Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Підсумки

Два застереження. Перше від Стіва Рамсі з KWCH-TV з Вічіти: «Ми часто настільки захоплюємося кадрами, словами... своєю зачіскою, що забуваємо про сюжет. Але саме це і є головним. Найкращі телевізійні оператори роблять так, що глядачі забувають про репортера й камеру і повністю занурюються в історію».

Друге застереження від автора: поради, подані у цьому розділі, слід вивчити, але до їх використання потрібно підходити із розумом. Якщо телевізійні новини вдосконалюються, нам потрібні індивіди, які будуть готові подивитися ширше на ті речі, які завжди робилися, люди, готові до експериментів з новими, можливо, кращими способами розповіді про події.

Практичні завдання

Опишіть, як би ви знімали такі історії на місці подій. Позначте, які з кадрів будуть загальними, які — середніми, а які — крупними:

  1. Об’єднання поліцейських пікетувало міську раду сьогодні опівдні, протестуючи проти звільнень. Мер вийшов зустрітися з пікетувальниками. В обідню перерву там зібрався натовп.

  2. Найбільший банк у вашому місті пограбували на 600 тисяч доларів. Одного з касирів було підстрелено — він отримав серйозне поранення. Відвідувача банку захопили заручники.

  3. З’ясувалося, що вода в басейні тюленів у зоопарку отруєна. Один тюлень помер, а ще кілька захворіли. Поліцейські стверджують, що злочинець переліз через металеву огорожу вночі й отруїв воду, поки сторож перебував в іншій частині зоопарку.

  4. 24-річну жінку знайшли задушеною в її будинку в елітному районі міста. Поліція прибула на місце злочину. Зібралися сусіди. Її тіло виносять.

  5. Міська комісія опублікувала результати дослідження, які вказують на те, що майже половина будинків у бідних кварталах міста побудовані з порушенням правил будівництва. Мер у супроводі різних громадських лідерів вирушив оглянути будівлі і самостійно перевірити ситуацію.

Розділ 16. Написання текстів до відеоматеріалів

Тексти телевізійних новин мають бути написані навіть зрозуміліше і доступніше, ніж тексти для радіосюжетів. Коли ми бачимо диктора, який говорить складною формальною мовою, нам важко його слухати. А разом із відеорядом, що відволікає нашу увагу, слухати стає ще складніше. Тож стиль написання новин на телебаченні залишається таким самим, але наявність відео, знову ж таки, вимагає особливої уваги. Телевізійні тексти мають працювати в команді із зображенням, що висуває додаткові вимоги до його автора. Це ще один набір правил для журналіста.

ТЕКСТ

По-перше, головна відмінність телевізійного тексту: кожна його сторінка ділиться навпіл по вертикалі. Текст, який читає ведучий, пишеться лише з правого боку сторінки.

11/21 18:00

ВПК КРІСТІ — Сьогодні день тисяч фермерів з Кентуккі... Сьогодні день виплат. Найпопулярніша у штаті культура — тютюн — сьогодні вранці виставлена на продаж фермерами за надзвичайно низьку ціну. Ми маємо два репортажі з цього довгоочікуваного аукціону. Перший від Ферелла Велмана з Лексінґтона, де цього року нарешті офіційно відкрився ринок...

Взяти РЕПОРТАЖ ЦІНИ

На ТЮТЮН

ВИХІД: WAVE-TV News

ТРИВАЛІСТЬ: 1:48

Заголовки на цій сторінці про тютюнові торги мають бути вже знайомі з радіо. Але є й кілька очевидних відмінностей. З правого боку сторінки розташована колонка аудіоматеріалу — все, що повинен прочитати ведучий. Зліва інформація щодо відео — технічні позначки, потрібні для того, щоб запустити в ефір правильний сюжет.

У цій підводці до відеорепортажу на WAVE-TV у Лузвелі, Кентуккі, «ВПК КРІСТІ» говорить режисеру новин, що Крісті Каллаган — ведуча перед камерою в той момент. Обличчя Каллаган буде на екрані аж до кінця підводки, поки режисер не ввімкне відеорепортаж, позначений у сценарії «Взяти РЕПОРТАЖ». Кожен відеозапис, що використовується у випуску, має свою умовну назву (у цьому випадку це «ЦІНИ НА ТЮТЮН»), щоб режисер був упевнений, що вмикає відповідний репортаж у відповідний час. Слово «Взяти» використовується для технічного персоналу й означає, що вони повинні «взяти» чи запустити відеорепортаж у цей момент. Також це вказує ведучому, що в той момент йому треба припинити читати і дозволити робити це відеорепортажу. «ВИХІД» — стандартні ім’я і місце розташування репортера, а потім «WAVE-TV News». Вихідні дані і хронометраж — Тривалість: 1:48 — репортажу розміщується чи на аудіо- чи на відеостороні сценарію, залежно від відділу новин.

Усі стилістичні правила написання тексту, описані у Розділі 2 «Текст», так само стосуються правої колонки телевізійної сторінки. Не варто писати у рядку більше чотирьох-п’яти слів — так текст читатиметься легше.

Звісно, основні правила написання інформаційного тексту не стосуються технічних ремарок із лівого боку сторінки — відеоколонки. Там всі ці правила зникають, оскільки ця інформація не зачитується в ефірі. Під час випуску ці нотатки читає лише режисер і технічний персонал.

Технічні позначки у відеоколонці мають бути чіткими і зрозумілими, але вони можуть містити абревіатури, цифри і коди. Інформація, яка повинна бути у цій колонці, варіюється залежно від типу сюжету.