - то розмножаться підступні речі та заплутані справи».

68 Коли у народу є достаток і надлишки, тоді його землі будуть родючими і їх легко буде обробляти, а врожайність збільшиться.

69 Коли здіймаються непомірні податки («повні верхи і худі низи») – це призводить до внутрішнього розбою, яким користується ворог, отримуючи багатство країни, чим призводить до її загибелі, а сам стає могутнішим.

70 Гуань Чжун був прибічником тотального контролю (впритул за контролем над протягами), державної допомоги бідним. Стояв на позиції абсолютизації царської влади (введення контролю над цінами та монополії на залізо і сіль

71 Лі – правила, звички, обряди, традиції, ритуали.

72 Складені ним проекти реформ і законів увійшли у трактат «Шан цзюнь шу» («Книга правителя області Шан»). – Спосіб доступу: www.sovmu.spbu.ru/main/proj/gutorov/shan.doc

73 Розумна людина – здібна, цілісна і сильна людина, а коли народ сильніший за свою владу – держава слабка, коли влада сильніша за свій народ – армія могутня.

74 Тверді ціни на хліб утворюються, коли держава закуповує хліб у врожайні роки і продає по незмінних цінах у голодні.

75Поточний дохід, за Каутільєю, - дохід, що поступає щодня.

76 Минулий дохід, за Каутільєю, - дохід, що відноситься до попередніх років чи привнесений із іншої країни.

77 Прийдешній дохід Каутільєю трактується як втрачене, забуте, конфісковане майно, пожертви, скарби, санкції, накладені на посадових осіб, побічний дохід, майно біженців та бунтарів.

78 Доходи від витрат, за Каутільєю, - остатки, що залишилися від вкладень (наприклад, на подолання епідемії),

79 Постійні витрати – витрати, що здійснюються щодня. Цільові витрати – витрати, що здійснюються раз у місяць, рік.

80 Ксенофонт. Домострой: [Текст]. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Article/ksen_dom.php

81 Тимократія – влада воєначальників. Під їх керівництвом держава постійно у стані воєн. Війни – джерела збагачення. Багатство – влада. Тимократія перероджується в олігархію.

82 Олігархія – влада кількох багатих. Багаті завжди пригнічують бідних, яких більшість, і які з часом захоплюють владу у свої руки. Олігархія перетворюється в демократію.

83 Демократія – править більшість з метою забезпечення індивідуальної користі. Влада кожного веде до поступового розподілу на бідних і багатих, а втім, і народних повстань. Демократія перетворюється на тиранію.

84 Тиранія – безконтрольна влада одного. Для утримання влади йому потрібна армія. Армія кормиться війною. Тиранія перетворюється в тимократію.

85 Аристократія – влада знатних, що передається у спадок. Платон поділяв аристократію на два підвиди: монархія (якщо із знатних виділиться один) і республіка (якщо правити буде декілька аристократів).

86 Політія – править більшість в інтересах загальної користі. Головна риса такого ладу – середина. Править середній клас, майно у всіх – середнього достатку, у поступках – помірність.

87 Рентабельність рабської праці залежала від багатьох факторів. Вважав, що господар повинен слідкувати за тим, щоб раби були постійно зайняті виснажливою працею, - тоді вони будуть здоровішими і більш охоче будуть йти відпочивати після денної роботи. Вважав, що праця утримує раба від крадіжки, а тому рекомендував і в свята, і в дощ находити рабам роботу. Для контролю землеробських робіт кожному рабу назначались «уроки» («завдання») – кількісна міра обробленої землі, зібраного урожаю тощо. Для контролю над рабами пропонував обирати серед рабів наглядача, який би вів підрахунок «уроків» , вирішував спори між рабами, карав рабів-порушників. Пропонував встановлювати і норми натурального жалування рабам (в т.ч. норму солі, одяг). Крім рабів бачив за доцільне наймати робітників за гроші чи частку врожаю. Велику увагу приділяв освіченості господаря (знання календарю землеробських робіт, агротехнічних прийомів.

88 Катон загалом виступає за натуральне господарство, за те, щоб усі лишки продавати, за самозабезпечення («господарю приємніше продавати аніж купувати»).

89 Агрикультура (від лат. землеробство) – сукупність заходів і прийомів, спрямованих на підвищення культури землеробства. Термін застарів.

90 Васалітет - залежність нижчого феодала (васала) від феодала вищого рівня (сеньйора), або залежність селянина від феодала.

91 Коли вся територія феодала ділиться на домен (третина землі у користуванні феодала) і наділи (решта землі у користуванні залежних селян, які мають сплатити за них феодальну ренту).

92 Феодальна ієрархія була одночасно і земельною, і політичною - в першу чергу військовою ієрархією. Походження феодальної ієрархії криється у військовій організації варварських (германських) військ під час самого завоювання земель; згодом ієрархічна практика була поширена на інші країни. Саме в своєму нерозривному зв’язку земельна («ієрархічна структура земельної власності») і військова ієрархія («система озброєних дружин») забезпечували дворянству владу над закріпаченими.

93 Імунітет - важливий засіб укріплення класової гегемонії феодалів, який оформився в XI-XIII ст. і юридично підтверджувався особливими грамотами. Великі землевласники, особливо церковні, почали добиватися від вищих феодалів грамот (привілеїв), які б юридично підтверджували їх податковий і судовий імунітет. Розширення політичних прав феодала, як правило, призводило до подальшого збільшення феодальної ренти і погіршувало положення селян.

94 Традиційна економічна система (аграрно-реміснича) – натуральне господарство, в якому продукція створюється ручною працею, обмін носить епізодичний характер, знаряддя праці примітивні, станово-спадковий поділ суспільства (син воїна стає воїном, син вельможі – вельможею, син селянина – селянином).

95 Позаекономічний примус – форма примусу до праці, заснована на відносинах особистої залежності селян від феодалів. Закріпачений селянин, маючи земельну ділянку і власні засоби праці, працював в господарстві феодала примусово, оскільки був особисто залежний від нього. Феодальна земельна власність могла бути економічно реалізована в формі ренти на користь землевласника лише за допомогою позаекономічного примусу. Найбільш різкі форми позаекономічний примус мав в період відробіткової ренти і поступово послаблювався по мірі переходу до продуктової і грошової ренти.

96 Ця форма землеволодіння виникла з військово-аграрною реформою франкського короля Карла Мартелла (поч. 8 ст.). Реформа остаточно розклала громаду: територіальна громада, що потребувала постійного захисту з боку держави від нападників (період воєн, хрестових походів), втрачала права на несення військової служби, участі в суді та управлінні державою натомість отримувала опіку, оскільки селяни втомилися і працювати, і обороняти землі одночасно; військовослужбовці отримували королівські дарунки у вигляді спільних земель громади, разом із людьми на них, за ведення військової служби - таким чином громадська спільна власність зникла. Також королі надавали бенефіцій світській і духовній знаті.

97 Прекарна угода – це угода, при якій алод відчужується феодалу, а селянину оформлюється феодальна рента і залежність. Прекарій – виклопотане утримання.

98 Рента ( з лат.) – повертаю, сплачую.

99 Урбанізація (від лат. urbanus – міський) – процес зосередження промисловості і населення у містах.

100 Комунальна революція – визвольний рух міських жителів проти феодальної залежності.

101 Левант – країни Сходу (Індія, Китай та ін.).

102 Перший ярмарок виник в 1406 р. в голландському місті Брюгге; найвідомішим був цілорічний ярмарок в м. Шампань.

103 Банк (від італ. “banko” – лавка, стілець). Перші банкіри сиділи на стільцях в містах торговельного обміну, зокрема на ярмарках. Банкрот з італ. – той, хто упав зі стільця.

104 Необхідність у винайденні повноцінної грошової системи привела в 13 ст. до ведення в обіг золотої монети – золотого флорина, що чеканився у італійському місті Флоренція та мав статус міжнародної валюти.

105 Вексель – документ, що містить зобов’язання його тримача про виплату грошей у визначеній сумі та визначений час.

106 Прототипи векселя виникли у 5 ст. Римській імперії (сінграфи, хірографи), у 8 ст. у Китаї (фейцянь, цзяоцзи, цзяоін), в Арабському світі (хавала ,суфтаджа).

107 Індосамент (з італ. – на спині) – надпис на оберненій стороні векселя, що засвідчує його передачу до іншої особи.

108 Аваль – поручительство по векселю; аваліст – особа, що надає гарантію щодо виконання зобов’язання з боку векселедателя чи векселетримача.

109 Сам термін біржа вперше з’явився у голландському (нині бельгійському) місті Брюгге внаслідок одноіменної назви площі (Van der Burse), де на одному з будинків містився герб з трьома гаманцями (вurse – шкіряний мішок з грошима, грошові угоди). Перша біржа в сучасному розумінні її особливостей та принципів функціонування виникла в голландському (нині бельгійському) місті Антверпен у 1460 році, яка в подальшому послужила зразком для утворення Амстердамської (1533 р.) та Лондонської (1599 р.) міжнародних фондових бірж.

110 В перші роки свого правління Карл Мартелл зазнав супротиву з боку феодалів. Повстання феодалів були подавлені Мартеллом, а їхні землі конфісковані. Таким чином у Кала накопичився великий земельний фонд, який він надавав у довічне володіння (бенефіціарне) за умови військової присяги королю. Церковні та світські феодали, що не поступили на військову службу, а також військові феодали, що погано виконували службові обов’язки, були позбавлені земель. Цей підхід надовго змінив практику дарування земель, в якості алодів (безумовне володіння).

111 Салічна правда: [Текст] / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/salic.htm

112 Капитулярий о поместьях: [Текст] / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/France/IX/800-820/Karl_Gr/Kap_de_Villis/text.htm

113 Канон (з грец. – незмінна (консервативна, вічна) традиційна сукупність законів, норм і правил в різноманітних сферах людської життєдіяльності (наприклад, біблейський, буддистський, католицький канони тощо).

114 Схолатика (від лат. – школа) – метод дослідження, в основі якого лежить догматизація традиційних істин. Схоласти не орієнтовані на пошук нових знань, вони оперують існуючими знаннями, систематизують їх та, на цій основі, надають коментарі, складають інструкції. Особливими рисами схоластики є висока культура цитувань і спростування неортодоксальних філософських концепцій.

115 «Князь філософів» - найголовніше звання Католицької церкви, яке з 1298 року надавалося почесним богословам. Всього таких звань налічується 33, з них 3 належить жінкам.

116 Неоплатонізм – напрямок античної філософії 3-4 ст., в якому синтезовано і систематизовано вчення Аристотеля, Платона та східних мислителів (арабські, іудейські філософи).

117 При перелоговій передбачалось використання одних і тих же ділянок на протязі декількох років, після чого вони не оброблялись приблизно 20-30 років до відновлення природної родючості. Ця система існувала в основному в степових і лісостепових районах.

118 Підсічна система застосовувалась частіше всього в північних лісових районах, де спочатку підрубували (підсікали) дерева, а коли вони висихали, їх спалювали. Але така система вимагала великих затрат фізичної праці людей. Це було під силу тільки родовій общині.

119 До 11 ст. бояри називались “княжі (кращі) мужі” і становили верхівку князівської військової дружини; вони були радниками князя, притому могли його вільно залишити і перейти на службу до іншого; з них князь призначав воєвод та інших урядовців. Потім вони стали називатись “боляри” (з лат. boliy – більший) – мали великі земельні наділи, часто мали свої військові дружини, брали участь у князівських радах, на вічі, у князівській адміністрації посідали вищі державні посади – так виникали цілі династії бояр-урядовців. Нижче становище посідали менші бояри – дітські і отроки. Верства бояр не була замкнутою кастою – до неї міг увійти будь-хто за визначні заслуги перед князем (державою).

120 Наприкінці 11 ст. виникло церковне землеволодіння – внаслідок захоплення пустуючих і общинних земель, дарувань князів і бояр, купівлі і обміну земель; притому, найбільшими землевласниками були монастирі. Церква отримувала великі прибутки від поборів (десятину), церковного суду, пожертвувань заможних людей.

121 Найбільшим феодалом був Великий Київський князь – він розпоряджався общинними землями, які вважались державними, роздаючи їх своїм дружинникам. У 10 ст. формується великокнязівський домен (з лат. domen – володіння) і домени місцевих князів – це приватні маєтки, які належали не державі (оскільки Великий Київський князь як глава держави виступав верховним власником усієї землі Київської Русі), а безпосередньо князям як феодалам. Князі отримували прибутки від свого феодального господарства, із суду, збирали данину; згодом частину цих прибутків стали отримувати і бояри.

122 Залежно від того, з якого стану вони потрапили в ізгойство, ізгої поділялись на 2 види: 1) вільні – вихідці з вільних верств суспільства: збанкрутілі купці; діти священиків, які не навчились грамоті; сини, батьки яких померли, не отримавши права власності; вони були вільні, поки самі не ставали закупами чи холопами; 2) залежні – холопи і челядь, які викупились з рабства на волю; здебільшого вони залишались під владою свого господаря, а якщо йшли від нього, то ставали залежними ізгоями; ці вільновідпущеники здебільшого переходили у залежність від церкви.

123 Джерела рабства: військовий полон (перетворення у челядь; а всі решта джерела спричинювались до холопства); купівля невільної людини, одруження з рабинею без “ряду” (без укладення договору з її господарем), продаж збанкрутілого боржника (зокрема, купця за борги), самопродаж, покарання закупа за провину чи втечу від феодала, народження від батьків-холопів, вступ “без ряду” на посаду тіуна (уніфікована, узагальнена назва всіх князівських слуг з різними функціями) чи ключника до феодала. Челядин був цілком безправним рабом, що перебував під владою свого господаря. Холоп іноді наділявся певними правами – як боярський тіун міг виступати у суді як видок, але не міг бути послухом. Згодом рабство майже зовсім зникло, зокрема, цьому сприяло християнство, яке не визнавало невільництва, а поза тим, історично давньоруському народу не була властива така форма суспільних відносин.

124 Натуральне господарство – виробництво, кінцевою метою якого є споживання.

125 Патріархальне рабство – примітивна форма рабства, що передбачає натуральне господарство, в умовах якого раби виробляли продукцію для безпосереднього споживання її феодалом. Раб володів всіма правами молодшого члена сім’ї: жив в одному будинку з господарем, приймав участь у суспільному житті, одружувався із вільними; його заборонялося вбивати; міг успадковувати майно господаря.

126 Двопілля – пів поля під сів, пів під пар.

127 Трипілля – третина поля під яру пшеницю, третина під озиму, третина під пар.

128 Переліг – використання всього поля до повного його виснаження.

129 Торгова гільдія – об’єднання торгівців з метою збільшення прибутків та зменшення ризиків.

130 «Хутрові гроші»: різана, скора (шкура), бела (білка), вушка, мордки, куна (хутро куниці) тощо.

131 «Руська Правда» – перший відомий нам кодифікований збірник юридичних норм українського права. На сьогодні нараховують 106 списків (названих за місцем їх знаходження чи ім`ям осіб, що їх знайшли), складених в 11-17 ст., які поділяються на 3 редакції. Перша редакція – «Коротка Правда» (поч. 11 ст.), яка вміщує «Правду Ярослава» (Найдавнішу Правду), укладену у Новгороді (на що вказує «Руський літопис») - закріплює захист життя (тілесної недоторканості), честі дружинної знаті і її військового спорядження, челяді (статті 1-18). Наприкінці 11 ст. додано «Правду Ярославичів» (Статут Ярославичів), яка містить норми щодо захисту князівського (феодального) маєтку, земельної власності князя, закріплює посилений захист феодалів (статті 19-41). Наприкінці 12 – 13 ст. додано «Покон вірний» (Ст.42); Статут (Урок) мостників (Ст.43) – пам`ятка новгородського адміністративного законодавства щодо організації мощення (брукування) головних торгівельних магістралей Новгорода і доріг, які вели до пристаней і на міський ринок. Друга редакціярозширена Правда – укладена за князювання Володимира Мономаха. Містить 2 частини: «Суд Ярослава Володимировича (Коротка Правда)» (Ст. 1-52) і «Статут Володимира Всеволодовича (Мономаха)» (Ст. 53-121), укладений останнім при запрошеному вступі на престол; в цьому Статуті Мономах надавав деякі поступки закупам і смердам (зменшував лихварські відсотки – різи) та закріплював норми зобов`язального, сімейного, спадкового і опікунського, кримінального і процесуального права. Розширена Правда встановлювала норми щодо захисту земельної власності феодалів та обмеження майнових і особистих прав залежного населення. Третя редакція - скорочена (13-17 ст.) - укладалась після розпаду Київської Русі в окремих її князівствах і землях та закріплювала пристосовані до місцевих особливостей положення Розширеної Правди.

132 Перші буржуазні революції відбулись у Нідерландах (1566-1609 рр.), Англії (1640 – 1660 рр.), Франції (1789-1794 рр.).

133 Реформа огородження проводилась самими землевласниками та новонародженими багатіями (джентрі), де перші намагалися збільшити свої статки за рахунок передачі своєї землі джентрі-капіталістам в оренду (на відміну від селян, які могли запропонувати ренту набагато меншу). В свою чергу, джентрі також були зацікавлені в отриманні великих земель, які вони використовували для випасу овець, вовна з яких користувалась у той час великим попитом в Європі і світі. Так, спочатку зникли общинні землі (поля, пасовиська, луги, ліси), які огороджували від селян дерев’яними чи кам’яними заборами, потім селяни, позбавлені общинних угідь і не маючи місць для випасу своєї худоби, забезпечення сімей іншими засобами для існування (риба, гриби, дичина, ягоди), або розорювалися і залишали свої маєтки в пошуку кращої долі на чужині, або ж ставали жертвами насильницьких захоплень з боку землевласників і капіталістів. Хоча в 1549 році в Англії і було селянське повстання проти огороджування (під керівництвом мілкого землевласника і дворянина Роберта Кета), воно завершилося поразкою, оскільки не було підтримано класом-союзником (міськими ремісниками), та публічною стратою лідерів.

