Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Розповідь

Телевізійні новини мають справу з однією з найстаріших форм людського спілкування, і можливо, й досі найпотужнішою — розповіддю, яка поєднується із найновішою формою людського спілкування — рухомими зображеннями. У разі вдалого поєднання цих зображень і слів виходять новини. Але не все так просто.

Написання розповіді до відеозображень є найскладнішим завданням в електронній журналістиці. Мова повинна бути відточеною і вдало підібраною, а слова мають відповідати тому, що зображується на екрані.

Фонові зображення

Це не так складно. Графіка із використанням рамок чи проекції є скромним додатком до новинних сюжетів. Підводка до сюжету про зміни в обмеженні швидкості, використаного як приклад вище, була прочитана Шeppi Вільямс на фоні графічного зображення, що з’явилося над її плечем. На ньому був показаний знак на обмеження швидкості до 55 миль. Зовсім не обов’язково, щоб у тексті ведучого йшлося про таке графічне зображення.

Неправильно

ФОН: знак «55»

Нові знаки на обмеження швидкості до 55 миль на годину, які ми зараз показуємо тут, мають зменшити рівень забруднення.

Оскільки фонові зображення стосуються головної ідеї сюжету — у цьому випадку нового знака — глядачі самі зможуть знайти зв’язок між зображенням і текстом.

Утім, написання тексту до таких фонових зображень нічим не відрізняється від написання тексту до новинного сюжету на радіо. Єдине, про що потрібно пам’ятати, це уникнення багатослів’я. Якщо на фоні написано «Мир?», буде нерозумно починати сюжет словами «Мир? Це запитання ставлять...» Одна з переваг фонових зображень — це те, що вони позбавляють необхідності згадувати деякі імена і назви у тексті. Постійно повторювати те, що написано на фоні — даремна втрата слів і часу, у цьому немає ніякої потреби.

Втім, є й винятки з цього правила. Іноді на фоні виводяться важливі висловлювання, наприклад цитата з листа кандидата. В такому випадку метою цього є закцентувати увагу і точно передати слова, тож повтор має сенс.

Коли зображення виводиться на весь екран, воно перестає бути фоновим і вимагає написання більш комплексного тексту.

Окреме написання тексту

Диктор говорить про погоду. В цей час на екрані молоді люди грають у «тарілку» в парку. Це грубий приклад окремого написання тексту від відеоматеріалу. Такий текст мало стосується зображення, за винятком того, що воно показує, що був чудовий день.

Іноді треба написати текст, який лише умовно стосується відео. Це своєрідна альтернатива «балакучим головам» для представлення інформації, до якої немає відеоряду. До прогнозу погоди на завтра немає відеоматеріалу, тож після карти і графіків можна використати гравців у тарілку або ж голову диктора, що розповідає про погоду.

Обговорення запропонованої містом податкової реформи викликає таку ж проблему. Можна використати графік із цифрами, але замість них репортер може показати відеозапис людей, що йдуть на роботу чи в банк, або ж кадри депутатів міської ради, що обговорюють податки.

Люди на тротуарах

Які податки тепер люди будуть змушені платити місту?Автори нового законопроекту стверджують, що середній робітник відтепер платитиме щороку на 200 доларів менше.

Графік — зростання податків

Подібні ситуації, коли необхідно писати текст окремо від зображення, трапляються не так часто. Досвідчені репортери повинні повертатися до відділу новин з відеоматеріалом, що перекриватиме більшу частину аспектів сюжету (див.: Розділ 15. Телевізійний репортаж). Інформацію про інфляцію можна проілюструвати супермаркетами й магазинами; подробиці про нову дорогу можна перекрити кадрами вже наявних доріг; новий проект — його обговоренням. Після цього автор має пересвідчитися, що ці кадри з’являться в потрібний момент, коли у тексті йтиметься про це обговорення. В сюжеті може бути один чи два предмети, які буде важко проілюструвати, і доведеться писати окремий текст. Але коли це можливо, журналісти намагаються писати у відповідності до відео.

Справжньою небезпекою у написанні тексту, відокремленого від відеоматеріалу, є слова, які не лише не допомагають одне одному, а й конфліктують між собою.

Неправильно

Люди на тротуарах

Новий податковий законопроект торкнеться лише незначної групи людей. Його

Графік — зростання податків

автори стверджують, що лише десять відсотків працюючих громадян відчують зміни на собі.

Розповідь стосується незначної групи людей, а відео показує натовп. Цього можна уникнути, якщо написати текст, трохи ближчий до відео.

Правильно

Люди на тротуарах

Більшість людей не відчують на собі змін у податковій системі. Автори нового законопроекту стверджують, що лише десять відсотків працюючих громадян відчують зміни на собі.

Графік — зростання податків