Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Рекомендовані до виконання:

4. Підготувати реферат за темами:

- до семінарського заняття 13: «Значення плану Маршала в повоєнній стабілізації Європи», «Роль Маастрихтського договору у формуванні нового етапу ЄЕС», «Особливості інституціоналізму Р. Коуза», «Інституціональні теорії Дж.К. Гелбрейта», «Концепції футурології. Г.Канн, Д.Тоффлер, Ж.Фурастьє та їхні контури соціальної організації суспільства майбутнього», «Інституціональна концепція конвергенції двох систем».

- до семінарського заняття 14: «Японське «економічне диво», «Неокласичні модель економічного зростання Р. Солоу та Дж. Міда», «Сучасна економічна політика США», «Сучасна економічна політика Японії», «Сучасна економічна політика ФРН», «Сучасна економічна політика Франції», «Сучасна економічна політика Великобританії».

5. Презентація ІНДЗ за темами:

- до семінарського заняття 13: «Післявоєнна стабілізація фінансово-грошової сфери у Західній Європі та США».

- до семінарського заняття 14: ««Економічне диво» Німеччини», «Економічний, політичний, соціальний, духовно-культурний виміри людини у другій половині ХХ ст.».

6. Написати твір-есе за темами: «Перспективне застосування інституціональної економіки у реаліях українського суспільства», «Трансформація інституціонального порядку в Україні: власний підхід чи запозичення?», «Економічний дирижизм та економічний лібералізм: конфлікт та співіснування», «Сучасна економіка з точки зору можливостей макроекономічної політики».

7. Підготувати доповідь за темами: «Сучасні економічні течії: економічна теорія інформації», «Сучасні економічні течії: еволюційна економіка», «Сучасні економічні течії: поведінкова економічна теорія», «Становлення ТНК та світових фінансових центрів: історія та сьогодення», «Європейський Союз: історія створення і проблеми сьогодні», «Глобалізація та транс націоналізація», «Глобальні економічні інститути (МВФ, СБ, СОТ): історія створення та сучасна практика», «Клуб “Велика вісімка”: історія створення та сучасна практика».

Виклад основного матеріалу:

Лекційне заняття 14 (2 год.)

1. Структурні зміни світового господарства у іі пол. Хх ст. План Маршала. Бреттон-Вудська угода.

Структурні зміни світового господарства у другій половині ХХ ст.:

- Процеси деколонізації, викликані послабленням європейських метрополій та їх неспроможністю підтримувати колоніальну систему (зокрема, розпад Британської імперії, Французької колоніальної системи).

- Зміна геополітичної ситуації в світі: розподіл світу між комуністичним СРСР і капіталістичним Заходом. До кінця війни розпочалась “холодна війна”, коли західні країни, в основі із США, почали протидіяти спробам СРСР “проковтнути” залишки Європи.

- Змінено кордони європейських держав. Зокрема, Радянський Союз значно розширив сферу свого впливу в Європі і Азії. До його довоєнних придбань на Заході добавились Кенігсберг і частина фінської території, на сході - Курильські острови і південна частина Сахаліну. Порт-Артур знову став руською військово-морською базою. В сферу радянського впливу потрапили Маньчжурія, Північна Корея, Польща, Чехословаччина, Румунія, Угорщина, Болгарія, Албанія, Югославія.

- Розвиток і примноження форм державно-монополістичного капіталізму345 за рахунок посилення втручання держави в економічне життя.

- Науково-технічна революція – ІІІ (1950-1970 рр.).

- Виникли міждержавні монополістичні організації і картельні об’єднання, створені по офіційній домовленості між країнами з ринковою економікою. Вони охоплювали цілі галузі (наприклад, Європейське об’єднання вугілля і сталі346) чи носили більш загальний характер (Європейське економічне співтовариство347, Європейська асоціація вільної торгівлі348).

- Новий уклад системи міжнародних відносин: підписання Бреттон-Вудської угоди349, створення ООН350 і блоку НАТО351.

- Глобальна американізація: поширення долару в світі внаслідок переходу до Бреттон-Вудської валютної системи, кредитування та імпорту американських товарів.

- Розпочався процес становлення нових організаційно-правових структур (інституцій) у сфері міжнародного економічного співробітництва:

а) МВФ – міжнародний валютний фонд (1944р.), який надає кредити на стабілізацію національних валют, які були надмірно девальвовані під час війни.

б) МБРР – міжнародний банк реконструкції і розвитку (1944р.) – надає кредити на реконструкцію і розвиток економіки країн.

в) ГАТТ (1947р.) – генеральна угода про тарифи і торгівлю; члени ГАТТ за допомогою зниження митних тарифів та квот сприяють взаємному економічному розвитку. У 1994 р. ГАТТ увійшла до СОТ – світова організація торгівлі, яка крім митних процедур займається регулюванням торгівлі послугами, особливо в інтелектуальній сфері. Кінцевою метою ГАТТ/СОТ є ліквідація митних тарифів.

г) ОЄЕС - організація європейського економічного співробітництва (1947р.), завданням якої було вироблення спільної програми відбудови Європи. Після того, як у 1960 році до 18 європейських країн приєднались США та Канада, а згодом Японія, Австралія, Фінляндія, ОЄЕС перетворилась на Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Ціль ОЕСР – досягнення максимально швидкого економічного зростання при підтримці фінансової стабільності, сприяння розвитку вільної торгівлі (фритредерства) та створення сприятливих умов для розвитку слаборозвинених країн.

-д) ЄБРР – Європейський банк реконструкції і розвитку.

- Розпочались процеси міжнародної економічної інтеграції352, зокрема створення різноманітних економічних союзів, таких, як ЛАД353 (1945), ОАД354 (1948), Бенілюкс355(1958) тощо.