134 Промисловість - основні галузі матеріального виробництва; підприємства, зайняті добуванням сировини, виробництвом і переробкою матеріалів і енергії, виготовленням машин.

135 Луддери (Luddits) - в Англії так називались знищувачі машин у фабричних містах, особливо в Шеффільді, в 1811 і 1816 р. Започаткував цей рух Лудд (Ludd), який в сер. XVIII ст. жив біля Лейчестеру і одного разу, в нападі гніву, увірвався в дім і знищив в’язальний верстат. Парламент в 1811 р. вирішив протистояти луддерам, ввівши смертну кару за знищення машин (білль “Про збереження спокою”). Проте в 1813 р. смертна кара була замінена висланням на строк від 7 - 14 років.

136 Жорстокість Іспанії проявлялась у стримуванні економічного розвитку Нідерландів за рахунок фіскального механізму. Так, податок «алькабала», введений іспанським герцогом Альбою, накладався на всі обмінні операції у розмірі 10%.

137 Протекціоністська політика королеви Єлизавети проявлялась у тому, що вона: заохочувала пограбування колоній (вивіз дешевої сировини та збут за монопольними цінами готової продукції), піратство і работоргівлю; запровадила Навігаційні акти (з 1651 р.) – які зобов’язували доставляти товари в Англію тільки на англійських суднах чи суднах країн-виробників товару. Таким чином швидко створився могутній англійський торговий флот, який забезпечив перемогу Англії у війнах з Нідерландами, Францією за колонізовані території та лідерство у міжнародній торгівлі (так, за прикладом Нідерландів, створились англійські Вест-Індська та Ост-Індська (1707 р.) торгові компанії).

138 Англія гальмувала економічний розвиток Америки, а саме: застосовувала навігаційні акти (позбавляла їх права вільної торгівлі); забороняла створювати власні фабрики (так званий «залізний закон», що забороняв будувати доменні печі, прокатні стани, залізоробні підприємства на території Америки та самостійно обробляти ресурси. Англія вивозила дешеві ресурси, а потім в обробленому вигляді повертала колоніям по монопольним цінам, забороняла завозити в Америку технічні новинки та винаходи; постійно підвищувала податки, мито на неанглійські товари.

139 Імміграція (лат. immigro - вселяюся, в'їжджаю) - в'їзд громадян інших держав у країну перебування на довгочасне або постійне проживання, зумовлений економічними, політичними, релігійними чи родинними причинами і міркуваннями.

140 Секуляризація – процес позбавлення католицьких церков і монастирів їхнього майна на користь держави та фермерів.

141 Польдеризація – штучне створення земель на морях і болотах за допомогою насипів, дамб, гребель, осушування ін. У голландців є такий тезис: «Бог створив землю, а голландці Голландію».

142 Комерціалізація у даному випадку означає експортно-орієнтоване господарювання в Нідерландах (тютюн, конопля, рослинні фарбники, сир, риба), орієнтоване на зовнішній попит.

143 Побудувавши могутній морський флот, Голландія перемогла Іспанію і Португалію, та отримала їхні колонії. Так в 1602 р. у м. Амстердам створилась Ост-Індська компанія - приватна акціонерна спілка, більшість акцій якої перебувало у володінні держави, а тому, маючи військовий і торговий флот, ця компанія стала монополістом у всіх видах морських перевезень: внутрішніх, зовнішніх, транзитних, каботажних (між портами іноземної країни). Завозила зі Сходу в Європу чай, мідь, срібло, текстиль, шовк, кераміку, прянощі, опіум.

144 В 1801 р. прийнято закон про всезагальне огороджування, здійснено перший перепис населення.

145 Шотландський винахідник механік Джеймс Ватт в 1769р. створює паровий двигун, а вже в 1784р. – паровоз.

146 В 1764 р. англійським ткачем Джеймсом Харгрівсом була сконструйована механічна прядка, яку він назвав на честь доньки “Дженні”. Прядка в 20 разів збільшувала продуктивність ткача (мускульну силу), виробляла тонку, проте не міцну нитку.

147 В 1769 р. англійський цирульник Ричард Аркрайт запатентував прядильну машину безперервної дії, розраховану на водяний привід. Машина робила міцну та грубу нитку.

148 В 1775 р. англійський ткач Самуель Кромптон сконструював прядильну мюль-машину, що робила пряжу тонкою і міцною.

149 Георг Стефенсон в 1812 р. не тільки сконструював вдалу модель паровозу (“Ракета”), а й спромігся облаштувати для нього залізну дорогу.

150 Гегемонія - диктат, влада, неперевершеність.

151 Багаті фінансисти, об’єднавшись в невеличкі групи, брали в уряду підряд на розміщення позик нового випуску. Вони оптом скупали в нього всі облігації, а потім перепродували їх в роздріб. Прибутки від цих операцій були величезні, хоча іноді супроводжувались з великим ризиком: курс облігацій міг раптово впасти. Позика доставалася тій групі фінансистів, яка називала на торгах, що проводились казначейством, найвигіднішу для уряду ціну.

152 В 1806 р. Наполеон оголошує континентальну блокаду, з метою штучного огородження Франції та її союзників від торгівлі з Англією ( для її занепаду).

153 Концесія - право тривалого володіння і користування об’єктами державного майна іншими економічними агентами. Як свідчить світовий досвід, концесія – це компромісний вихід з ситуації, коли державі не вигідно або не можливо передати у приватну власність окремі об’єкти, а державних коштів бракує для їх ефективного використання та розвитку. В Україні прийнято Закон “Про концесії” в липні 1999 р. Понад 120 країн світу використовує систему концесій.

154 Концепція «економічного лібералізму» – (від фр. „laissez faire” – дозволяйте робити все), відповідно до неї держава не повинна втручатися у виробничу, фінансову і торгову діяльність людей, а також відсутні будь-які заборони та обмеження на торгівлю, переливання капіталу, цінова регламентація виробництва, закони про мінімальну заробітну плату та інше. Це пояснює той факт, що більшість класичних уявлень побудовані на припущенні про чисту (абсолютну) конкуренцію в усіх галузях та суб’єктів господарювання.

155 Недосконалість цієї теорії в тому, що збільшення робочого часу приводить до зростання цін, а ледарям – підвищення зарплати.

156 В економічній науці існує поділ класичної політекономії як напрямку на такі школи (за хронологічним порядком): фізіократична, класична, рікардіанська.

157 Структура книги (5 частин): 1) Багатство і праця як його джерело, вартість і різні види доходів. 2) Капітал, його нагромадження і застосування. 3) Розвиток економіки Європи в епоху середньовіччя і зародження капіталізму. 4) Розгляд попередньої теоретичної системи - меркантилізму і фізіократичної школи. 5) Проблеми фінансово-податкової політики держави, її доходів і витрат.

158 Сучасне трактування «невидимої руки» Нобелівським лауреатом Фрідріхом фон Хайєком: «Невидима рука – це коли конкуренція через механізм цін інформує учасників ринку про можливості, якими вони можуть скористатися для ефективного використання тих обмежених ресурсів, якими розпоряджається суспільство». Концентрація інформації – механізм «невидимої руки».

159 Сміт поділив капітал на основний і оборотний. Основний капітал – не покидає свого власника, не знаходиться в оброті, приносить прибуток у виробництві – машини, знаряддя праці, будівлі, робочі тварини, земля, кваліфікація робітника, товари тривалого використання. Оборотний капітал – іде від власника в одній формі, а повертається в іншій. До складу оборотного капіталу відносив: сировину, продовольство, напівфабрикати, готові вироби, гроші, запаси готової продукції.

160 Зарплата – винагорода за працю, що забезпечує працівнику утримання його сім’ї та задоволення його потреб. Складається під впливом попиту і пропозиції та залежить від динаміки народонаселення, причому зауважує, що зростання зарплати спонукає до зростання народжуваності. Зазначає, що у первісному суспільстві працівник отримував повний продукт своєї праці, оскільки не ділився ні з землевласником, ні з працедавцем. Вважав, що висока заробітна плата вигідна суспільству, оскільки стимулює зростання продуктивності праці та сприяє збільшенню багатства нації.

161 Прибуток – результат продуктивності авансового капіталу, а його отримання являється кінцевою метою капіталістичного виробництва. Окремо виділяє промисловий (підприємницький) прибуток – доход, який залишився після відрахування із продукту праці робітника (зарплата, рента і процент власнику капіталу). Вказує на тенденцію норми прибутку до зниження, через зростання конкуренції капіталів, внаслідок економічного буму, а тому низький рівень прибутку та процента вважає свідченням економічного процвітання нації.

162 Рента – результат продуктивності землі, першою відраховується із продукту праці робітника і являється наслідком монополії на землю. Розкрив причини і умови існування диференціальної ренти: чим родючіша земля, тим більша рента.

163 Тут Сміт наблизився до розуміння суті основних факторів виробництва (земля, праця, капітал), що приймають участь у виробничому процесі, які ґрунтовно дослідив Ж. Б. Сей.

164 Хлібні закони (англ. Corn Laws) – прийняті англійським парламентом у 1815 році і діяли до 1846 року. Їх зміст полягав у митному захисті внутрішнього виробника від імпортної дешевої с/г продукції. На справді ж вони, відповідали інтересами великих землевласників, які намагалися утримати монополію виробника с/г продукції в середині країни.

165 Економічний закон спадної родючості землі твердить, що земля має здатність до повного виснаження під час її невпинної експлуатації.

166 Німеччина здійснила ряд інновацій у хімічній промисловості: у 1856 р. - відкриття анілінових фарбників, що започаткувало виробництво фарб; запровадження фармацевтичної продукції, вибухових речовин, каучуку; винайдення покладів калійних солей та фосфору, що започаткувало нову науку агрохімію, пов’язану з виробництвом і застосуванням мінеральних добрив.

167 Завдяки урядовому закону Пруссії (едикт «Про сільське господарство» від 1807 р.), за яким звільнялися кріпаки, в сільському господарстві Німеччини розпочалися процеси капіталізації (застосування найманої праці, досконалої техніки та мінеральних добрив). Земля швидко сконцентрувалась в руках юнкерів (феодалів) та гросбауерів (фермерів – капіталістів), які швидко досягли лідерства у експорті спирту, який робили з картоплі та цукрового буряку. В свою чергу, успіхи в землеробстві збільшили кормову базу і сприяли розвитку тваринництва, насамперед, молочного виробництва.

168 Логістика – частина економічної науки і сфера діяльності, предмет якої полягає в організації раціонального процесу просування товарів від виробників до споживачів, сфери управління товарними запасами та створення інфраструктури товарообігу.

169 Річ Посполита – федерація Корони Королівства Польського і Великого Князівства Литовського. Утворилася у 1569 році (Люблінська унія), розпалася у 1795 році з поділом держави між Росією, Пруссією і Австрією.

170 Універсалом називається документ, що у феодальній Речі Посполитій і на Україні XVI-XVIII ст. мав характер публічно-правового акта (маніфест, жалувана грамота й ін.). Гетьманські універсали створювалися на основі різноманітних приводів, і в силу цього є дуже різнорідними. Сам Хмельницький часто називав універсал не тільки «універсалом», але і «писанєм» (тобто посланням), «листом». Навіть той самий документ міг бути названий Хмельницьким і «універсалом» і «листом» одночасно. У силу цього потрібно покладатися не стільки на вказівки самого гетьмана, скільки на характер змісту й особливо внутрішньої форми документів.

171 Згідно із Зборовською угодою (1649 р.) всі посади і чини у Козацькій автономії надаються тільки православним; кожен козак, що вступав у Військо Запорізьке отримував у приватну власність земельну ділянку, на якій він раніше жив і працював на пана, а також звільнявся від будь-яких повинностей. Таким чином, Хмельницький відібрав у панів цілі волості, які передав у рангове (на період служби) землеволодіння. Решта населення, з назвою «посольство», мало поступати знову ж таки під владу шляхти.

172 Охоронні універсали для Слуцька (від 7.05. 1656 р.), Львова (від 9.03.1657 р.) та інших міст, для окремих князівських володінь, монастирів за якими визначалися захист приватної власності міщан, козаків, князів, духовенства. Дозвільні універсали, за якими визначалися права риболовлі, торгівлі, користування пасовиськами, лугами тощо. Проїзні універсали видавалися на конкретного князя чи шляхтича, якій здобував свободу пересування територією Козацької держави.

173 Відомим є універсал про заборону козакам вимагати від київських міщан підводи (запряжені кіньми та провізією вози) і данину.

174 У «митних універсалах» встановлювався порядок митного керування, вказувалися предмети обкладення, види і розміри торгових мит, порядок їхнього збору в скарбницю. Найбільш відомим є митний універсал, виданий О. Стаматієнко, яким засновувалася централізована митна служба на звільненій території, створювалася система жорсткого фінансового контролю над діяльністю іноземних купців.

175 Хмельницький уклав з Туреччиною угоду про вільне пересування козаків по Чорному морю і Архіпелагу з правом безмитної торгівлі на 100 років. Козаки зобов’язувались не нападати на турецькі міста і захищати їх.

176 Землевласники були об’єднані в так звані кумпанства (по 10 тис. дворів), кожне з яких на свої гроші повинно було побудувати корабель.

177 Казені мануфактури створювались урядом в основному для підтримки та розвитку важкої промисловості (металургії, суднобудування, освоєння рудників) шляхом приписки селян до державних мануфактур, де вони майже безкоштовно працювали, що звільняло їх від будь-яких повинностей та податків. На купецьких мануфактурах випускалися товари повсякденного вжитку і працювали на них посесійні (куплені на строк) і закріпачені селяни, а також вільнонаймана робоча сила. Поміщицькі мануфактури повністю забезпечувалися силами кріпаків.

178 Опікуючись потребою відповідності наукового і освітнього потенціалу Російської академії наук (РАН) світовому рівню, Петро І запросив на службу до РАН провідних іноземних вчених, зокрема математиків Миколу і Данилу Бернуллі, Християна Гольдбаха, фізика Георга Бюльфінгера, астронома і географа Жозефа Деліля та ін.

179 Піїтика – наука про писання віршів, поетичних творів.

180 Вже у 1725 році Феофан Прокопович стає головою (віце-президентом Синоду) Російської православної церкви.

181 З цією метою Каразін здійснив експеримент в своєму маєтку за яким кріпосним селянам надавались за грошовий оброк землі у спадкове користування. Так, за володіння 9 десятинами поміщицької землі селянин мав сплатити поміщику 45 рублів на рік. Така сама такса була і для ремісників, які теж бажали перейти з відробіткового на грошовий оброк.

182 На думку Каразіна поміщик мав би бути спадковим чиновником, якому держава, давши землю, ввірила разом з нею опіку над людьми, що проживають на ній, зробивши тим самим його відповідальним за все, що відбувається у його маєтку. Поміщик – природний покровитель цих людей, їх громадський суддя, наставник в усьому, що стосується їх добра та благоустрою, посередник між людьми і вищим правительством, одним словом, він є їх генерал-губернатор у малому вигляді.

183 Висунувши ідею загальної освіти Каразін намагався знищити ворожду між станами, яка походила від різної освіченості і вела до державних переворотів. А тому, зрівнявши всіх майбутніх воїнів, суддей, служителів церкви, художників і вчених у доступі до освіти, він намагався прокласти кінець інституту спадковості у роді занять, поділу людей на службові касти. Вважав, що таким чином кожен буде мати можливість обирати собі ту діяльність, до якої він схильний від природи, завдяки цьому посилиться любов до праці та повага до освіти.

184 Степанов виходив з того, що: 1) Мальтусу невідомі всі придатні для обробітку землі; 2) не визначена майбутня родючість земельних площ; 3) не доведено з якими удосконаленнями будуть обробляти землю, які продукти споживатимуться у майбутньому.

185 Складена ним статистика Київської губернії охоплює наступні характеристики: 1) Огляд кількості населення, площі населених пунктів і шляхів сполучення; 2) Огляд сільського господарства і поземельної власності; 3) Огляд промисловості і торгівлі; 4) Огляд місцевого управління і урядових закладів. В цих чотирьох розділах докладно описано стан поміщицького господарства, побут селян, система управлінь, економічне і поліцейське відношення власників до кріпосних.

186 Метод статистичних угрупувань – метод обробки і аналізу статистичних даних, за яким досліджувана сукупність явищ розподіляється на однорідні по окремим признакам групи і підгрупи, кожна з яких характеризується системою статистичних показників. Наприклад, групування населення за віковими категоріями (з річним чи частіше 5-річним інтервалами), групування підприємств за кількістю робітників (малі – до 50 осіб; середні – від 50-250 осіб; великі – більше 250 осіб) і т.д.

187 Манчестерська школа політекономії – група економістів із Манчестера (Ричард Кобден, Джон Брайт, Волтер Бейджхот, Роберт Гіффен), які довели до логічного завершення концепції «економічного лібералізму» та «фритредерства», що розвивались у вченнях фізіократів та «класиків». На їх думку держава не повинна втручатись у будь-які господарські процеси, в тому числі не слід уряду встановлювати забороняючи митні збори, тривалість робочого дня, втручатись у процес складання фабричного регламенту тощо.

