Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект -ЕЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

2. Передумови і наслідки великих географічних відкриттів.

Великі географічні відкриття – це епоха економічного опанування нових земель в світі з кінця 15 ст. до кінця 19 ст.

Основні економічні передумови Великих географічних відкриттів:

1) Брак обігових коштів (золота і срібла) в Європі. Внаслідок стрімкого розвитку виробництва і торгівлі, особливо східними товарами, відбувся відтік грошей з Європи на Схід.

2) Відсутність торгівельних шляхів на Схід. Падіння Константинополя та захоплення турками-османами Середньої Азії і Балкан, відновлення монополії єгиптян на Червоному морі, зумовили необхідність пошуку нових торгівельних шляхів, особливо морських – до Африки, Індії, Східної Азії, де, на думку європейців, було багато золота, срібла, самоцвітів і прянощів.

3) Певні науково-технічні досягнення. Поява каравел з містким трюмом, барж в великою вантажопідйомністю (до 2000 тон), астрології, барометру, гідрометру, астролябії, атласу, удосконалення компасу та вогнепальної зброї (з’явились мушкети, пістолети і пушки), відродження античної ідеї про кулеподібність Землі, розвиток картографії та ін.

Епоху Великих географічних відкриттів поділяють на два періоди:

І. Іспано-Португальський (кін. 15 – сер. 16 ст.):

- 1492 р. – італієць Христофор Колумб, підтриманий Іспанією, вирушив на пошуки Індії, та відкрив Америку;

- 1498 р. - португальський мореплавець Васко да Гама відкрив морський шлях до Індії;

- 1519-1522 рр. – було здійснено першу навколосвітню подорож іспанською експедицією, очоленою португальцем Фердинандом Магелланом, який мав за мету віднайти альтернативний (західний) шлях в Індію, обігнувши Америку.

ІІ. Російсько-голландський (сер. 16 – сер. 17 ст.): було відкрито Північну Азію (російські мореплавці), Австралію та інші тихоокеанські землі (нідерландські мореплавці), Північну Америку (англійські і французькі мореплавці).

Основні економічні наслідки Великих географічних відкриттів:

1) Формування світового ринку: основні торговельні шляхи перемістились із Середземномор’я до Атлантики.

2) «Революція цін» у 16 ст. – ціни в Європі зросли в декілька разів внаслідок завезення в Європу іспанцями перуанського золота та мексиканського срібла.

3) Формування колоніальних систем розвинутих країн: Іспанія колонізувала Центральну і значну частину Південної Америки; Португалія створила колонії на західному і східному узбережжі Африки, на західному узбережжі Індії, захопила в Південно-Східній Азії Моллукські острови (сьогоднішня Індонезія), Бразилію; Нідерланди в середині 17 ст. заволоділи більшістю португальських колоній на сході; Англія в результаті англо-нідерландських воєн (1652-1674 рр.) ліквідувала нідерландські колонії; Франція вступила на шлях колоніальних загарбань на поч. 18 ст.

4) Первісне нагромадження капіталу. (збільшення лихварського та купецького капіталу) та виникнення колективного способу виробництва (мануфактури). Здійснення первісного нагромадження капіталу зумовило формування основних соціально-економічних умов ринкової економіки, а саме:

- створення класу майбутніх підприємців внаслідок зосередження значних грошових капіталів завдяки колоніальним війнам, піратству, работоргівлі, оподаткуванню, державним позикам, протекціонізму, жорсткому поневоленню та пограбуванню людей;

- створення майбутніх найманих робітників - значної частини населення, позбавленої феодальної залежності, без засобів виробництва і засобів існування.

Класичний (інтенсивний) процес первісного нагромадження капіталу відбувся в Англії (15 – друга половина 18 ст.):

а) джерела капіталізації (джентризм): поява нового класу суспільства («джентрі» - капіталістів) – це дворяни, торгівці, заможні фермери, які володіли значними капіталами внаслідок торгівлі рабами і піратства, від надання державі позик під великі відсотки (фондові операції), реалізації сукна з вовни (найбільш прибуткової діяльності, оскільки в період колоніальних загарбань був великий попит на амуніцію), залучення коштів населення шляхом підняття цін; політики державного протекціонізму, що сприяла збагаченню буржуазії.

Б). основні причини формування найманої робочої сили:

- аграрна реформа «огородження»133 (15 ст.) – насильницький процес обезземелення селян та перетворення їх на дешеву робочу силу; так зникло селянство в Англії;

- церковна реформація (16-18 ст.) – перехід від католицької релігії до протестантизму; так, католицьке монастирське та церковне майно було секуляризоване (відчужене від церкви на користь короля), що позбавило духовенство засобів виробництва та змусило їх поповнити ряди дешевої робочої сили;

- розпочався розпуск феодалами своїх військових дружин, що призвело до збільшення людей, позбавлених засобів існування.

5) Посилення нових тенденцій в економічній політиці європейських країн – меркантилізму.

Висновки: Основними передумовами Великих географічних відкриттів є науково-технічні досягнення, брак обігових коштів та відсутність торгівельних шляхів на Схід. Основними наслідками Великих географічних відкриттів є формування мегаекономіки, колоніальних систем, первісне нагромадження капіталу, революція цін та утвердження меркантилістської економічної системи.