Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Верстка новин

Випуск новин — це різнобарвна програма: сюжети з різної тематики поєднуються без жодної загальної теми. Звісно, через велику кількість історій, які треба поєднати, неминуче виникає брак логічної послідовності. Але коли є можливість розмістити поряд дві дотичні історії і зробити програму цілісною, редактор повинен цим скористатися.

По можливості сюжети зі схожими темами слід розташовувати поряд. КАКС перейшли від сюжету про місцеву реакцію до енергетичного плану президента, озвученого ним на прес-конференції. Такий прийом дає змогу не лише пом’якшити зв’язок між сюжетами, а й полегшити перехід від блоку місцевих новин до національних. WOR використали таку саму стратегію, застосувавши зв’язок між місцевою історією про ставлення політиків до президента і політичним турне останнього.

Сюжети про трудові диспути варто розміщувати поряд, історії про пожежі мають іти одна за одною, природну групу становлять економічні новини, звісно, за винятком тих випадків, коли інші фактори не є важливішими. Якщо в одній пожежі загинуло шестеро пожежників, а інша пожежа є цікавою лише завдяки тому, що вдалося врятувати від вогню чиюсь домашню змію, тоді слід керуватися категоріями інформаційної важливості. Смерть пожежників повинна відкривати випуск, тоді як порятунок змії може його завершувати.

Аудіо

Інформаційний випуск повинен звучати гармонійно. Крім того, він повинен бути живим. Кілька хвилин безперервного читання диктором тексту без жодної перерви набридає. Потрібно змінювати хід програми. За винятком пісень, всі інші види аудіоматеріалів можуть бути допустимими. Аудіоматеріали дають змогу наблизити випуск до реального світу й освіжити його кількома додатковими голосами. Це оживлює новини.

Аудіоуривки є досить корисними в організації інформаційного випуску. (Таку ж роль виконують відеоматеріали на телебаченні). Їх необхідно використовувати таким чином, щоб вони приносили користь, але й і не завантажували випуск. У випуску КАКС чотири із семи сюжетів мають синхрони. Якби їх усі поставили поряд, це б обтяжило одну частину випуску, а другу зробило нудною. Замість цього Ларрі Кларк перемішав сюжети із синхронами з історіями, які не супроводжуються аудіоматеріалами:

  1. Погода; із синхроном.

  2. Новий коледж; із синхроном.

  3. Шкільна пожежа.

  4. Сонячна енергія; із синхроном.

  5. Прес-конференція президента.

  6. Російська бомба; із синхроном.

  7. Штучний цукор.

Ось випуск для NBC із Енн Тейлор:

  1. Пожежа у Кентуккі; із синхроном.

  2. Голландські заручники.

  3. Збори саміту; із синхроном.

  4. Перша леді.

  5. День пам’яті.

  6. Італійський процес; із репортажем.

  7. Насилля у Белфасті.

Існує й інше правило, яке досить часто є головним. Бажання відсортувати сюжети у випуску за наявністю у них аудіоматеріалів має врівноважуватися іншими критеріями. Якщо всі три найважливіші історії мають аудіоматеріали, вони все одно мають стояти одна за другою на початку випуску.

Блоки

Коли обсяг інформаційних випусків збільшується, їх організація ускладнюється. Часто випуск розділяють на окремі частини — блоки, що полегшує процес систематизації сюжетів.

Зазвичай блоки поділяють за комерційними чи специфічними ознаками, такими як ситуація на дорогах чи погода. Завдяки такому поділу їх можна використовувати окремо, не ламаючи голови над тим, як логічно зв’язати їх одне з одним. Кожен блок може мати свою головну, або навіть свою підсумкову історію.

Крім того, блоки можуть обмежувати варіанти впорядкування. Станція може наполягати на тому, щоб програма починалася блоком місцевих новин, після яких мають іти регіональні новини незалежно від інформаційної важливості сюжетів.

Блоки є незамінними на тих станціях, інформаційним випускам яких немає кінця — новинних. У таких випадках готуються спеціальні підбірки, що дають змогу випускати в ефір кожної години окремі сегменти. Нижче наведено попередню підбірку новин для випусків з 5:00 до 6:00 для нью-йоркської станції WCBS-AM.