188 Земельні банки – банки, що надають довгострокові позики під заставу землі. Перші земельні банки давали змогу селянам отримати гроші для придбання землі, з якої (урожаю) вже сплачувались відсотки (≈8% річних) та поверталося «тіло» кредиту. До створення перших земельних банків як селянських (1882р.), так і дворянських (1885 рік), існували так звані Дворянські банки (з 1754 по 1786 рр.), які видавали позики дворянам у розмірі 6% річних; при цьому розмір позики залежав від кількості кріпосних «душ», приписаних до імення позичальника. Цей механізм кредитування ліг в основу поеми «Мертві душі» Миколи Васильовича Гоголя.

189 Перший Антитрестовський закон (закон Шермана) був прийнятий Конгресом США у 1890 р. Закон відповідав інтересам середніх американців, вважаючи незаконною будь-яку монополію.

190 Світове господарство – внутрішньо суперечлива єдність національних економік, пов’язаних міжнародним поділом праці, торговельно-виробничими, фінансовими та науково-технічними зв’язками.

191 Початок “золотого стандарту” (золотомонетний, золотозливковий, золотодевізний) заклав Банк Англії у 1821р. Офіційне закріплення ця система отримала на Паризькій конференції і проіснувала до ІІ Світової війни. В 1867р. на Паризькій конференції вперше набула юридичного оформлення і почала діяти система “золотомонетного стандарту” - обіг золотих монет і вільний обмін паперових та кредитних грошей на золото, фіксація золотого вмісту національних валют (наявність фіксованих валютних курсів). Найбільш повно роль золота як грошей проявилась при “золотому стандарті”, коли банками здійснювалась вільна чеканка золотих монет. Вперше золото офіційно виступило з функцією світових грошей. Паризька система золотомонетного стандарту функціонувала до початку ХХ ст. Вже з початку ХХ ст. і до Першої світової війни діяла система золотозливкового стандарту, який означав, що банкноти можна обмінювати не на золоті монети, а на золоті зливки вагою 12,35 кг. Золоті зливки не використовувались у внутрішньому обігу і служили лише в якості накопичення валютних резервів у держави, а також засобом накопичення приватних збережень (тезаврація золота).

192 Міжнародний поділ праці (МПП) – спеціалізація країн на виробництві певних видів товарів відповідно до їхніх природо-кліматичних, історичних та економічних умов.

193 Інтернаціоналізація економіки – формування, розвиток та поглиблення економічних взаємозв’язків між країнами завдяки відкритості національних економік. Формами інтернаціоналізації економік є міжнародна економічна інтеграція та транснаціоналізація (інтернаціональні промислові та банківські корпорації).

194 В 1870р. Джон Девісон Рокфеллер розпоряджався п’ятьма власними нафтопереробними заводами, декількома нафтосховищами і контролював залізну дорогу. Отримана нафта використовувалась спочатку для виробництва керосину і газу, які використовувались для освітлення, поки не наступила ера електрифікації. Він першим почав вести бізнес в кредит (брав в борг великі гроші, які вкладав в технологічні ноу-хау). В результаті він “бив” конкурентів і ціною, і якістю. Розорюючи таким чином суперників президент “Стандарт оіл” кожному робив гідну пропозицію: продати свій бізнес за готівку чи увійти в долю, придбавши акції компанії (за що отримав прізвисько “спрут”). Ті, хто погоджувались на “поглинання” перетворились у заможних людей, а інші, що обрали готівку – злились на злилися на “розбійника, який купив їхню власність за безцінь”. У 80-ті рр. 19 ст. компанія “Стандарт оіл” оцінювалась вже в 18 млн. дол.., на рубежі століть - 8,5 млрд. дол. З початком ери автомобілебудування “Стандарт оіл” у великій кількості почала продавати бензин, який раніше вважався дешевим відходом при виробництві керосину. Рокфеллер був признаний найбагатшою людиною в світі; йому належали два десятки залізничних і сталеплавильних компаній, п’ять пароплавств, десять банків і декілька апельсинових плантацій.

195 В 1831, Майкл Фарадей в своїх дослідженнях, зміг створити неперервний електричний струм, при русі котушки відносно магніту. Так був винайдений електричний генератор. Після того, як цей процес був запущений в зворотній бік, було винайдено електричний двигун.

196 Створена німецьким інженером-винахідником Вернером фон Сіменсом 1867 г. Динамо-машина - генератор постійного струму із самозбудженням.

197 Російський вчений О. Лодигін в 1873 р. винайшов електричну лампочку з вугільним стержнем, пізніше з металічною ниткою, в тому числі з вольфрамовою. В 1878р. відкрито дугову лампу П.Н. Яблочковим.

198 В 1878 р. американський інженер-підприємець Томас Едісон розпочав будівництво першої електростанції, яка б забезпечила суспільне освітлення. Проте він наштовхнувся на технічну перешкоду: невигідність запускати електростанцію тільки в темну пору доби, а тому він був ініціатором масового виробництва електроприладів, що спонукали б користуватися електроенергією протягом всієї доби. Його відомий вислів: “Щоб продати струм – треба продати спосіб життя”.

199 Розробниками двигунів внутрішнього згоряння стали німецькі інженери-дослідники: в 1876р. Ніколас Отто (загоряння газової суміші від іскри) та в 1897р. Рудольф Дизель (енергія від стискування суміші). В 1907р. підприємець Еторе Бугатті засновує перший автомобілебудівний завод в Німеччині.

200 Готтліб Даймлер – німецький дослідник, отримав в 1885 р. патент на двигун внутрішнього згорання з водяним охолоджувачем і у тому ж році в стінах його підприємства було сконструйовано Вільгельмом Майбахом перший автомобіль. Вже в 1900 році В. Майбах на замовлення австрійського консула Еміля Елліннека конструює перший гоночний авто, який Еллінек називає “Мерседес” на честь доньки.

201 Першим літаком, здібним самостійно відірватися від землі, і здійснити горизонтальний політ, став “Флайєр”, побудований американськими авіаконструкторами Орвілом і Вілбуром Райт. Перший політ літака в був здійснений в 1903р. “Флайєр” протримався в повітрі 59 секунд і пролетів 260 метрів.

202 Конвеєризація виробництва - автоматизація верстатів, потокова система, яка виникла в консервному і сірниковому виробництві. Генріх Форд застосував конвеєрну лінію на автозаводі в 1913 р., на якій кожний робітник виконував одне просте завдання по зборці автомобіля, що дозволило складати автомобіль за 1,5 год. Крім того, Форд запропонував своїм робітникам щедру зарплатню – п’ять доларів в день, що дозволило їм купляти вироблені ними автомобілі і тим самим забезпечувало розширення виробництва.

203 Стандартизація - розпочалась в США в легкій і харчовій промисловості – встановлення норм і вимог до фізичних і об’ємних величин товарів, що випускаються. Ці норми і вимоги оформляють у вигляді стандартів.

204 В 1876р. американець Александр Белл винайшов телефон.

205 В 1877р. в США була збудована перша телефонна станція.

206 З 1895 р. розпочалось використання радіо, яке сконструював російський вчений О. Попов.

207 В 1846р. американський хірург Уільям Мортон винайшов ефір. Російський хірург Микола Пірогов – маску і апарат для анестезії.

208 В 1922р. Александер Флемінг винайшов пеніцилін – протиінфекційний препарат.

209 Акціонерні товариства - підприємства, капітал яких формується шляхом залучення грошей фізичних чи юридичних осіб в обмін на акції, які випускаються цим підприємством. Акція – документ (цінний папір), який засвідчує факт вкладення грошей в підприємство та дає право тримачу одержувати дивіденди (прибутки по акціях).

210 Монополії – від грецької „mono” – один, і „poleo” – продаю – це форма організації виробництва, що передбачає об’єднання підприємств, які виробляють продукцію певного виду; виникає на основі високого рівня концентрації виробництва та капіталу з метою встановлення контролю над ринком для обмеження конкуренції та отримання високих (монопольних) прибутків.

211 Недобросовісна, нечесна поведінка економічних агентів: махінації, змова, підкуп, залякування тощо.

212 Державними монополіями, називаються монополії, що належать державі. Виникають в результаті будівництва державних підприємств (військової промисловості, нових чи капіталомістких галузей) чи націоналізації окремих підприємств, галузей промисловості і транспорту.

213 Походження еліт Паретто пояснює неоднорідністю суспільства за моральними-психологічними, фізичними та інтелектуальними якостями. Визнавав явище постійної зміни еліт, спричинене втратою нею тієї енергії, яка дозволила їй стати правлячою. «Ресурс погодження», яким володіє еліта, полягає в умінні нею переконувати маси.

214 Карл Менгер – автор еволюційної теорії грошей, за якою гроші як товар-еквівалент виокремились в процесі розвитку інституту обміну; теорії вмінення, за якою цінність засобів виробництва (благ вищого порядку) залежить від цінності споживчих благ (благ нижчого порядку), вироблених за їх допомогою, продовжувач вчення про визначення суб’єктивної цінності блага через корисність останньої одиниці цього спожитого блага. Ввів у економічну літературу поняття економічного блага – рідкісної речі, здатної задовольняти людські потреби. Основна праця: «Основи народногосподарського вчення» (1871 р.).

215 Ейген фон Бем-Баверк – активний критик марксизму, особливо теорії трудової вартості, альтернативу якій вбачав у теорії граничної корисності. Захищав прибуток і процент, як справедливу плату за відмову людини у споживанні теперішніх благ. Відповідно теперішніми благами вважав споживання продуктів, а майбутніми благами – фактори виробництва. При цьому зазначив, що психологічною особливістю людини є більше цінування теперішніх благ ніж майбутніх, відповідно той, хто відмовляється від теперішніх благ має отримувати за це винагороду. Основна праця: «Основи теорії цінності господарських благ» (1886 р.).

216 Фрідріх фон Візер – автор понять «альтернативні витрати» та «альтернативна вартість». Альтернативні витрати – витрати альтернативних можливостей, що означає втрачену вигоду (прибуток, дохід) в результаті вибору одного із альтернативних варіантів використання ресурсів і, тим самим, відмови від інших можливостей. Альтернативна вартість - показник, що вказує на скільки одиниць треба зменшити виробництво одного товару, щоб за рахунок вилучених факторів виробити одиницю іншого товару. Продовжувач теорії К. Менгера, згідно якої ціна виробничих факторів, передусім, визначається ціною продукції. Основна праця: «Природна цінність» (1889 р.).

217 Спершу винайшли кардиналістську (кількісну) теорію корисності, згідно з якою корисність вимірювалась в ютилях для оцінки загальної та граничної корисності блага, де остання має тенденцію до спадання внаслідок насичення потреби. Згідно ординалістської (порядкової) теорії корисності – суб’єктивна корисність блага залежить від його рідкісності (запасів) та інтенсивності індивідуальної потреби в ньому.

218 Альфред Маршалл – першим запропонував замінити термін «політична економія» на «економікс» (економічна теорія). Основний твір: «Принципи економічної науки» (1890 р.), де він систематизував вчення рікардіанської та історичної школи, а також маржиналізму. Основним доробком вченого є концепції компромісного ціноутворення, еластичності попиту та споживчого надлишку.

219 Артур Сесіл Пігу – автор економічної теорії добробуту. На думку вченого розмір національного доходу залежить від обсягів ресурсів і капіталу, особливостей населення, діяльності уряду і зовнішньої торгівлі. Добробуту можна досягти шляхом більш рівномірного розподілу доходів, зокрема, за рахунок державного втручання, раціонального оподаткування і бюджетно-податкової політики. Його ідеї були дуже схожі з концепцією «вбудованих стабілізаторів» Джона Кейнса, але не набули належного визнання. Основна праця: «Економічна теорія добробуту» (1920 р.).

220 Ральф Хоутрі – вважав, що основним об’єктом усіх економічних досліджень має бути інститут грошей, оскільки, в процесі максимізації прибутку та, відповідно нарощування об’ємів виробництва, головним завданням фірм стає інститут продаж, який опосередковується торговими дилерами, відповідно, завдяки наявності в них оборотного капіталу. В якості аналізу багатства приймає поняття корисності в розумінні В. Джевонса. Цінність наявної кількості грошей у розумінні багатства обернено пропорційна невитраченому товарному залишку. Всі блага поділяє на захисні (ліквідовують психологічні травми та попереджують страждання) і творчі (приносять задоволення). Вважав, що по мірі збагачення люди збільшують витрати на творчі блага. Основна праця: «Гроші і кредит» (1919 р.).

221 Закон попиту – за інших незмінних умов попит на товари в кількісному вираженні вимірюється в оберненій залежності від ціни.

Закон пропозиції – при інших рівних умовах пропозиція вимірюється в прямій залежності від ціни.

222 Нееластичний попит (Ep(D) < 1) – ринкова ситуація, при якій зміна ціни на 1 % викликає незначну зміну обсягу попиту (QD).

Еластичний попит (Ep(D) > 1) – зміна P на 1 % викликає значну зміну QD. Попит одиничної еластичності (Ep(D) = 1) – зміна ціни на 1 % викликає 1-відсоткову зміну QD. Абсолютно нееластичний попит - зміна P на 1 % і більше не впливає на зміну QD.

223 В січні 1871 р. німецькі князі проголосили в Версалі прусського короля Вільгельма I германським імператором. Бісмарк (“залізний канцлер”), якому по суті вдалося відновити Германську імперію, став головою уряду. Саме в роки його правління були закладені елементи соціальної допомоги: розроблено фабричне законодавство, введено страхування, створено додаткові робочі місця шляхом будування доріг, проведення протекціоністської митної політики. Створена в результаті ряду воєн Германська імперія стала центром постійної військової небезпеки.

224 Анексія – насильне приєднання, захоплення чужої території.

225 Протягом 19 ст. Англією було колонізовано: Мальту, Цейлон, Гонконг, Нову Зеландію, Індію, Лагос (Нігерія), Кіпр, Кабул, Афганістан, Єгипет, Бірма, Бруней, Уганда, Судан,

226 Причиною Франко-Прусської війни (1870-1871) став дипломатичний конфлікт між Францією і Пруссією через кандидатуру принца Леопольда Гогенцоллерна-Зігмарінгена, родича прусського короля Вільгельма, на вакантний королівський престол в Іспанії. Обидві сторони загострювали конфлікт, готуючись до військового зіткнення. 13 липня 1870р. прусський канцлер О. Бісмарк, намагаючись спровокувати Францію до об’явлення війни, свідомо викривив текст запису бесіди між королем Пруссії і французьким послом, придавши документу образливий для Франції характер.

227 Контрибуція – платежі, що накладаються на переможену країну.

228 В 1882 р. Рокфеллер заснував перший в історії трест, куди входили 37 компаній із загальним капіталом 70 млн. дол. До кінця 19ст. частка компанії на ринку складала 90%. Після прийняття антимонопольного законодавства (1890) існування тресту стало практично нелегальним, проте Рокфеллер користувався прикриттям зі сторони крупних політиків, яким оплачував виборні кампанії.

229 Кріпосне право – сукупність юридичних норм феодальної держави, спрямованих на утвердження селянської залежності від феодалів (прикріплення селян до землі, заборона покидати феодальний маєток, спадкова підкореність владі феодала, заборона селянам купувати нерухомість чи відчужувати закріплені за ними наділи на користь інших селян).

230 1848 рік ознаменувався пандемією пробудження національної свідомості у різних країнах. Європейські народи повстали проти режиму самовладдя (абсолютної монархії), встановленого ще у 1815 році. Сила пробудження переходила з країни на країну ланцюговою реакцією, розпочавшись в Італії та Франції, революція перекинулася до Німеччини, а в березні 1848 року спалахнула у столиці Австрійської імперії - Відні.

231 Галицьке селянське повстання 1846 року – повстання польських і українських селян проти панського гніту в Східній Галичині (східні території нинішніх Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей), що входила до складу Австрії. Розпочалося 18 лютого польськими демократами О. Дембовським, Ю. Госляром, які виступали за повернення на цих землях польської державності; їх підтримали селяни деяких районів. У більшості ж районів, де виступ готували помірковані демократи та шляхтичі, селяни не підтримали національно-визвольний рух за відновлення польської держави, вони почали роззброювати шляхетські загони, громити панські маєтки, вбивати поміщиків, відмовлялися виконувати панщину і робили спроби ділити панські землі.

232 Сервітут – зобов’язання платити за право користуватися чужою власністю.

233 На українських землях у Російській Імперії по скасуванні кріпацтва 1861 року сервітутові землі, зокрема пасовища і сіножаті, залишено у спільному користуванні селян, за що поміщики отримували від держави певні привілеї (надання пільгових позик, відтермінування боргових виплат). Але указом Сенату 1886 року вирішено ці землі повністю ввести до поміщицького землеволодіння, що давало поміщикам значну користь з селянських відробітків і оплат за користування ними.

234 Мир – спільність селян, що знаходилась у власності конкретного поміщика. Складання уставних грамот закінчилось у 1863 році. Біля 60% селян відмовились підписати «уставні грамоти», оскільки викупна ціна була в 2-3 рази вище за ринкову.

235 Так, наприклад, якщо феодальний річний оброк складав 10 рублів і це розглядалося рівноцінним 6% від вартості землі, значить сама вартість землі дорівнювала 167 рублів (10х100/6).

236 З 1864 року в Російській імперії виникли земства як органи місцевого самоврядування. Вони провели величезну роботу, яка сприяла піднесенню сільськогосподарського виробництва, розвитку місцевої промисловості, торгівлі, благоустрою сіл і міст тощо. Земства створили мережу ветеринарної, зоотехнічної та агрономічної служб, займались постачанням с/г машин і знарядь праці, елітного насіння традиційних і нових с/г культур, проводили освітню роботу на селі (організували школи, виступи, курси, училища), підтримували кооперативний рух, забезпечували фінансовими ресурсами кредитні спілки, займались страховими, протипожежними й іншими справами.

