Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Новини спорту

Є слухачі, яких перемога «Цинциннаті Редс» цікавить більше, ніж Китай; яких заяви Білла Парселза цікавлять більше, ніж Коліна Пауелла. Не дивуйтеся: мотиви спортивних фанів і новинних фанів не так вже й відрізняються. Більшість станцій намагається задовольнити обидві групи.

Деякі станції наймають спеціального спортивного репортера; більшість доручають новини спорту звичайним журналістам, які включають їх в інформаційний випуск — зазвичай наприкінці, де вони не надто надокучатимуть тим, кому спорт нецікавий.

Спортивні новини можуть складатися з одного чи двох речень:

На бейсбольному табло: Метс перемагають Падрес із рахунком два:нуль, після шести у Сан-Дієго. Янкі вибули з гри.

Або ж вони можуть містити більше даних:

Захисник нью-джерських Нетс Джексон Кідд був оштрафований NBA за словесну образу і публічну критику судців, які присудили три очки Мемфісу. Як зазначається, Кідд щось сказав суддям у той момент, коли вони виходили з корту «Континентад Ейрлайнз Арени». Потім спортсмен знову розкритикував їх під час прес-конференції, заявивши, що публіка ПРОГАВИЛА добру гру.

Ассошіейтед Пресс

Спортивну інформацію можна отримати з інформаційних розсилок, до яких входять спеціальні спортивні розсилки (див.: Розділ 7. Джерела), або ж дізнати:я про все за телефоном від PR-працівників чи від самих спортсменів, інформаційні аудіослужби (див. Розділ 7) містять спортивні репортажі, які репортери можуть оживити синхронами.

Виготовлення серйозного спортивного репортажу вимагає сміливості, а також кваліфікації. Ані стать журналіста, ані його антипатія до Баррі Бондса не може бути виправданням для помилки. Спортивні новини є важливими для достатньої кількості людей, тож заслуговують на те, щоб бути важливими і для вивчення журналістами.

Вивчати спорт? Якщо це звучить як жарт, можливо, це необов’язково. Але майбутні журналісти, які зосереджуються на дорозі в той момент, коли їхні радіо починають передавати рахунки, мають домашнє завдання. Журналіста повинні знати, що у своєму житті зробив Шакіл О’Нілл, як перетворити голи на «хет-трік» і як зберігати збуджену інтонацію, коли описуєш репортаж про «раптову смерть». Можливо, правильно розпочати з читання спортивних сторінок, і можливо, записатися в учні до знайомого фахівця зі спорту. Їм для щастя більше нічого не треба, крім того, як ввести новачків у лабіринти і професійні знання атлетичного змісту.

Новини спорту вийшли за межі бейсболу, футболу і баскетболу. Тепер вони містять також хокей, авторалі, гольф, теніс і перегони. Все це є дуже важливим у радіоновинах. Спортивних фанатів цікавлять не лише спортивні досягнення і навички їхніх улюбленців. Вони б’ються об заклад на результат змагань, що збільшує їхню цікавість до результатів. Поширення офіційних букмекерських клубів додатково збільшило цю тенденцію. Фанати перегонів таким чином стають постійними слухачами станції, яка передає результати кінних перегонів. Забувши оприлюднити в ефірі результати восьмого заїзду, можна отримати більше дзвінків від розлючених слухачів, ніж проігнорувавши результати виборів.

Написання спортивного тексту може бути приємним. Відійшовши від претензійності і трагічності решти новин у випуску, можна навіть трохи розважитися. Замість того, щоб вистрілити, баскетболіст може, як написав спортивний репортер KGTV із Сан-Дієго, «зупинитися і вибухнути» чи «ляснути», або ж «вдарити» по м’ячу, демонструючи «свій фірмовий прийом». Здібність тут дозволяється, якщо не вимагається. Тінь суб’єктивності, наприклад, легка симпатія до домашньої команди, іноді є допустимою. Також дозволяється більш вільне використання сленгу і непояснених термінів.

Ґреґ Ґамбел, спортивний репортер телеканалу CBS, каже, що спортивні журналісти повинні вважати, що їхня аудиторія має базові знання. «Якщо спортивний репортер почне зупинятися і пояснювати, що таке "хет-трік" у футболі, я візьму пульт і перемкну канал! Це повне розчарування для футбольних фанів. Переваги перед кількома членами аудиторії не варті втрати половини глядачів». Мова повинна бути такою, щоб усі спортивні фани могли її зрозуміти.

Так само потрібно застосовувати й усі інші правила написання новин. Очевидно, що проблемою є числа. «Найважливіша річ — це завжди рахунок», — каже Лінн Вуллі з KRLD із Далласа. Рахунок означає послідовність хаотичних цифр. Багато станцій подають рахунки лише місцевих ігор, цікавих місцевим фанам, а також усіх незвичайних заходів. Однак інші станції подають рахунки всіх ігор та матчів, щоб слухачі могли виділити для себе цікаву інформацію і проігнорувати решту.

Виробники міксерів б’ються над тим, щоб додати нові кнопки на їхні прилади, використовуючи для їхнього позначення синоніми слів змішувати і різати: кришити, терти, молоти, сікти тощо. Спортивні журналісти стикаються з тією самою проблемою і їхнє рішення аналогічне. Скількома способами ви можете сказати про те, що одна команда перемогла іншу? Використавши команда А випередила команду Б і команда А перегнала команду Б, багато журналістів звертаються до слів перевершила, залишила позаду, отримала першість; потім ідуть у хід побила, розбила, знищила, розбомбила, роздушила, розгромила, знищила, позбавилася. Як щодо стерла в порох і розчавила? — Навіть теніс може стати насильницьким видом спорту.

Активні дієслова — це добре, але краще остерігатися садизму. Навіть у розпалі битви вони звучать неадекватно.

Іншою пасткою у написанні спортивних новин є кліше. Один лише бейсбол, мабуть, породив більше висловлювань, ніж будь-який інший вид людської активності, у тому числі війна і секс. Це «гра дюймів», у якій «беттер входить у місце», «чекає, доки пітчер подивиться на бігуна, потім кине м’яч», і «одним ударом біти переведе гру до наступної подачі». Ця мова має свій шарм, але вона краще засвоюється після кількох кухлів пива у спортивному барі, а не наприкінці інформаційного випуску. Ґреґ Ґамбел з CBS зазначає, що кліше є частиною спортивної культури, але вважає, що ці фрази часто стають на заваді свіжих оригінальних думок. Тож будьте винахідливими! Експериментуйте з кліше:

До Американської Ліги доведеться чекати цілий рік. Вже протягом шести років наші команди чекають на цю подію, беручи участь у відбірних чемпіонатах. Минулого вечора у Нью-Йорку все відбулося швидко. Національна Ліга забила чотири голи у першому таймі і виграла з рахунком сім : п’ять.

WMAL, Вашингтон