Праворуч від назв сюжетів указано їхню тривалість у хвилинах та секундах. Перший блок розпочинається о 5:04 — після анонсу новин і реклами. Реклама використовується для відокремлення блоків один від одного. Аллен, Кснехс (скорочено від Ксірінехс), Мернейн, Корнелл та більшість інших прізвищ у списку — це репортери; їхні прізвища часто пишуться біля або замість назви сюжету. Умовне позначення аудіовставки — «Реакція ВТЦ:40 Янг К1:26» означає, що сюжет про реакцію на план відновлення Всесвітнього торгового центру містить перший коментар, зроблений того дня репортером Дарлою Янґ, і що він триває 26 секунд, а разом із підводкою 40. «А» використовується для позначення синхронів, а «О» — для репортажів, які у журналістській термінології мають назву «опитування». «Можна скоротити» означає, що сюжет можна видалити, якщо блок виявиться надто довгим.

Продюсерський план — WCBS Нью-Йорк

Випуск 5:00 середа 07 січня

Випусковий редактор: Роберт Санчез

Журналісти: Пет Керол, Джеф Каплан

Назви

1. Холодна погода

2. Бомба з бруду

3. Скажена корова

4. Імміграція Буша

5. Харрісон

:00 CBS News о 4:00

:04 Рубрика місцевих новин тривалістю

2:40

Холодна погода

:35

Крейґ Аллен наживо

Замерзлі машини

:45

Кснехс наживо

Бомба з бруду

:45

Мернейн наживо

Харрісон

:35

Корнелл 0: 17

:07 Реклама

:08 Ситуація на дорогах і Погода

:09 Реклама

:10 Рубрика місцевих новин тривалістю

2:35

Меморіал Всесвітнього центру торгівлі

:45

Даймонд К1 :37

Реакція ВЦТ

:40

Янґ О1: 26

Собака

:45

Холл К2: 34

Індійська тема

:25

:13 Реклама

:14 Анонс головної історії «Новин спорту»

:15 Спортивні новини

:17 Реклама

:18 Ситуація на дорогах і Погода

:19 Реклама

:20 Рубрика місцевих новин тривалістю

4:00

Бейсбольна битва

:45

Хаскелл наживо

Діалло

:45

Лемб К1 :35

Єгипет, аварія

:25

начитка репортера

Вчительське порно

:20

начитка репортера

Доктор Дрю

:45

Вейнфельд Коментар :40

Комп’ютерна тема

1:00

Командо :47

:31 Рубрика місцевих новин тривалістю

3:55

Бомба із бруду

:45

Мернейн наживо

Авіаційні ракети

:40

Орр О1 :24

Жарт Клінтона

:40

Клінтон А1 :12

Роланд, судовий позов

:20

начитка репортера

Роланд

:45

Шнейде К1 :35

Замерзлі машини

:45

Кснехс наживо

:35 Рубрика місцевих новин тривалістю

1:30

Суддя

:25

начитка репортера

Імміграція Буша

:20

начитка репортера

Ірак

:40

Дозер О2 :15

Промо — Багдад брифінг о 6:20

:05

:37 Новини спорту

:38 Реклама

:39 Ситуація на дорогах і Погода

:40 Рубрика місцевих новин тривалістю Скажена корова

Скажена корова

Хертджі К1 :35

Скажена корова — Кошерна

Даймонд 02 :23

Скажена корова — РЕТА

Коуді К1 :34

можна скоротити

Харрісон

:50

Корнелл К2 :38

:43 Реклама

:44 Анонс головної історії «Новин спорту»

:45 Новини спорту

:47 Реклама

:48 Ситуація на дорогах і Погода

:49 Реклама

:50 Рубрика місцевих новин тривалістю

2:55

NFL – СНІД

:25

Всесвітній центр торгівлі меморіал

:40

Мак-Кефрі А :17

Коннектикут — завод — вибух

:15

Молодий наркоділок

:25

Шоу-бізнес

1:05

Карлін :59

можна скоротити

Зв’язок на дорогах Промо

Заголовки для 6:00

Різні інформаційні станції використовують різні формати, але всі вони розділяють години на блоки, щоб упорядкувати свої повідомлення для слухачів і допомогти журналістам і редакторам зберегти здоровий глузд.