237 Революція 1905 року (Руська революція чи Перша руська революція) – період масових повстань протягом 1905-1907 рр. Розпочалась з «Кровавого воскрєсєнья» (9.01.1905 р.) – розстрілу мирної демонстрації робітників у Санкт-Петербурзі проти монархії, голоду, порушення прав і свобод робітників, малоземелля селян та ін.

238 Більшість металургійних заводів було побудовано на кошти іноземних капіталістів: англійських – завод Джона Юза з робітничим селищем Юзівка (тепер Донецьк); бельгійських – Дніпровський завод у селищі Кам'янському (тепер – Дніпродзержинськ); французьких – Гданцівський біля Кривого Рогу. Російські капіталісти стали власниками заводів: Брянського-поблизу Катеринослава, Дружківського та Донецько–Юр'ївського – у Донбасі. Французький, бельгійський, англійський та німецький капітали зайняли ключові позиції в кам'яновугільній, залізорудній і металургійній промисловості України. На багатьох заводах адміністративно-управлінський персонал, інженерно-технічні працівники, майстри і навіть частина кваліфікованих робітників були іноземцями.

239 Концентрація виробництва – побудова масштабних виробничих об’єктів із великою кількістю працівників, з’єднаних комерційними та виробничими зв’язками із сировинними, переробними, збутовими підприємствами.

240 Переважно капіталістам–іноземцям належали й підприємства сільськогосподарського машинобудування (виробництво плугів, сівалок, жаток, соломорізок, молотарок тощо). Серед них заводи: Гельферіх-Саде і Мельгозе – у Харкові, Фільворта і Дедіни – у Києві, Гена - в Одесі, Ельворті – в Єлизаветграді, Грієвса – у Бердянську та ін.

241 Структурна диспропорція в економіці – переважання декількох видів економічної діяльності на фоні ослаблення чи відсутності інших, що призводить до дефіциту одних груп товарів та надлишку інших. Територіальна диспропорція в економіці – розташування виробничих об’єктів згустками (кластерами) на одних територіях та їх відсутність на інших, що призводить до нераціонального використання виробничих ресурсів (природо-ресурсних, трудових, фінансових) та падіння темпів економічного та соціального розвитку в державі.

242 Асигнаційний банк був створений в 1769 році для випуску металевих і паперових (асигнацій) грошей і обміну асигнацій (25, 50, 75, 100 рублів) на монети. З реформою Єгора Канкріна (1843 р.) банк був ліквідований, оскільки асигнації були замінені державними кредитними паперами. Вклади приймались під 5% річних, а максимальна позика складала 25 тис. руб.

243 Комерційний банк – банк, який здійснює універсальні банківські операції з різними категоріями клієнтів за рахунок власних та залучених коштів. У широкому розумінні – це банк, що функціонує на другому рівні банківської системи (перший рівень – Національний банк), у вузькому – банк, який виконує повний набір базових банківських операцій та єдиною метою має одержання максимального прибутку. Бувають універсальні (виконують всі види банківських послуг) та спеціалізовані (виконують тільки окремі операції на ринку чи функціонують у вузькому секторі ринку, обслуговуючи окремі галузі економіки).

244 В 1806 році в Одесі була відкрита дисконтна контора, яка надавала позики під заставу цінних паперів.

245 Земельний банк – банк іпотечного кредитування, при якому кредит видається під заставу земельної власності, яка в разі несплати боргу, потупає у власність банку.

246 Селянський поземельний банк (1882 – 1917 рр.) – державний кредитний заклад, що видавав довгострокові позики селянам на купівлю приватних, перш за все дворянських, земель. Засоби на видачу позик Селянський банк отримував шляхом випуску 5,5%-них закладних листів із номіналом 100, 500 і 1000 рублів (були забезпечені землею, прийнятою банком в залог) і за рахунок державних субсидій. Банк видавав позики в розмірі 80-90% вартості землі на строк від 13 до 51 року. По позикам банк стягав 8% річних. При цьому ціни на землю у банка були в 2 рази вищими за ринкові.

247 Батьківщиною кредитних спілок вважається Німеччина, де у 1846 р. Ф.В. Райффайзен заснував товариство для допомоги незаможним селянам, вони набули значного поширення в країнах Західної Європи. В Україні перше таке товариство з’явилося в 1869 р. у Гадячі на Полтавщині, а на початку минулого століття в Україні їх діяло понад 3000, у яких налічувалось майже 2 мільйони членів. Позики надавались членам кооперативу на підставі особистої довіри в розмірі до 25 крб., а більші суми – під чиюсь поруку або під заставу рухомого чи нерухомого майна і не більше як 100 крб.

248 Федералізм - державно-правна думка і система, а також рух, спрямований на утворення союзних держав - федерацій, які є формою інтеграції близьких географічно, споріднених історично й культурно та зв’язаних іншими інтересами країн в одне ціле при збереженні самоуправління й державного статусу складових частин. Деякі унітарні, зокрема багатонаціональні держави намагаються через федералізм уникнути фрагментації і зберегти єдність. Драгоманов вважав, що для великих держав (імперій) найкращим суспільно-політичним устроєм є федеративна республіка, заснована на принципах децентралізму.

249 Демократія (з грец. - «влада народу») — політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом або безпосередньо (пряма демократія), або опосередковано, через обраних представників (представницька демократія).

250 Децентралізація — система управління, за якої частина функцій центральної влади переходить до місцевих органів самоуправління.

251 Місцеве самоврядування - право та спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання й управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення. Це право здійснюється радами або зборами, члени яких вільно обираються таємним голосуванням на основі прямого, рівного, загального виборчого права й які можуть мати підзвітні їм виконавчі органи. Формами місцевого самоврядування також є збори громадян, референдуми або будь-які інші форми прямої участі громадян, якщо це дозволяється законом.

252 Дебюрократизація – процес свідомого усунення бюрократії. Бюрократія (від фр. bureau - бюро, канцелярія) — адміністративна система організації, що складається з ряду офіційних осіб, посади і пости яких утворюють ієрархію і які розрізняються формальними правами і обов'язками, що визначають їх дії і відповідальність. У переносному значенні канцелярщина, зволікання, тяганина, зневажливе ставлення до потреб суб’єктів управління під виглядом або заради додержання формальності. У недемократичному суспільстві панування бюрократії сприяє утвердженню безконтрольного і необмеженого панування чиновництва, яке перетворюється у самодостатню, відокремлену від суспільства верству, усуненню громадян від управління суспільними справами, стає підґрунтям для запровадження авторитарних процедур та методів управління.

253 Соціалізм – як безкласове суспільство, в якому відсутні експлуатація та наймана праця, всі громадяни володіють рівними правами і свободами.

254 Автономія громад – право на власні (грмадівські) закони та норми, в рамках яких існуватиме громада.

255 Субсидіарність – організаційно-правовий принцип суспільного управління, за яким завдання суспільного розвитку повинні вирішуватися на нижчому чи віддаленому від центру рівні, на якому їх рішення можливе і ефективне.

256 Дистрибутизм – суспільна концепція, за якою засоби виробництва повинні бути розподілені серед населення якомога ширше, а не в руках великих монополістів чи держави, що дозволить запобігти крайнощів капіталізму та комунізму.

257 Політичні права – загальне виборче право, право виборців давати накази депутатам, гласне ведення всіх державних справ, врахування думки меншості. Політичні свободи – недоторканість особи, свобода слова, совісті, самореалізації національності.

258 Районування – поділ території за ознаками. Драгоманов пропонував поділити Росію на 20 складових автономних земель, у тому числі 4 на українських землях (Поліська, Київська, Одеська, Харківська). Для Галичини Драгоманов пропонував використати існуючий поділ на коронні краї Австрії.

259 Бікамералізм – структура парламенту (Вища палата і Нижча палата). Нижча палата складається з народних обранців усіх територіальних округів, які готують та виносять на голосування законопроекти. Вища палата складається з народних обранців чи призначених владою від найбільших територій; до її компетенцій входить відхилення чи ухвала висунутих Нижчою палатою законопроектів.

260 Космогонічна (енергетична) теорія економічного розвитку С. Подолинського полягає у наступному: енергія Космосу є велична стала (одні сонячні системи «вмирають», а інші народжуються); енергія Сонця і Землі вичерпується; люди, раціонально користуючись «нижчою енергією» (накопиченою енергією Сонця і Землі в рослинах, надрах та інших природних ресурсах, тваринах), за допомогою своєї здатності творити, мислити та здійснювати науково-технічні відкриття, можуть відтворювати енергетичний запас на планеті, в тому числі збільшувати кількість «нижчої» енергії (засіювати землі, вирощувати тварин, будувати будинки, шити одяг та ін.). Допоки кількість «нижчої» енергії на планеті буде більшою ніж споживає біосфера Землі, в тому числі люди – існуватиме життя. Згідно з цією теорією, ті люди, що не примножують «нижчу» енергію (ледарі, військові, землевласники, капіталісти) є паразитами планети.

261 Гуманізм – світогляд, в центрі якого знаходиться ідея людини як вищої цінності на планеті, як джерела вищої свідомості, здатного принести їй користь та процвітання.

262 Солідарність – активне співчуття діям чи думкам інших, спільність інтересів, єднання.

263 Ноосфера (з грец. «розум» і «куля») – сфера взаємодії людини і природи, в межах якої розумова людська діяльність стає визначним фактором розвитку. Синонімами до ноосфери є інтропосфера, соціосфера, біотехносфера. За В. Вернадським ноосфера – нова, вища стадія еволюції біосфери, становлення якої пов’язано з розвитком суспільства, що здійснює глибокий вплив на природні процеси.

264 Зниження було здійснено в ррозмірі 1 рубля з ккожного ообкладеного викупними платежами душового наділу в великоруських губерніях і на 16 копійок з рубля в малоросійських.

265 Акциз (від лат. – обрізаю) – непрямий податок, що встановлюється переважно на товари масового вжитку та послуги в середині країни, на відміну від мита, що виконує ту саму функцію тільки на імпортні товари. Акциз як і мито включається в ціну продукції і тим самим сплачується споживачем. В Російській імперії на кінці 19-20 ст. акцизи разом із винною монополією давали 50% надходжень до казни.

266 Акзиц на спирт складав до 9 копійок за градус.

267 Подоходний податок – податок на доходи фізичних осіб – основний вид прямих податків; обчислюється у відсотках від сукупних доходів фізичних осіб за вирахуванням документально підтверджених витрат.

268 Дворянський земельний банк (1885-1917 рр.) – банк іпотечного кредитування поміщиків. Позики надавались під заставу поміщицької землі (60% від її ринкової вартості) на тривалий термін (спочатку на 49 років, потім на 66 років під 6% (згодом 3,5 %) річних.

269 Купон – відрізна частина облігації чи інших цінних паперів (позик) визначеного номіналу та строку виплат, що відрізалась при сплаті процентів і погашалась банком. Відрізаний купон недійсний.

270 Тут Р. Орженцький поширив принцип граничної корисності на оцінку витрат виробництва за теорією продуктивності ресурсів, звернув увагу на взаємозалежність між ціною та витратами виробництва благ.

271 Кардиналістський підхід до аналізу корисності полягає у застосуванні кількісної оцінки корисності блага (загальна, гранична), де одиницею виміру корисності є ютіль.

272 Ординалістський (якісний) підхід до оцінки корисності полягає у застосуванні порядкової послідовності у пріоритетності того чи іншого блага.

273 Теорія «зумовленої» (зобов’язуючої) вартості ґрунтується на теорії «трьох факторів виробництва» (земля, праця, капітал) Жана Батіста Сея і стверджує, що частина вартості благам надається працею, а інша частина «зумовлюється» витратами капіталу у формі засобів праці. На її ґрунті виникли теорії «складної» і «граничної продуктивності» факторів виробництва – праці і капіталу.

274 Австро-Угорщина з’явилася в 1867 р. в результаті двосторонньої угоди, що реформувала Австрійську імперію (яка, в свою чергу, була створена в 1804 р.), і проіснувала до 1918р.

275 Індустріалізація - перехід економіки країни з аграрного на промисловий шлях, значне збільшення частини промислового виробництва в економіці, створення великого машинного виробництва в усьому народному господарстві чи його окремих галузях.

276 Гофмейстер - управляючий імператорським палацовим господарством і штатом придворних.

277 Перша повномасштабна інфляція в Росії була пов’язана із випуском Катериною ІІ перших асигнацій (паперових грошей) з вартістю 25, 50, 75, 100 рублів. Почали з’являтися фальшивки, які наказувалося здавати для обміну. Не дивлячись на це і інші заходи (при Павлі І асигнації міняли на металеву монету і прилюдно спалювали, при Олександрі І вилучали за рахунок випуску облігацій), отже довіра до паперових грошей була надовго підірвана, зокрема на ринку за 10 паперових рублів давали 1 срібний.

278 Згідно Указу міністра фінансів С. Вітте «Про чеканку і випуск в обіг золотих монет» від 3.01.1897 року на золотих імперіалах (10 рублів) і півімперіалах (5 рублів), при збереженні їх попереднього золотого вмісту (11,6г і 5,8г чистого золота 900/1000 проби відповідно), чеканився новий номінал – 15 рублів і 7,5 рублів відповідно; фактично була проведена девальвація рубля на 1/3. Пізніше, по Указу Вітте від 4.11.1897 року в обіг вводилися 5-ти рублеві золоті монети (3,87г чистого золота), а по Указу Вітте від 11.12.1898 року – 10-ти рублеві золоті монети (7,74г чистого золота).

279 В 1899р. в Європі, після тривалого підйому розпочалась грошова криза. Скорочення грошового ринку викликало необхідність підвищення кредитного відсотку, який стрімко зростав. Фінансова криза швидко переросла в промислову і охопила всю Західну Європу і відразу переповзла в Російську імперію, в тому числі Україну. Криза посилила процеси монополізації, оскільки банкрутами ставали технічно відсталі підприємства, тому процес модернізації після кризи значно прискорився. Криза також стала переломним моментом злиття банків і промисловості. Крупним банкам, що під час кризи зазнали значних втрат, держава надавала підтримку, спираючись на яку вони приймали активну участь у фінансовій реорганізації похилих монопольних підприємств. Таке втручання в економіку викликало помітне посилення державно-монополістичних тенденцій.

280 Кооператив – добровільний союз людей, об’єднаних для досягнення загальної мети. Члени кооперативу вносять рівний пай (квоту) у створений для цього фонд, признають участь в ризиках і результатах організації та приймають участь в його функціонуванні в якості пайщиків, управляючи на демократичних засадах. За своїм типом кооперативи можуть бути виробничі (з обов’язковою трудовою участю членів) та споживчі, де обов’язкова трудова участь членів кооперативу не передбачається.

281 Виробничий кооператив – створюється з метою ведення спільної виробничої чи іншої господарської діяльності, заснованої на особистій праці членів, і об’єднання членами кооперативу майнових (пайових) внесків. Виробничий кооператив забезпечує своїх членів робочими місцями.

282 Споживчий кооператив – створюється з метою отримати економію (знижки) і більш якісне обслуговування і сфері роздрібної торгівлі. Споживчий кооператив організовує роздрібні торгові підприємства – магазини, ларьки тощо.

283Сільськогосподарські кооперативи – виробничі і споживчі кооперативи, створені виробниками с/г продукції. Кооператив заснований на об’єднанні земель, реманенту та спільної праці.

284 Кредитний кооператив – створюється з метою задоволення потреб учасників у фінансовій взаємодопомозі. Кооператив проводить наступні фінансові операції для своїх членів: надає позики, залучає заощадження з нарахуванням відсотків.

285 Мультиплікативний ефект (від англ. multiplicate – примножування) – тут викликаний тим, що циклічні коливання, зміна періодів піднесення і спаду відбувається спочатку в галузях, що виробляють засоби виробництва, потім в обробних галузях, потім у добувних, у виробництві, зрештою в галузях, де виробляють предмети споживання. Тому збільшення або зменшення інвестицій у галузі, де виготовляють засоби виробництва, викликає мультиплікаційний ефект зростання чи спаду економічної активності в усіх галузях.

286 Трудова теорія вартості стверджує, що вартість залежить від витрат праці.

287 За Марксом, елементом, який визначає цінність, є лише «суспільно необхідний робочий час», одиниця його виміру — проста праця. Додаткова вартість – неоплачена праця найманого працівника, який виробляє понад вартість своєї робочої сили. За цим підходом, найманий працівник отримує у вигляді зарплати тільки частину створеного ним продукту, а решту – привласнює підприємець у формі додаткової вартості. З марксистського підходу випливає, що наймання працівників приватними підприємцями веде до експлуатації. При цьому вартість робочої сили відтворюється протягом необхідного робочого часу, а решта додаткового робочого часу іде на створення додаткової вартості.

288 Вартість залежить від корисності продукту, де нижньою її межею являються витрати на виробництво, а верхньою – попит і пропозиція.

289 Праксеологія (від грецьких слів praxis – «діло, діяльність» і logos – «вчення») – загальна теорія раціональної людської діяльності.

290 Імперіалізм (з лат. imperium –влада, панування) – політика створення масштабних колоніальних і економічних імперій, експансіонізму, боротьби держави за світову гегемонію.

291 Протекторат – режим воєнної диктатури, призваний захищати капіталістів (дворянство, підприємців) від революційних повстань народних мас.

292 Домініон (з англ. dominion – володіння) – автономна країна, об’єднана в Британську Співдружність. В 1947 р. термін “домініон” було замінено на “член Співдружності”.

293 Напівколонія – залежна країна, політично, формально самостійна, фактично – опутана мережею фінансової і дипломатичної залежності.

294 “14 пунктів” президента Томаса Вудро Вільсона - програма-послання Конгресу США від 8.01.1918 р. про умови всезагального миру, а саме: прозора дипломатія; свобода пароплавства позатериторіальними водами; скасування економічних бар’єрів та встановлення рівних умов для торгівлі всіх країн; скорочення до мінімуму національного озброєння; вирішення колоніальних спорів із пріоритетним правом націй на самовизначення; вивільнення всіх територій Росії та всіляке їй сприяння по всім питанням; евакуація та відновлення Бельгії без порушення її суверенітету; вивільнення окупованих французьких територій та повернення Ельзас-Лотарингії; прозоре виправлення кордонів Італії; вивільнення народів з Австро-Угорської імперії та їх автономний розвиток; евакуація Румунії, Сербії і Чорногорії та повернення захоплених ними земель; надання суверенного права турецькім частинам Османської імперії, а народам – забезпечення умов автономного розвитку; об’єднання територій з польським населенням в нову державу Польща; утворення органу об’єднання націй (Ліга націй) на основі особливих статутів, з метою забезпечення взаємної політичної незалежності і територіальної цілісності великих і малих держав світу.

295 Вже починаючи з 1887 р. колонії Англії (Канада, Ньфаунленд, Ірландія, Нова Зеландія, Австралійський союз, Південно-Африканський союз) на Англійській колоніальній конференції отримують статус домініонів (автономних квазідержавних утворень). А в 1926 р. з прийняттям Декларації Бальфура, вони отримують рівний статус і вільне членство в Британській співдружності. Правовий статус Британська співдружність отримала згідно Вестмінстерського статуту (1931 р.), за яким вона являла собою союз держав, кожна з яких була об’єднана з Великобританією особистою унією (тобто головою домініонів признавався британський монарх).

296 Мілітаризація економіки – структурна перебудова промисловості з виробництва мирної подукції на товари військового призначення.

297 Яскравим прикладом етатизму був фашизм та соціалізм.

298 Демонетизація - втрата монет сили законного засобу платежу і обігу; здійснюється державою. В 1920-30 рр. золото було вилучено з грошового обігу, введені обмеження на володіння і розпорядження металом; воно перестало виконувати функції засобу обігу і засобу платежу. Заборони на вивіз і ввіз золота усунули можливість приватних учасників зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) використовувати його в якості міжнародного платіжного засобу. В силу цих причин золото практично втратило безпосередній зв’язок з реальним процесом обігу товарів. Вилучений з обігу метал зосереджувався в державних централізованих запасах (резервах) і у приватних осіб (тезаврація).

299 Країни стерлінгового блоку – 25 держав, в тому числі англійські колонії і домініони (країни під владою Англії), які зберігали свої золоті запаси в англійських банках. Сюди увійшли країни Британської співдружності (крім Канади і Ньюфаундленда), Гонконг, Єгипет, Іран, Ірак, Греція, Португалія, Данія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Японія.

300 Сюди увійшли США, Канада, а також країни Центральної і Південної Америки.

301 Сюди увійшли країни, що намагалися зберегти золотий стандарт – Франція, Бельгія, Нідерланди, Швейцарія, Італія, Чехословаччина, Польща. В 1936р. у зв’язку з відміною “золотого стандарту” у Франції, блок розпався.

302 У 1922р. на Генуезькій міжнародній конференції юридично був оформлений золотодевізний (золотовалютний) стандарт, згідно якого банкноти обмінювали на іноземну валюту, розмінну на золото, при цьому валютні курси вільно коливались. Функцію світових грошей поряд із золотом виконували валюти країн (девізи), що входили в систему золотого стандарту – англійський фунт стерлінгів, американський долар. Генуезька міжнародна валютна система діяла до Другої світової війни.

303 Ліга націй (діяла на протязі 1919-1939 рр.) – міжнародна організація, створена з метою розвитку взаємодії між народами світу щодо гарантування миру та безпеки. Формально розпущена в 1946 р., передавши свої повноваження ООН (1945).

304 Контрибуція – примусові натуральні чи грошові стягнення на користь держави – переможниці.

305 Репарація – натуральне чи грошове відшкодування збитків державам, на які було здійснено напад.

306 ВПК – військово-промисловий комплекс (армія, воєнні заводи, морський флот, авіація, озброєння). Термін зобов’язаний своїм походженням Дуайту Д. Ейзенхауеру, президенту США з 1953 по 1961 рр.

307 Конверсія воєнна – перехід від воєнного виробництва до мирного.

308 Мораторій – відстрочка прийнятих зобов’язань чи видачі грошових засобів, виплати боргів на визначений строк чи наперед - до виконання визначених умов.

309 Мілітаризація економіки – переведення значної частини національного господарства на виробництво товарів і послуг воєнного призначення.

310 Власне по-німецьки це слово значить імператор і застосовується в німецькомовних країнах щодо імператорів всіх часів і народів, проте в інших європейських мовах кайзерами називають тільки трьох імператорів Германської імперії (1871-1918): Вільгельма I, Фрідріха III і Вільгельма II. Саме до цього періоду застосовується назва «кайзерівська Германія».

311 Державно-монополістичний капіталізм, нова, більш розвинена форма монополістичного капіталізму, для якої характерно поєднання сили капіталістичних монополій із силою державного апарату з метою збереження і укріплення капіталістичного устрою, збагачення монополій, пригнічення робітничого і національно-визвольного руху, розв’язування агресивних воєн. Зростали державні капіталовкладення в промисловість; держава будувала військові заводи, частину з яких вона сама експлуатувала, а частину передавала приватним монополіям; надавала позики для субсидування монополій, податкові пільги монополістам, встановлювала різноманітні види економічного контролю з метою забезпечення випуску військової продукції.

312 Фашизм (італ. fascismo - пучок, зв’язка, об’єднання), соціально-політичний рух, ідеології і державні режими тоталітарного типу. Фашизм протиставляє інститутам і цінностям демократії так званий новий порядок і вкрай жорсткі засоби його утвердження. Фашизм спирається на масову тоталітарну політичну партію (приходячи до влади, вона стає державно-монопольною організацією) та священний авторитет “вождя”, “фюрера”. Фашизм зароджується переважно в соціально-знедолених групах и типах особистості в умовах загальнонаціональних криз чи катаклізмів модернізації. У вузькому сенсі фашизм - феномен політичного життя Італії і Германії 20 - 40-х рр. 20 ст.

313 Расизм - сукупність концепцій, основу яких складають положення про фізичну і психічну нерівноцінність людських рас і розподілі людей на вищі та нижчі раси. При цьому перші вважаються єдиними творцями цивілізації, призваними до панування, другі - не здатними до створення і навіть засвоєння високої культури і приреченими на експлуатацію. Висунувши в середині 19 ст. першу расистську концепцію, француз Ж.А. Гобіно об’явив арійців "вищою” расою. Расизм став офіційною ідеологією фашизму; використовувався для виправдання расової дискримінації, резервації (білі/червоні), сегрегації (білі/чорні), апартеїду (скасування всіх прав та територіальна ізоляція певних груп населення).

314 Шовінізм (фр. chauvinisme), крайня агресивна форма націоналізму, яка супроводжується ідеєю національної неперевершеності і виключності, зближується із расизмом.

315 Націоналізм – ідеологія і напрямок політики, базовим принципом яких є теза про цінність нації як вищої форми суспільної єдності та її основній ролі у державоутворюючому процесі.

316 Інтернаціоналізм – ідеологія, базовим принципом якої є тезис про співробітництво між націями, народами.

317 Фінансова група – взаємовигідне об’єднання фінансових структур у картель з метою економії трансакційних витрат (витрати на укладання контрактів та ведення переговорів, судові процеси, різноманітні ухиляння партнерів від виконання контрактних умов, пошук інформації тощо) та ведення єдиної зовнішньої політики на основі вироблення спільних «правил гри». Перші фінансові групи формувались навколо фінансових ресурсів промислових та банківських магнатів (Джон Рокфеллер, Джон Морган, Ендрі Карнегі, Вінсент Астор). Пізніше фінансові групи все більше почали концентруватися на визначених територіях (каліфорнійська, чиказька та ін.).

318 Фінансовий капітал – засоби фінансової компанії чи фінансової групи, які відтворюються за рахунок різноманітних фінансових інструментів (акцій, облігацій, довгострокових кредитів тощо).

319 Фінансова олігархія – закритий елітний бізнес-клуб, який реалізовує свої глобальні проекти через підкуп влади та цілих держав. На апарат фінансової олігархії працюють менеджери, чиновники, армія, науковці, засоби масової інформації тощо.

320 Фіктивний капітал – капітал вкладений в цінні папери (акції, облігації), що дає право їх власнику на регулярне отримання дивідендів та процентів. Як специфічний товар фіктивний капітал обертається на фондовій біржі і там набуває цінність.

321 Система участі у прибутках – вкладання коштів у придбання контрольних пакетів акцій, що дає змогу управляти крупними компаніями та фірмами. А це, в свою чергу, дає можливість опосередкованим чином (не через реальну власність) контролювати гігантські піраміди капіталу, обертаючи їх діяльність на свою користь.

322 Засновництво – діяльність спрямована на створення акціонерних товариств, шляхом внесення фінансових ресурсів в статутний капітал та випуску фондових паперів.

323 Реальний (фізичний) капітал – капітал вкладений у виробництво (машини, споруди, обладнання, верстати, земля, запаси сировини, напівфабрикатів і готової продукції, що використовуються для виробництва товарів і послуг).

324 Економіка мильного пузиря (bubble economy) – процеси, які характеризуються неадекватним ростом цін на цінні папери (тобто таким, який не пов’язаний із реальним економічним підйомом – підвищенням продуктивності праці, технологічних інновацій та прибутків), постійним зростанням грошової пропозиції та кредиту, спекуляціями на фондовій біржі в період ажіотажного попиту на фінансові інструменти (акції, облігації, довгострокові кредити), що у підсумку призводить до краху фінансового та реального секторів економіки.

325 Демократизація власності – концепція поступової реформи господарського механізму, шляхом наділення колективу підприємства правом розпорядження та використання власності, що належить капіталісту.

326 Другий Інтернаціонал (1889 р.) – міжнародне об’єднання соціалістичних робітничих партій, основною метою якого було розповсюдження соціалістичної пропаганди, сприяння робітничому руху у боротьбі із капіталістичною експлуатацією, супротив імперіалістичним війнам та державній політиці мілітаризму.

327 Центризм – «золота середина» між соціал-реформаторським та соціал-революційним рухами - ідейно-політичний рух, в основі якого лежить відмова від соціалістичної революції та диктатури пролетаріату.

328 Ультраімперіалізм – спілка картелів найбільших держав.

329 Картелі домовляються про умови продаж, строки платежів, ділять між собою ринки збуту, визначають кількість виробленої продукції, встановлюють ціни, розподіляють між окремими підприємствами прибуток і т. ін.

330 Соціалізм – економічна, соціально-політична система, яка характеризується тим, що процес виробництва і розподілу благ знаходиться під контролем суспільства; засоби виробництва знаходяться в загальнонародній власності; в суспільстві панує соціальна справедливість і рівність.

331 Група банківських капіталістів підкоряє собі торгово-промислові операції всього капіталістичного суспільства, отримуючи можливість – через банківські зв’язки в середині групи, через поточні рахунки і інші фінансові операції – спочатку точно дізнаватися про стан справ цих окремих капіталістів, потім контролювати їх, впливати на них шляхом полегшення чи ускладнення кредиту, визначаючи їх дохідність, і в кінці-кінців визначати їхню долю.

332 Фондова біржа – організований і регулярно функціонуючий ринок по купівлі-продажу цінних паперів.

333 Економічний лібералізм – не втручання держави в економіку.

334 Це змусило США в березні 1933 р. припинити розмінювати банкноти на золото (відміна золотого стандарту) з надією, що в міжнародних торгових операціях вартість долару впаде і внутрішні ціни зростуть. Громадянам і юридичним особам у США було заборонено володіти золотом у монетарній формі.

335 Закон Гласа-Стігала (1933 р.) змусив банки розділити депозитні і інвестиційні функції та запровадив федеральну корпорацію страхування вкладів (цей закон припинив масові банкрутства).

336 До кінця 1933р. держава закупила 200 т золота у населення та за кордоном на суму 200 млн. доларів.

337 Закон 1934 р. про срібло вимагав від казначейства купувати срібло в країні й за кордоном доти, доки запас срібла не досягне 25% загального металевого запасу. На суму закупленого срібла випускались срібні сертифікати, які стали елементом грошової маси. Формально закон був прийнятий з метою розширення металевої бази грошового обігу, насправді ж казначейство допомогло підняти ціну на срібло, яка в 1932 р. впала до 25 центів за унцію. Казначейство, щоб досягти необхідної норми, скуповувало за ціною 64-90 центів за унцію все срібло, яке добувалося в США.

338 Девальвація – дії уряду, спрямовані на зниження обмінного курсу національної валюти. Зниження курсу національної валюти призводить до того, що товари країни стають на світовому ринку дешевшими (конкурентоспроможними), а іноземні товари не витримують конкуренції на внутрішньому ринку, що веде до підтримки національних виробників. Погіршення економічної ситуації у світі загалом та в США зокрема змусило уряд піти на девальвацію власної валюти. Законом від 31 січня 1934 р. долар був девальвований на 40,9%, вміст золота в доларі знизився з 1,50463г до 0,888671 г чистого золота, а купівельна ціна золота казначейством США відповідно збільшилась з 20,67 до 35 дол. за тройську унцію (31,1г). Девальвація дала можливість федеральним резервним банкам збільшити банкнотну емісію на 69% при тих самих золотих запасах, одночасно долар ставав більш дешевим для іноземців, що розширювало експортні можливості.

339 Політика дешевих грошей (експансіоністська) – збільшення грошей в обігу для стимулювання зростання виробництва і зайнятості, шляхом зниження облікової ставки та норми обов’язкових резервів банків, купівлі державою цінних паперів у банків – таким чином кількість грошей для надання позик банками збільшується, а відсотки по позиках стають привабливими. Результатом цієї політики є зростання сукупного попиту.

340Корпорація домовласників, створена в 1933 р., за три наступних роки надала мільйону домовласників позик на суму більш ніж 2 млрд. дол.

341 Інфраструктура (від латинського infra - нижче, під та structura - будова, розташування), сукупність споруд, будівель, систем і служб, необхідних для функціонування галузей матеріального виробництва і забезпечення умов життєдіяльності суспільства.

342 Закон про профспілки або закон Вагнера (1935) – захист прав робітників щодо проведення забастовок, укладання колективних договорів і створення профспілок.

343 Саме ці країни допомогли Англії у розвитку економіки в міжвоєнний період, надавши їй можливість збувати товар по пільгових митних тарифах, натомість за це Англія мала визнати незалежність колоній і домініонів. Так в 1932 р. було створено митний союз Британської співдружності незалежних націй.

344 У широкому розумінні термін «мультиплікатор» означає примноження, яке свідчить на скільки одиниць змінюється наслідок (залежна змінна), якщо його причина (незалежна змінна) змінюється на одиницю. В економічну теорію поняття мультиплікатора витрат вперше було введено англійським економістом та учнем Дж. Кейнса Р.Ф. Каном у 1931 р. Кан помітив, що збільшення державних витрат на громадські роботи викликає примножене збільшення обсягу виробництва і підвищення рівня зайнятості. Згодом теорію мультиплікатора витрат розвинув Кейнс у своїй науковій праці «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей» (1936 р.).

345 Державно-монополістичний капіталізм, нова, більш розвинена форма монополістичного капіталізму, для якої характерно поєднання сили капіталістичних монополій із силою державного апарату з метою збереження і укріплення капіталістичного устрою, збагачення монополій, пригнічення робітничого і національно-визвольного руху, розв’язування агресивних воєн. Зростали державні капіталовкладення в промисловість; держава будувала військові заводи, частину з яких вона сама експлуатувала, а частину передавала приватним монополіям; надавала позики для субсидування монополій, податкові пільги монополістам, встановлювала різноманітні види економічного контролю з метою забезпечення випуску військової продукції.

346Європейське об’єднання вугілля і сталі (1951)– міжнародна державно-монополістична організація, яка об’єднує кам’яновугільну, залізорудну і металургійну промисловість Франції, ФРГ, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга. Об’єднання створено строком на 50 років; його головна мета сприяти економічному розвитку країн-членів шляхом утворення спільного ринку.

347 ЄЕС створено в 1957 р. Запровадження “спільного ринку” між Францією, ФРГ, Італією, Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, в якому відбуваються процеси поступового усунення всіх обмежень між ними; введення спільного митного тарифу в торгівлі з третіми країнами; вільне пересування капіталів, робочої сили і послуг; проведення спільної економічної політики тощо. В рамках ЄЕС в 1958 р. було створено Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом), метою якого було спільне проведення дослідницьких робіт, обмін технічною інформацією, створення спільного ринку обладнання і сировини, контроль над використанням реактивних матеріалів.

348 ЄАВТ, створена в 1960р. на противагу ЄЕС. Туди увійшли Австрія, Великобританія, Данія, Норвегія, Португалія, Швейцарія і Швеція. Асоціація, створена за ініціативою Великобританії, передбачала відміну мита і кількісних обмежень в торгівлі між членами асоціації; по відношенню до третіх країн країни-члени зберігають окремі митні тарифи. На відміну від ЄЕС, Асоціація виявилась слабкою, адже вже у 1973 р. її члени (Великобританія, Данія і Норвегія) вступили в ЄЕС.

349 Бреттон-Вудська валютна система (золотодоларовий і золотодевізний стандарт) почала своє функціонування після підписання угоди на Бреттон-Вудській конференції в 1944р. Згідно угоди, ліквідувалися всі існуючі раніше валютні блоки; основними інструментами міжнародних розрахунків були золото й долар США; курси національних валют фіксувалися щодо долара; долар прирівнювався до золота за визначеним паритетом (тройська унція) на основі фіксації ринкової ціни на золото; заборонялася вільна торгівля золотом, тобто розмінність валют на золото повинна здійснюватися за посередництвом долару. Організаційними інституціями виступали МВФ і МБРР. Згідно з цією угодою, золотодевізний стандарт зберігався лише в міждержавних відносинах, статут створеного Міжнародного валютного фонду зобов'язав його членів здійснювати урядові операції з золотом тільки за офіційною ціною (35 дол. = 1 тройська унція або 31,1 г) для підтримання незмінного вмісту американської валюти. Світова грошова система базувалась на нерозмінних кредитних грошах, і проголошувався статус долара і фунта стерлінгів як резервних валют - особливої категорії конвертованих національних валют, що використовувались як міжнародні платіжні та резервні засоби.

350 ООН – правонаступниця Ліги націй, назву запропонував Ф. Рузвельт; офіційною датою заснування вважається 24.10.1945р., коли 50 країн підписали статут ООН. Основна мета – захист прав і свобод людини та недопущення війни. Сьогодні в ООН входять 192 країни.

351 НАТО (Організація Північноатлантичного Договору) - військовий політичний союз, створений за ініціативою США на основі Північноатлантичного договору, підписаного в квітні 1949р. у Вашингтоні 12 країнами (США, Великобританією, Францією, Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Канадою, Італією, Португалією, Норвегією, Данією, Ісландією). НАТО створювалось з метою недопущення “втрати свободи” незалежними державами внаслідок комуністичної експансії СРСР. Офіційна мета НАТО - забезпечення безпеки миролюбних держав, підтримання загального миру.

352 Міжнародна економічна інтеграція – процес зближення та взаємопроникнення національних господарств групи країн, спрямований на створення єдиного господарського механізму.

353 Ліга арабських держав – створена з метою об’єднання арабських земель в єдину державу, передбачаючи економічне, культурне і політичне співробітництво її членів; висуває вимогу державної незалежності для Палестини. ЛАД включає 20 країн (Єгипет, Ірак, Ліван, Саудівська Аравія, Сирія, Йорданія, Ємен, Ліван, ОАЕ та ін.) і одну організацію (Організація визволення Палестини).

354 Організація американських держав (ОАД) створена для виконання переважно комерційних функцій, з метою миру і процвітання країн Західної півкулі. До складу ОАД входять 35 держав.

355 Бенілюкс – економічний союз, створений з метою вільного пересування робітників, капіталів, товарів і послуг в регіоні Бенілюкс (Бельгія, Нідерланди, Люксембург).

356 Усі могутні в економічному відношенні держави – Великобританія, США, Німеччина – стали такими завдяки лідерству в розвитку техніки і технології. Країни, які мали різке зростання економіки після Другої світової війни (Японія, Пд. Корея, Тайвань, Сінгапур), зобов’язані своєму піднесенню системі професійно-технічного навчання, яка дозволила цим країнам в короткі терміни навчити робітників фактично до індустріальної епохи, працювати на рівні світових стандартів виробництва.

357 Ноу-хау (з англ. know how – знати як) – оригінальні технології, знання, уміння, які ще не стали широко відомі і можуть бути предметом купівлі-продажу чи використовуватись для досягнення конкурентних переваг. Як правило, під ноу-хау розуміють інновації, що мають комерційну цінність в силу невідомості іншим особам і такі, що складають комерційну таємницю. У високотехнологічній економіці ноу-хау складає ключову частину активів компанії. Згідно із міжнародним законодавством, бажаючи монопольно використовувати нововведення, підприємство може обрати один з двох методів захисту – патент чи комерційну таємницю.

358 За визначенням ООН, до транснаціональних корпорацій належать підприємства, що не залежать від країни свого походження і форми власності на них, які мають відділення у двох чи більше країнах. На ТНК припадає приблизно половина світового промислового виробництва, 63 % зовнішньоторговельного обороту. Транснаціональні корпорації контролюють до 80 % патентів та ліцензій на нову техніку, технології та “ноу-хау”. Під їхнім контролем перебуває 90 % світового ринку пшениці, кави, кукурудзи, лісоматеріалів, тютюну та залізної руди, 85 % — ринку міді и бокситів, 80 % — ринку чаю та олова, 75 % — сирої нафти, натурального каучуку та бананів.

359 Фінансово-промислові групи (ФПГ) – сукупність юридичних осіб (виробничих, банківських організацій та ін.), які діють за схемою основного і дочірніх товариств, повністю чи частково об’єднують власні матеріальні активи. До складу ФПГ можуть входити комерційні і некомерційні організації, в тому числі іноземні, за виключенням громадських і релігійних організацій.

360 Транснаціональні банки (ТНБ) - світові фінансові центри, що вихоплюють з виробничого процесу (кругообігу Г–Т- Г′) тільки Г′, що дає їм світову міць і економічну і політичну владу, а також беззаперечний доступ до метатехнологій. Склад ТНБ – великі банки, фінансові інститути, валютні і фондові біржі, торгово-промислові корпорації, інвестиційні трести, наукові інститути, страхові компанії тощо, які виконують посередницьку роль у міжнародному русі позичкового капіталу, спираючись на мережу закордонних підприємств, і контролюють, за державної підтримки, валютні і кредитні операції на світовому ринку.

361 “Зустрічний фонд” являв собою рахунок в кожному національному банку, спеціально створений для зберігання доходів від місцевого продажу американських товарів, при цьому товари продавались тій державній чи приватній організації, яка запропонувала найбільшу ціну. Накопичені доходи від реалізації товарів витрачалися на державні цілі, які узгоджувалися між Управлінням економічного співробітництва і урядом окремої країни.

362 Субсидія - допомога в грошовій чи натуральній формі, надана із коштів державного бюджету, місцевих бюджетів чи із спеціальних фондів фізичним і юридичним особам, місцевим органам, іншим державам на конкретні цілі. Адресні субсидії у вигляді безпосередньо наданих коштів називають прямими, тоді як опосередковані субсидії - пов’язані із встановленням податкових чи інших пільг.

363 Позика - угода, згідно якої позикодавець передає позичальнику у власність гроші чи речі, а позичальник зобов’язується повернути таку ж суму грошей чи рівну кількість речей того ж роду і якості.

364 Дотація (з лат. dotatio - дар), грошові засоби, надані в безповоротному порядку юридичним і фізичним особам. Дотації з державного бюджету використовуються для регулювання економіки; видаються малоприбутковим і збитковим галузям, що мають важливе соціальне значення.

365Концепція «дифузії власності» чи «демократизації капіталу» – концепція, що обумовлює поступове розосередження власності між населенням, шляхом придбання акцій та інших цінних паперів, а значить, відповідно, управлінських функцій у господарському комплексі країни.

366 Концепція «революції менеджерів» - концепція, що ґрунтується на визначальній ролі управлінського персоналу в економіці країни, оскільки саме менеджери, хоч вони фактично наймані робітники і не володіють власністю підприємств, реально приймають господарські рішення.

367 Концепція «революції в доходах» - концепція, що ґрунтується на тому, що одночасно із розосередженням акціонерної власності між різними групами населення, їх частка у національному доходів поступово врівноважується, відповідно відбувається рівномірний розподіл.

368 Іпотека (з грецьк. – застава) – довгострокова позика під заставу нерухомого майна. Позичальник іпотечного кредиту (банк) забезпечує своє зобов’язання щодо погашення кредиту заставою нерухомості (в основному квартири чи дому), яка до кінця терміну іпотеки належить йому на правах власності.

369 Диверсифікація виробництва – це процес переливання капіталів в межах компанії в ті галузі виробництва, які приносять найбільші прибутки.

370 Конгломерат - юридична особа (холдинг), в склад якого входять компанії, що здійснюють підприємницьку діяльність у різноманітних галузях економіки. Конгломеративне злиття –злиття фірм різних галузей в умовах, коли ці фірми не мають прямих технологічних і торгових зв’язків.

371 Ціна на нафту (1965-1973 рр.) була значно нижчою середньосвітового рівня на інші енергоносії (вугілля, природний газ, електроенергія, атомна енергія). В результаті нафта витіснила інші види палива з паливно-енергетичного балансу (ПЕБ) в економічно розвинених країнах. На зміну вугільному етапу прийшов нафтогазовий, який триває і донині. Перша енергетична криза почалася 16.10.1973 року, після того як ОПЕК свідомо знизила обсяги добутку нафти (приблизно на 5%), щоб вплинути на світові ціни на свою користь. Таким чином ціна на нафту зросла на 70% - з $3 до $5 за барель (158,983 л). Протягом наступного року ціна на нафту зросла до $12 за барель. Ця подія увійшла в історію під назвою «нафтове ембарго», оскільки зниження обсягів добутку було проведено з метою тиску держав ОПЕК на Захід у зв’язку з їх невдоволенням підтримки Ізраїлю у Війні Судного дня.

372 Дефіцит торгового балансу виникає в країні, коли вартість експорту менша за вартість імпорту.

373 Нафтова криза, коли країни ОПЕК у 1973 р. стрімко підняли ціни на нафту у 4 рази.

374 Сутність програмування полягає в узгодженні інтересів здебільшого приватних монополій із загальною політикою держави. Програмування носить не директивний, а індикативний (рекомендаційний) характер, але, оскільки воно супроводжується визначеною сумою заходів практичного характеру по стимулюванню тієї чи іншої галузі народногосподарського комплексу, воно здійснює вагомий вплив на економіку, веде до змін в структурі господарства.

375 Економічний дирижизм - директивне планування економіки національного сектора та індикативне планування приватного і корпоративного секторів економіки.

376 Держава-рантьє – держава, що розміщує значні капіталовкладення в інших країнах з метою отримання прибутку у вигляді відсотків за надані кредити і дивідендів від вкладень в цінні папери. Сьогодні до числа таких країн відносяться промислово розвинені країни, а також ряд країн Південно-Східної Азії.

377 Японський патерналізм (від нім. pater -батько, опіка) – система по життєвого найму на роботу, за якою платня щорічно зростає і залежить від віку і стажу. Фірми дбають про постійне підвищення кваліфікації робітників, їхній добробут і відпочинок. Перехід робітника в іншу фірму – рідкісне явище і сприймається з осудом. Японські робітники працюють інтенсивніше, за нижчу платню, у них довший робочий день, тиждень. Це впливає на зниження собівартості продукції, її ціну. В деяких компаніях навіть в традиції починати робочий день з колективного виконання гімну фірми. Природно, це підвищує продуктивність праці.

378 Концерн Дюпонів 11 років розробляв процес виробництва нейлону, витративши на це 25 млн. дол. Японська компанія “Тойо Рейон” купила патент на виробництво нейлону у Дюпонів за 7,5 млн. дол. Ці 7,5 млн. дол. вона виплатила Дюпонам за 8 років (1951-1959 рр.), отримавши за ці роки тільки експорту нейлону на 90 млн. дол.

379 Валовий національний продукт (ВНП) – це вартість всіх товарів і послуг, створених резидентами країни як на її території, так і поза її межами. До 90-х років ХХ ст. ВНП вважався основним макроекономічним показником держави. Проте було визнано, що показником, який більш точно відображає стан економіки країни являється динаміка ВВП. В розрахунок ВНП включаються тільки вироблені за звітний період товари. Вторинний ринок товарів (як наприклад продаж потриманих машин) в розрахунок ВНП не включається.

380 В 1948 г. він був директором департаменту економіки у Франкфуртській раді (німецький орган управління, який працював під керівництвом окупаційної адміністрації). З 1949-1963 очолив Міністерство економіки у заново створеній ФРГ. З 1963 – 66 рр. – канцлер ФРГ.

381 Економічне диво – це коли та чи інша країна за короткий термін досягла стрімких та неочікуваних темпів економічного зростання.

382 Нуліфікація – знищення законної сили грошей, визнання їх недійсними.

383 Суть грошової реформи: в ніч на 21 червня 1948 р. старі рейхсмарки (RM) були оголошені недійсними, і введені нові – дойчмарки (DM). Кожен громадянин отримав на руки 40 дойчмарок (через два місяці було добавлено ще 20), при цьому кожен, хто здав 40 рейхсмарок, в обмін отримував 40 нових німецьких марок. Решту старої готівки обмінювали у співвідношенні 1:10. Що стосується банківських вкладень, то половину суми можна було обміняти у співвідношенні 1:10, а решта «заморожувалась» і пізніше обмінювалась по курсу 1:20. Пенсії, зарплата, квартплата відтепер сплачувались новими марками, у співвідношенні 1:1. Всі зобов’язання держави, виражені в рейхсмарках, анульовувались без жодної компенсації. Це призвело до знецінення переважної частини банківських активів, що вимагало проведення санації (оздоровлення) обтяжених боргами банків. Грошові зобов’язання підприємств перераховувались по курсу 1:10. Було утворено новий емісійний банку (Банк німецьких земель) і було встановлено правила, стосовно його відносин із комерційними банками, через розмір обов’язкових грошових резервів та облікової ставки. Підприємства отримали готівку для сплати першої зарплати (60 нім. марок на кожного зайнятого), хоча в подальшому повинні були переходити на власні фонди.

384 “Примусова економіка” – термін введений Л. Ерхардом, основні риси: планування зверху, адміністративний розподіл ресурсів, жорсткий контроль над цінами, диктат монополістів, недбале відношення до інтересів переважної частини населення, гіпертрофована роль воєнного сектору, видобувних галузей і важкої промисловості. Першопричиною такої економічної системи являється ігнорування об’єктивної природи економічних законів, а невідворотним наслідком – структурні диспропорції, постійна загроза інфляційного вибуху, низька продуктивність праці, невдоволення і апатія населення.

385 Прогресивне оподаткування – система, при якій податкові ставки збільшуються по мірі зростання доходу платника податків.

386 Субсидія (з лат. subsidium – допомога, підтримка) – допомога в грошовій чи натуральній формі, що видається з державного чи місцевого бюджету, а також із спеціальних фондів юридичним і фізичним особам, місцевим органам влади, іншим державам.

Субсидування буває пряме (гранти, підтримка нерентабельних проте соціально важливих підприємств, компенсаційні виплати аграріям) і непряме (пільгове оподаткування прибутків підприємств, повернення прямих податків і мита, державне гарантування і страхування депозитів, експортних кредитів, пільгові кредити).

387 В1945-1961рр. Західна Германія прийняла 12 млн. іммігрантів (здебільшого кваліфікованих робітників), з них: 9 млн. – німці з Польщі і Чехословаччини, інші – біженці із Східної Германії, що готові були працювати за невелику зарплату.

388 Соціально-ринкова економіка – модель економіки, в якій поєднується економічний лібералізм і соціально орієнтоване державне втручання, направлене, перш за все, на створення оптимальних економічних умов для кожного індивідуального господарства. Держава має пріоритетне значення у формуванні ефективної конкуренції та сприянні малому і середньому бізнесу (антимонопольні заходи, субсидії, пільги). Саме ця теорія на думку німецьких теоретиків і практиків забезпечує високу ефективність ринкової економіки, а тому гарантує громадянам соціальну справедливість у відповідності із результатами діяльності (вкладом) кожного. Основними складовими елементами концепції проголошуються особиста свобода, соціальна справедливість і економічна дієздатність.

389 Спроби окупаційної влади взяти ситуацію під контроль шляхом «заморожування» цін і введення картково-розподільчої системи не мали успіху. При тотальному дефіциті і фактично знеціненій марці розквітли «чорний ринок» і спекуляція. Власне грошовою одиницею стала пачка американських цигарок. За одну пачку «Camel» чи «Lucky Strike» можна було придбати півфунта масла, а за блок – пару чобіт, а за 300 блоків – вкрадений «Фольксваген». Фактично економічне життя повернулося у стан примітивного натурального обміну (бартеру).

390 Світова економіка – закономірний результат інтернаціоналізації господарських зв’язків і формування сукупності взаємопов’язаних і взаємозалежних національних економік.

391 Міжнародна регіональна економічна інтеграція – консолідація країн, починаючи зі зниження внутрішніх тарифів(зона преференційної торгівлі) - усунення внутрішніх тарифів (зона вільної торгівлі) – спільний зовнішній тариф (митний союз) – вільний рух капіталу та праці (спільний ринок) – гармонізація економічної політики (економічний союз) – політична інтеграція (політичний союз).

392 Асоціація Держав Південно-Східної Азії (Association of South East Asian Nations), створена в 1967р. регіональна організація, до складу якої увійшли Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни і Бруней. Мета АСЕАН - прискорення економічного росту, соціального прогресу і культурного розвитку країн, забезпечення миру в регіоні.

393 Організація економічного співробітництва в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (Asia-Pacific Economic Cooperation), створена в 1989 р. АПЕК – спеціальна конференція міністрів країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону для обговорення питань по укріпленню економічного співробітництва. До складу АПЕК входять 21 країна: Австралія, Японія, Республіка Корея, Нова Зеландія, Канада, Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Бруней та ін.

394 МЕРКОСУР (в перекладі – Спільний Південний Торгівельний Простір), офіційно існує з 1991 р. Основною метою організації є створення спільного ринку зі свободою пересування і спільною торговельною політикою; наразі відбувається скорочення митних тарифів між членами організації і проведення єдиної митної політики по відношенню до зовнішнього світу. До складу МЕРКОСУР входять: Парагвай, Аргентина, Бразилія, Уругвай.

395 Північноамериканська асоціація вільної торгівлі (North American Free Tread Association), утворена в 1994 р. США, Канадою і Мексикою. Метою інтеграційного угрупування є континентальне об’єднання країн у зону вільної торгівлі (вільне переміщення товарів, послуг і капіталів).

396 СОТ була створена ще у 1994 р., коли на Уругвайському раунді переговорів країни-учасники прийшли до принципового рішення максимально лібералізувати торгівлю: не застосовувати експортні субсидії, відмовитись від імпортних квот і мита, а також скасувати державну підтримку приватним домогосподарствам. Вже в 2001 р. міністри підписали 400-сторінковий документ, який регулював торгівлю 22 тис. товарних позицій. Проте досить залишаються найбільш проблемні питання, що стосуються агропромислового комплексу. Зокрема індустріально розвинені країни поки-що відмовляються відкривати свої с/г ринки для країн, що розвиваються і залишити своїх фермерів без дотацій. Сьогодні в СОТ входить біля 153 країн, в тому числі біля ста країн, що розвиваються. Україна стала офіційним членом СОТ 16 травня 2008 року.

397 Глобалізація (від фр. global – всезагальний, такий, що охоплює всю земну кулю) – процес зростання економічної взаємозалежності країн світу внаслідок все більш тісної інтеграції (зрощування) їх національних ринків товарів, послуг і капіталів, високих технологій тощо. Поняття “глобалізація” увійшло у науковий обіг у 80-х роках ХХ століття. Розвиток міжнародної торгівлі і ріст іноземних інвестицій являються основними складовими цього процесу, який включає в себе також розвиток науково-технічного і культурного співробітництва між країнами, розвиток міжнародного туризму і багато інших аспектів зближення народів різних країн.

398 Глобальна економіка – якісно новий стан світової економіки, яка поступово перетворюється в цілісний глобальний організм, поєднаний гігантською виробничо-збутовою мережею, глобальною фінансовою системою, планетарною інформаційною мережею тощо.

399 Аутсорсінг (з англ. оutsourcing переводиться як “використання зовнішніх джерел”). Спочатку так на Заході називали виконання стороннім виконавцем деякої роботи для замовника (шляхом субпідряду чи по контракту). Сьогодні цей термін отримав явний географічний відтінок, пов’язаний із передачею корпораціями частини своєї внутрішньої роботи “на сторону”, за кордон, туди, де виробництво ефективніше чи робоча сила дешевше. Головний принцип аутсорсінгу: “залишаю собі тільки те, що можу робити краще за інших, передаю зовнішньому виконавцю те, що він робить краще за інших”. Аутсорсінг дозволяє компанії-замовнику економити витрати і значно знизити працемісткість і витрати на експлуатацію інформаційних систем і програм, сконцентруватися на основних бізнес-процесах компанії, не відволікаючись на другорядні.

400 Так, 1998 року відбулося злиття двох найбільших автомобільних ТНК — «Крайслер» (США) і «Даймлер-Бенц» (Німеччина), а вже через рік ця об’єднана глобальна корпорація поглинула японську «Міцубісі моторз». В1999 р. злилися провідні американські нафтові корпорації «Екссон» і «Мобіл»; «Форд» за 6,5 млрд. дол. придбав у шведського концерну «Вольво» підприємства з виробництва легкових автомобілів, а в японської корпорації «Ніссан» — 33,4% пакета акцій підприємства з виробництва авто. В 2003 році оголосили про своє злиття російська «Тюменская нефтяная корпорация» і англійська «Брітіш петролеум».

401 Ямайська угода (1976-1978pp.) мала на меті виключити золото зі світової валютної системи (золотий вміст валют відмінявся). Отже золото заборонили використовувати як розмінну основу валют, натомість увівши для країн-членів МВФ стандарт СДР (спеціальні права запозичення ) – колективну міжнародну одиницю МВФ. Хоча СДР створена у 1969р. як альтернатива золоту і долару, сьогодні це головний резервний і міжнародний розрахунковий і платіжний засіб. СДР застосовують для встановлення паритетів і курсів валют. Ямайська валютна система була заснована на кількох ключових валютах (єна, фунт стерлінгів, долар), а обмін валют відбувався за плаваючим курсом (під впливом попиту і пропозиції).

402 Золотий запас країни - державний фонд золота в зливках і монетах, що зберігається в центральному емісійному банку чи казначействі країни. Використовується як резерв у міжнародних розрахунках, виступає одним із засобів забезпечення стійкості валют.

403 Власність трактується інституціоналістами як пучок прав власності. Право власності – це сукупність узаконених державою прав та норм економічних взаємовідносин фізичних і юридичних осіб, які складаються між ними з приводу привласнення й використання об’єктів власності. У сучасній економічній науці Р. Коузом («Проблема соціальних витрат» (1961 р.) запропоновано широка система прав власності, яка складається з 11 елементів: право володіння; право користування; право управління (право вирішувати, хто і як забезпечуватиме використання благ); право на дохід (право на володіння результатами використання благ); право суверена на капітальну власність (право на використання, відчуження, зміну чи знищення блага); право на безпеку (право на захист від експропріації або від пошкодження в навколишньому середовищі); право на передачу благ у спадок; право на безстроковість володіння благом; заборона на використання шкідливим способом; право на відповідальність (можливість стягнення блага на сплату боргу); “зворотній” характер прав власності, тобто повернення комусь право чинностей після закінчення терміну угоди або достроково у випадку порушення її умов тощо.

404 Монетарна (грошово-кредитна) політика – це мистецтво управління пропозицією грошей. Згідно з законом України «Про Національний банк України» монетарна політика – «це комплекс заходів у сфері грошового обігу та кредиту, направлених на регулювання економічного зростання, стримання інфляції та забезпечення стабільності грошової одиниці України, забезпечення зайнятості населення та вирівнювання платіжного балансу. Монетарна політика буває двох типів: рестрикційна («політика дорогих грошей») та експансіоністська («політика дешевих грошей»). Рестрикційна політика спрямована на обмеження обсягу кредитних операцій, підвищення рівня процентних ставок і гальмування темпів росту грошової маси в обігу. Така політика застосовується з метою боротьби з інфляцією та стабілізації грошової системи, коли експансіоністська – навпаки. Основними інструментами монетарної політики є облікова ставка, операції на відкритому ринку, операції на валютному ринку, норми обов’язкових резервів.

405 Теорія “економіки пропозиції” пропонує скорочувати ставки податків з тим, щоб у людей залишалась все більша частина їх заробітку; економічне вчення про виключну роль податкового регулювання у розвитку пропозиції.. Згідно цієї теорії більш низькі ставки податків змусять людей більше працювати, що в свою чергу призведе до росту накопичень та інвестицій, а відтак буде стимулювати збільшення виробництва і загальний економічний підйом. Хоча ініційовані Рейганом податкові послаблення пішли на користь в основному багатим американцям, теорія “економіки пропозиції” стверджувала, що малозабезпечені прошарки також виграють, оскільки ріст інвестицій створить нові робочі місця і підвищить зарплату.

406 Теорія “монетаризму” пропонує обмежити вплив держави на економіку, залишивши за нею лише право регулювати грошово-кредитну систему, з тим, щоб не допустити інфляційні синдроми. Економічна доктрина монетаризму користувалась популярністю з початку 60-х рр., коли її автор Мілтон Фрідман, випустив книгу «Капіталізм і свобода». Суть цієї теорії, в тому, що причина інфляції криється в перевищенні темпів росту кількості грошей в обігу, над темпами збільшення економічного продукту. На це співвідношення можна впливати за допомогою уряду, який має технічну можливість контролювати випуск грошей в обіг, а відтак може зменшити цей розрив. Інша важлива сторона теорії монетаризму полягає в тому, що економічна політика не повинна обмежувати свободу дій підприємців, адже втручання в ринковий механізм не являється необхідним і може призвести лише до зниження продуктивності. Будь-яке регулювання економіки повинно належати “вільному ринку”.

407 Промисловий індекс Доу-Джонса (Dow Jones Industrial Average, DJIA) — один з кількох біржовий індексів, створений редактором газети Wall Street Journal і засновником компанії Dow Jones & Company Чарльзом Доу (Charles Dow) в 1896р. для стеження за розвитком промислової складової американських фондових ринків. Індекс розраховується як середньозважене цін на акції охоплених компаній, що дозволяє враховувати спліти (зміна кількості акцій компанії) і інші зміни, які впливають на ціну акцій. На сьогоднішній день індекс охоплює 30 найбільших (вже не тільки промислових) компаній США.

408 Соціальний трансферт (з лат. transfero – переношу, переміщую) – видатки з державного бюджету на соціальні потреби (допомога матерям, малозабезпеченим, інвалідам, пенсії, стипендії, допомога по безробіттю тощо).

409 Непрямий податок – податок на товари і послуги, який встановлюється у вигляді надбавки до ціни чи тарифу. Власник підприємства, що виробляє продукти чи послуги, продає їх за ціною (тарифом) із врахуванням надбавки і вносить державі відповідну податкову суму із виручки, тобто по суті він являється збиральником, а покупець платником непрямого податку. Непрямі податки діють у формі акцизів (в тому числі універсального акцизу чи податку з обороту), фіскального (державного) і податкового мита

410 Економічна система – сукупність всіх економічних процесів, здійснюваних в суспільстві на основі сформованих в ньому відносин власності і господарського механізму. В будь-якій економічній системі первину роль відіграє виробництво в сукупності з розподілом, обміном і споживанням. В будь-якій економічній системі для виробництва потрібні економічні ресурси, а результати господарської діяльності розподіляються, обмінюються і споживаються. В той же час економічні системи розрізняються за якістю їх елементних ознак, зокрема: соціально-економічні відносини, організаційно-правові форми господарської діяльності, господарський механізм, система стимулів і мотивацій учасників, економічні зв’язки між підприємствами і організаціями.

411 Політична економія соціалізму – суспільна наука, що бере початок з праць К. Маркса, який розглядав політичну економію у вузькому значенні (наука, що вивчає виробничі відносини і економічні закони в умовах капіталістичного способу господарювання) і широкому розумінні (наука, що вивчає виробничі відносини в умовах історично змінюваних один одного способів виробництва). Основи політичної економії соціалізму заклав В.І. Ленін, який розглядав її як науку, що вивчає виробничі відносини і економічні закони в умовах соціалістичної системи господарювання.

412 Вульгаризація економічної науки – поява концепцій, теорій та думок, які в своєму загалі не є об’єктивним втіленням економічних явищ і процесів, а захищають панівну ідеологію (капіталізм, соціалізм) чи окремий суспільний клас (капіталістів, пролетаріат).

413 Основний економічний закон соціалізму – забезпечення задоволення постійно зростаючих матеріальних і культурних потреб всього суспільства шляхом безупинного зростання й удосконалення соціалістичного виробництва на базі вищої техніки.

414 Закон розподілу за працею – закон соціалістичної економіки, згідно з яким різні види праці мають відповідно й різну винагороду, відповідно кваліфікована праця матиме перевагу над некваліфікованою.

415 Закон планомірного пропорційного розвитку – виражає об’єктивну необхідність і можливість управління соціалістичною економікою на основі єдиного державного плану, розробленого з урахуванням і дотриманням пропорцій в усіх сферах народного господарства з метою швидкого розвитку виробництва і споживання.

416 Закон вартості при соціалізмі – закон який стверджує, що поки існуватиме диференціація праці (кваліфікована, некваліфікована, фізична і розумова тощо), існуватиме об’єктивна необхідність приводити різноманітні види праці до єдиного показника – вартості, відповідно ринкова категорія «вартість» на нижчій фазі поки що зберігатиметься.

417 Рентабельність – відношення прибутку до виробничих фондів у процентах.

418 Громадянська війна (жовтень 1917 – жовтень 1922 років) – період збройних баталій між Червоною і Білою Арміями, кожна з яких намагалася встановити владу для досягнення політичних цілей. Червона Армія більшовиків – побудову комуністичного суспільства, Білі – за збереження єдиної і неподільної території Росії із буржуазно-капіталістичним укладом.

419 Радгосп (радянське господарство), державне с/г підприємство. За радянською теорією найвища, «послідовно-соціалістична» форма сільського господарства, с/г фабрика, з націоналізованими засобами виробництва й найманою робочою силою, чим відрізняється від колгоспу, комуни та товариства спільної обробки землі.

420 Закон «Про соціалізацію землі» від 27.01.1918 р. – відміна будь-якої власності на землю, народ наділяється правом користування (лише ті, хто оброблятимуть землю власною працею), право розпорядження належить повітовій, губернській, обласній та федеральній Радянській владі під контролем останньої, весь с/г інвентар переходить у розпорядження повітовій, губернській, обласній та федеральній Радянській владі, розподіл земель здійснюватимуть земельні відділи відповідних Рад (повітових, губернських, обласних, федеральних), які крім того сприяють створенню колективних господарств як більш ефективних за індивідуальні та таких, що забезпечують перехід до соціалістичного господарства.

421 Першою була націоналізована фабрика товариства Лікінської мануфактури О.В. Смирнова (Володимирська губернія) 30.11.1917 року.

422 З ухвалою Тимчасовим урядом Декрету «Про збори і союзи» від 12.04.1917 року, в Російській імперії розпочався профспілковий рух, який добився 8-годинного робочого дня, підвищення зарплат, необмежених трудових повстань та саботажу, що сприяло «втечі капіталу», так званої «білої еміграції».

423 Експропріація - примусова конфіскація або реквізиція майна, що проводиться органами державної влади. Експропріація з виплатою відшкодування називається реквізицією, а без виплати – конфіскацією.

424 Конфіскації підлягали цінності (золото, срібло, паперові гроші), що перевищували 5 тис. рублів і були нажиті «нетрудовим» шляхом. Решта вкладів дозволяли повертати у сумі 500 рублів в місяць, що швидко «з’їдалося» інфляцією.

425 Найвищий (1) і найнижчий (4) продуктові розряди співвідносилися між собою, як 4:1. До 1 розряду належали працівники, що працюють у надзвичайно шкідливих умовах праці, вагітні та матері дітей до 1 року; до 2 розряду – робітники, що працюють у важких умовах праці, жінки з сім’єю понад 4 чол., діти від 3-14 років, інваліди 1-ї категорії; до 3 розряду – робітники зайняті на легких роботах, жінки з сім’єю до 3-х чол., діти до 3-х років, підлітки 14-17 років, пенсіонери, студенти, безробітні, інваліди 2-ї кат.; до 4 розряду – всі решта. Роздача пайків відбувалася за залишковим принципом, наприклад 4 розряд отримував продукти тоді, коли всі три розряди отримали.

426 Продподаток – продовольчий натуральний податок, що здіймався з селянських господарств відповідно до рішення Х З’їзду РКП (б). Прийшов на зміну продрозкладки і був майже вдвічі менший за неї (при продрозкладці здіймали 70% зерна, а при продподатку – 30%). Податок здіймався у вигляді процентного чи пайового відрахування від вироблених у господарстві продуктів, із врахуванням урожаю, кількості їдоків в сім’ї, наявності худоби. Продподаток встановлювався як прогресивний податок із посиленням податкового навантаження на заможних селян. Продподаток був відмінений разом із відміною інших с/г податків (подвірногрошовий, загальногромадянський, трудгужподаток) у зв’язку із введенням 10.05.1923 року єдиного с/г податку згідно рішення ХІІ З’їзду РКП(б).

427 Стратегічне планування – алгоритм дій, ув’язаних в просторі (за територіями і виконавцями) та в часі (за строками реалізації), націлених на виконання стратегічних завдань (бажаних станів розвитку економіки на 10 і більше років).

428 Радянський трест – об’єднання однорідних чи пов’язаних між собою державних промислових підприємств, яким держава надає повну господарську і фінансову самостійність, впритул до права випуску довгострокових облігаційних позик.

429 Радянський синдикат – об’єднання радянських трестів на коопераційній основі з метою координації господарської діяльності у збутовій, постачальницькій, кредитній та торговій сферах. Правління синдикатів обиралося на зібранні представників трестів.

430 Госпрозрахунок – форма організації підприємства, при якому воно (після обов’язкової сплати податків в бюджет) має право самостійно розпоряджатися доходами від продажу продукції, саме відповідає за результати своєї господарської діяльності, самостійно використовує прибутку і покриває збитки.

431 В роки І Світової війни для фінансування військових витрат відбулась велика емісія державних кредитних білетів, з одночасною відмовою їх обміну на золоті монети. Тимчасовий уряд також здійснив емісію грошових купюр, які в народі були названі «керенками» на честь голови Тимчасового уряду А.Ф. Керенського. В період «воєнного комунізму» емісія паперових грошей також різко зросла через дефіцит держбюджету. Таким чином до кінця 1921 року в обігу перебувало біля 2000 різновидів грошових знаків (чеки, бони, облігації державних позик, керенки, зобов’язання казначейства, золоті імперіали та півімперіали царського зразка тощо), набули масового характеру бартерні розрахунки.

432 Відомий такий казус: іноземні капіталістичні країни рішуче відмовлялись приймати радянські золоті червонці через їх соціалістичну символіку, відповідно радянською владою миттєво було прийнято рішення карбувати радянський золотий червонець із символікою зразка Миколи ІІ (звергнутого царя).

433 «Тверда» валюта – стійка валюта із стабільним курсом, по відношенню до якої у віддаленому майбутньому знецінення не очікується. Тверді валюти, як правило, притаманні країнам із стійкою політичною системою та економічною динамікою (США, Німеччина, Японія, Англія та ін.).

434 Конвертованість валюти – здатність валюти вільно обмінюватись на інші валюти і навпаки на національну валюту на валютних ринках. Радянський рубль офіційно котирувався на валютних біржах США, Німеччини, Англії, Франції та ін.

435 Бюджетний профіцит – позитивне сальдо бюджету, коли дохідна частина бюджету перевищує видаткову.

436 П’ятирічки - централізовані державні перспективні плани, що законодавчо (до 1957р.) спрямовували розвиток економіки, техніки, науки, освіти та культури в СССР на 5 pоків. За Сталіна 5-річки мали юридичну силу закону, робилися великі зусилля й вживалися різні примусові засоби, щоб їх виконувати, а щорічні плани (спочатку звалися лише «контрольними числами» і тільки деякі з них (напр., 1931р. і 1937р.) оформлювалися як державні закони. Від 1957р., навпаки, 5-річки стали зватися «контрольними числами», що вживаються тільки для орієнтації та побудови щорічних планів, а обов'язковими до виконання планами-законами — стали щорічні плани. Автором концепції «п’ятирічок» у 1924 році був О. Цюрупа. П’ятирічний період планування взято головним чином тому, що вважалося, що нові підприємства у середньому можна будувати за 5 pоків. У дійсності на будівництво великих заводів треба було більше часу і, не вважаючи на величезні матеріальні втрати й людські жертви, жодна з п’ятирічок точно виконана не була. По деяких показниках траплялися перевиконання, по багатьох — недовиконання, деякі 5-річки були зірвані або значно змінені у процесі виконання.

437 Виступаючи на Пленумі ЦК ВКП (б) (4.12.1928 р.) Сталін зазначив, що існування «ножиць цін» між промисловими і с/г товарами є необхідною тимчасовою мірою в процесі реалізації індустріалізації.

438 Колективізація села відбувалась із застосуванням наступних заходів: розкуркулювання, депортація, репресії, введення так званого закону «про 5 колосків» (10-річне ув’язнення з конфіскацією) та «паспортного режиму» 1932 р. (заборона без згоди голови сільради залишати село). Як видно, роль України в радянські часи нічим не відрізнялась від царських часів, а саме за нею залишилась роль сировинного придатку та безплатної робочої сили.

439 Постанова ЦК ВКП (б) «Про темп колективізації і міри допомоги держави колгоспному будівництву» (5.01.1930 р.) – через швидкі темпи колективізації існують усі матеріальні передумови заміни великого кулацького виробництва великим колгоспним виробництвом, не кажучи вже про радгоспне, ріст якого перевищує всі планові показники. Це дає партії змогу перейти від політики обмеження експлуататорських тенденцій кунацтва до політики ліквідації кунацтва як класу та про остаточне завершення колективізації у 1931 році.

440 Соціалістичне змагання, типово радянський термін на означення різноманітних, переважно позаекономічного характеру, заходів підвищити продуктивність праці (показник трудової діяльності працівників), в основу яких покладено не так стимули матеріального зацікавлення, як апеляції до «соціалістичної свідомості» працюючих віддати додаткові зусилля на побудову соціалізму.

441Щоб забезпечити його ініціаторові, донецькому шахтареві О. Стаханову, нечуваний доти рекорд, йому створили ідеальні умови: дали найкращу вугільну лаву, призначили помічників на виконання допоміжних робіт (які шахтар у звичайних умовах виконував сам), і він за зміну виробив понад 14 норм. Стахановський рух почали насаджувати в усіх галузях народного господарства. Зокрема на Україні відомий був «стаханівськими» рекордами на залізничному транспорті П. Кривоніс, ініціаторка руху «п'ятисотниць» (змагання за вирощування 500 центнерів цукрового буряка з 1га) М. Демченко, трактористка П. Ангеліна й інші.

442 В цей період були введені в експлуатацію «Азовсталь», Криворізький металургійний завод, трубний завод в Нікополі. На базі використання електроенергії Дніпрогеса в Запоріжжі було створено великий промисловий комплекс, куди увійшли «Запоріжсталь», алюмінієвий, феросплавний, електросталеплавильний, машинобудівний заводи тощо. Були введені в дію машинобудівні заводи: верстатобудівні – в Харкові, Києві, Одесі; турбогенераторні – в Харкові, машинобудівний – в Краматорську, шахтового машинобудування – в Горловці.

443 Так, наприклад, колектив Харківського заводу ім. Комінтерна приймав участь в організації на Уралі серійного виробництва відомих танків Т-34. Велика заслуга в цьому належить Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона АН УРСР.

444 У повоєнні часи на Україні створено потужну індустрію, в тому числі чорну металургію, багатогалузеві машинобудування, вугільну, харчову, легку промисловість, промисловість будматеріалів.

445 Вже до початку четвертої 5-річки (1946-1950 рр.) на Україні було введено в дію майже 30% довоєнних виробничих потужностей, відновлено 88% залізничних шляхів. В цей період великими складнощами супроводжувались роботи по відновленню сільського господарства, адже спостерігалась велика нестача робочої сили; практично основний тягар по відновленню колгоспів, радгоспів і МТС лягав на плечі жінок. В роки четвертої 5-річки поряд із існуючими були створені нові галузі – газова промисловість, налагоджено виробництво шарикопідшипників, мотоциклів. За роки четвертої 5-річки промислове виробництво в УРСР зросло в 2 рази, в тому числі по виплавці сталі, добутку вугілля та залізної руди, виробництву електроенергії та продукції машинобудування. Вже в 1950 році продукція промисловості УРСР перевищила рівень 1940 року на 15%. За роки п’ятої 5-річки (1951-1955 рр.) на Україні було введено в дію 500 нових крупних промислових підприємств, вступили в дію нові ГЕС, в тому числі Каховська (на Дніпрі), Теребле-Рікська (в Карпатах); були запущені ТЕС на Донбасі - Мироновська, Слав’янська ГРЕС.

446 В 1939 році до складу УРСР були приєднані Волинська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська і Тернопільська області України, в 1940 році – Чернівецька область, в 1946 – Закарпатська область.

447 У відповідності з рішенням вересневого Пленуму ЦК 1953 року закупівельні ціни на худобу і птицю збільшились у 5 разів, на молоко і масло – у 2 рази, картоплю – 2,5 рази, інші овочі – 25-40%. Також були підвищені закупівельні ціни на продукцію, що продавалась зверх норми обов’язкових поставок.

448 Постанова ЦК КПРС і Ради міністрів СРСР «Про подальше освоєння цілинних і залежних земель для збільшення виробництва зерна (13.08.1954 р.) – збільшення виробництва зерна за рахунок освоєння не використовуваних плодючих земель в Казахстані, Сибіру на Уралі. Освоєння і включення в господарський обіг нових земель в колгоспах і радгоспах дозволить збільшити запаси хлібу в країні, розвинути всі галузі с/г виробництва, забезпечити поголів’я скота кормами. З України для постійного поселення на цілинних землях було мобілізовано близько 100 тис. осіб, переважно молоді. За результатами програми «Цілина», обсяги виробництва збіжжя виросли, але не досягли запланованої відмітки (14ц зерна з одного гектара), через низьку якість господарської експлуатації землі та неекономічне використання гігантських капіталовкладень в цілину (не ефективно використовувались науково-обґрунтовані технології обробітки ґрунту, в т.ч. по боротьбі із будяками, ерозією, мінеральні добрива тощо).

449 «Кукурудзяна епопея» (1954р.) – особиста ініціатива М.С. Хрущова в період його правління до селян щодо обов’язкового вирощування кукурудзи в замін інших зернових культур, оскільки саме вона здатна в стислі строки наситити сферу тваринництва кормами. Кукурудзяний «бум» завершився повним провалом, через те, що кукурудзу засіювали в усіх кліматичних поясах, де вона не приживалася, селяни розбалансували структуру посівів, неврожаї кукурудзи лягли важким тягарем на селян і підірвали стимули до виробництва.

450Постанова ЦК КПРС «Про збільшення виробництва продуктів тваринництва» (25.01.1955 р.) та ініціатива Хрущова (21.05.1957 р.), спрямована на досягнення за 3-4 роки рівня США по виробництву м’яса, молока та масла на душу населення. З цією метою в 1957-1958 р. Хрущов почав проводити політику, спрямовану проти особистих підсобних господарств, розглядаючи їх як феномен капіталістичного способу господарювання. Так, жителям міст і робітничих селищ заборонялося тримати худобу, у колгоспників особистий скот викуповувався державою. Крім того, з метою укріплення соціалістичної власності в аграрній сфері було вирішено об’єднати колгоспи і радгоспи в більш укрупнені організаційні форми та передати функції управління від сільських райкомів до парткомів. В 1958 р. було реорганізовано машино-транспортні станції, а їх майно було передано у власність колгоспів і радгоспів. В результаті почався масовий забій худоби колгоспниками. Загалом ця програма призвела до скорочення поголів’я худоби і птиці, погіршення положення селян.

451 Хоча у 1958 році було утворено Міністерство монтажних і спеціальних будівельних робіт (Мінмонтажспецбуд).

452 Досягнення СРСР у НТР-ІІІ: 1949р. – успішне випробування атомної бомби; 1954 р. – будівництво АЕС; 1957 р. – створення та запуск на орбіту Землі супутника, винайдення міжконтинентальної балістичної ракети, атомного криголаму; 1961 р. – вихід людини в космос; 1962 р. – поліетилен, ракетоносій для космічних об’єктів, синтетичний каучук.

453 В 1961 році відбувся судовий процес над двома спекулянтами (продаж джинсів), мірою покарання була смертна кара. Засуджені скористались правом останнього слова і сказали: «Джинси – найкраща в світі одежа».

454 Якщо на початку 1960 року робітники складали 50 % населення, а разом із службовцями – майже 70%, а колгоспники – більше 30 %, то на початку 1970 року питома вага робітників і службовців зросла до 80%, а колгоспників – знизилась до 20%.

455 Постіндустріальна інфраструктура – обслуговуючі галузі трансформаційного сектору господарства, притаманні постіндустріальним суспільствам (венчурні компанії та фонди, інноваційні інкубатори, конструкторсько-впроваджувальні організації, пайові інвестиційні фонди, патентно-ліцензійні бюро, консультаційно-проектні лабораторії, інформаційні агентства тощо).

456 Вашингтонський консенсус – тип макроекономічної політики, введений в економічний обіг економістом Джоном Уільямсоном в 1989 році, що застосовується до країн, які перебувають у стані фінансово-еокномічної кризи. Основні складові «Вашингтонського консенсусу»: стабілізація валюти та державного бюджету, економічна лібералізація та прийнятність фіскального навантаження, приватизація та захист прав власності.

457 Згідно із Законом України “Про приватизацію державного майна” від 4.03.1992 р. до об’єктів державної власності, що підлягають приватизації належать: майно підприємств; об’єкти незавершеного будівництва та законсервовані об’єкти; акції (частки паїв), що належать державі у майні господарських товариств та інших об’єднань. Приватизації не підлягають об’єкти, що мають загальнодержавне значення, а також скарбничі підприємства. В Україні всі основні фонди на момент приватизації оцінювались приблизно в 6,5 трлн. крб., третина з них (на 2 трлн. крб.) підлягала приватизації згідно з Державною програмою приватизації майна державних підприємств. Однак всі особисті заощадження громадян не перевищували 100 млрд. крб.

458 На практиці приватизаційні майнові сертифікати (титул власності на частку майна підприємства) не забезпечили ані одержання дивідендів, ані реальної участі в управління підприємством.

459 Зокрема 1.03.1991 р. ухвалено Закон України “Про зайнятість населення”, згідно з яким громадяни мають право на соціальний захист у сфері зайнятості (безробітні особи мають право на одержання допомоги з безробіття). Закон “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.1991р. Закон України “Про мінімальний споживчий бюджет”, покликаний сформувати взаємопов’язану систему мінімальних доходів громадян і видатків держави на їхнє утримання в установах соціальної сфери. Податкове регулювання доходів населення визначав Закон “Про прибутковий податок з громадян України, іноземних громадян та осі без громадянства” від 5.06. 1991р., який було замінено Декретом КМУ “Про прибутковий податок з громадян” від 26.12.1992 р., зокрема Декрет передбачав порядок оподаткування доходів населення. Закон України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (21. 11. 1992).

460 Мінімальний споживчий бюджет (МСБ) – це набір продовольчих і непродовольчих товарів і послуг у натуральному і вартісному виразі, що забезпечує задоволення основних фізіологічних і соціально-культурних потреб людини.

461 Гіперінфляція – ціни ростуть астрономічними темпами, досягаючи декілька тисяч відсотків у рік. Гіперінфляція паралізує господарський механізм, відбувається перехід до бартерного обміну. Інфляція обчислюється за допомогою індексу споживчих цін, який розраховується по відношення до базового періоду. На гіперінфляції непогано заробили банки. У 90-х роках вони були родоначальниками українських фінансово-промислових груп (ФПГ), що володіють сьогодні великою частиною національного багатства України. Найбільш високі темпи інфляції були зафіксовані в 1993 р., коли ціни зросли за рік у 102, 6 рази, а річний темп інфляції склав 4834,9 %.

462 Закрите акціонерне товариство – акціонерне товариство, акції якого розподіляються тільки серед засновників чи наперед визначеного кола осіб. Як правило ЗАТ не зобов’язане публікувати звітність для загального відому, якщо це не передбачено законом.

463 Особливою була і технологія приватизаційного процесу в Україні. Населенню надавалось право участі у приватизації через механізм застосування безплатно отриманих “приватизаційних грошей” – іменних сертифікатів, представлених депозитними рахунками в Ощадбанку України. Працівникам великих підприємств надані пільги при купівлі акцій своїх підприємств (особливими пільгами користувалось керівництво підприємств з метою ініціювання приватизаційного процесу). Працівникам малих підприємств були створені можливості викупу їх за залишковою не проіндексованою вартістю здебільшого через механізм оренди з наступним викупом.

464 Цьому сприяло збереження традиційного для директивно-планової системи механізму касового виконання державного бюджету, який дав змогу Міністерству фінансів і НБУ легко обійти заборону. Такий порядок монетизації бюджетного дефіциту передусім слугував інтересам державного сектора.

465 Закон України “Про індексацію грошових доходів населення” від 3.06.1991 р., який тимчасово був припинений до 1997р. через неефективність. Індексація – це механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає змогу частково або повністю відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг.

466 Корупція у перекладі з латинської (coruptio) означає підкуп, розбещування – це використання публічних можливостей з приватною метою; підкупність і продажність державних, політичних, громадських діячів, урядовців і службовців, використання ними свого становища в корисливих цілях. Корупція створює тіньову суспільну угоду – кругову поруку, руйнуючи тим самим легальний суспільний договір. Корупція вражає не лише чиновників державного сектору, які беруть хабарі, але й чиновників корпоративного сектору, які беруть “відкати” (хабарі, які отримують посадові особи від керівників закладів, куди направляються кошти). Велика корупція пов’язана із продажністю держав і організацій; глобальна корупція – корупція між державами і корпораціями на міжнародному рівні; локальна корупція – корупція між місцевими органами влади і корпораціями всередині держави; мала корупція – роздрібна корупція між громадянами і чиновниками.

467 ОПК (оборонно-промисловий комплекс) – сукупність підприємств та установ, що мають стратегічне значення для держави, бо своєю продукцією забезпечують готовність Збройних сил до оборони країни. Саме ОПК завжди був постачальником новітніх технологій в цивільне виробництво. Наприклад, нині підприємства ракетно-космічного комплексу України серйозно працюють над впровадженням космічних технологій у цивільне виробництво, зокрема у медичній техніці. Крім того, підприємства ОПК України є вагомою складовою українського машинобудування і стимулюють його розвиток. Сьогодні українська “оборонка” тримається на плаву завдяки експортному спрямуванню її діяльності – 95% всієї продукції ОПК іде на експорт.

468 Відповідно до цього закону межа малозабезпеченості (ММ)- це величина подушного сукупного доходу, який забезпечує непрацездатному громадянинові споживання товарів і послуг на мінімальному рівні, встановленому законодавством. У вартісному виразі співвідношення між мінімальним споживчим бюджетом (МСБ) і ММ становило у 1994 р. – 1:0,4, а продуктовий набір ММ на добу становить 1835,6 ккал/добу. Проте через брак коштів в бюджеті, при визначенні соціальної допомоги починає використовуватись рівень сукупного подушного доходу, який становить 40% від вартості ММ.

469 Прожитковий мінімум – вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Прожитковий мінімум встановлюється в розрахунку на одну особу на місяць.

470 В період 1995-1997 рр. розпочалась масова (велика) приватизація: розширення нормативно-законодавчої бази приватизації; продаж об’єктів за приватизаційні папери (майнові та компенсаційні сертифікати, житлові чеки); завершення малої приватизації та створення приватного сектору; корпоратизація; розпочалась приватизація великих об’єктів. В період 1998-2000 рр. завершилась масова сертифікаційна приватизація та відбувся перехід до індивідуальної грошової приватизації: коригування нормативно-законодавчої бази; завершення дії приватизаційних паперів і масової приватизації; початок приватизації із залученням грошей; головними питаннями приватизації стають формування оптимальної структури форм власності й пошук ефективного власника.

471 Закон України “Про Державну програму приватизації” від 18.05.2000 р. запроваджує жорстке правило: державне майно можна продавати тільки за гроші.

472 Профіцит бюджету – перевищення доходів над видатками.

473 Прямі інвестиції – надають право управлінського контролю за об’єктом, у який інвестовано капітал.

474 Портфельні інвестиції здійснюються шляхом придбання акцій іноземних підприємств у розмірах, які не забезпечують право власності або контролю над ними.

475 ПДВ-облігації – відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). Номінальна вартість однієї облігації – 1000 грн., а номінальна прибутковість – 5,5% річних. Сплата доходу та амортизації по облігаціям здійснюватиметься 1 раз на півроку; при кожній виплаті погашатиметься 10% боргу.

193