Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Часові форми дієслів

Для того, щоб надрукувати і розповсюдити газету, потрібна не одна година. Найоперативнішими розповсюджувачами новин поряд з Інтернетом є радіо і телебачення. Це те, що люди вмикають, коли хочуть негайно дізнатися про останні події. На телебаченні і радіо час є головним чинником у виборі та написанні новин. Наша мова має один важливий засіб для передачі часу: теперішній час.

Погано

Поліція шукала докази.

Краще

Поліція шукає докази.

Погано

Президент сказав...

Краще

Президент каже...

Теперішній час є найпринадливішим серед інших часових форм. Він вказує на те, що дія і досі відбувається.

Набагато гостріше звучатиме фраза «Страшенна пожежа вирує у нижній частині міста!», аніж «Страшенна пожежа вирувала у нижній частині міста». «Президент каже...» — він вірить у це просто зараз! «Поліція шукає...» — вона може знайти щось будь-якої миті!

Газети уникають теперішнього часу, оскільки з моменту написання статей до моменту, коли їх читають люди, проходить деякий час. За цей період поліцейські можуть вже щось знайти або ж припинити пошуки. Тому форма «Поліцейські шукали...» є в цьому випадку безпечнішою. Газети звертаються до минулого часу для того, щоб захистити себе. Радіо і телебачення не мають такої проблеми. Новини виходять в ефір майже миттєво. Якщо поліція припинить пошуки, текст можна виправити за кілька секунд до ефіру. Отже, для телевізійних та радіоновин безпечнішим є теперішній час. Він використовується досить часто:

Селище Херші все ще перебуває в аварійних умовах.

KODY, Небраска

Пожежники сподіваються, що більше не знаходитимуть мертві тіла на руїнах клубу, що згорів у суботу вночі.

NBC

Проте є багато ситуацій, коли використання теперішнього часу є недоречним.

Небажано

Міст обвалюється.

Двох людей застрелюють.

Дії, які стосуються моментів у недалекому минулому, не можна подавати в теперішньому часі: міст не обвалюється досі.

В англійській мові для позначення таких дій існує спеціальна часова форма — Present Perfect tense (Перший перфектний час). Саме її найчастіше використовують англомовні електронні ЗМІ:

The bridge has collapsed.

Two people have been shot.

В українській мові такої форми немає, тому журналістам доводиться використовувати минулий час. Крім того, минулий час є необхідним у тих випадках, коли йдеться про дію, що відбулася деякий час тому:

Чотири поверхи будівлі Держдепартаменту було пошкоджено внаслідок вибуху сьогодні вранці.

WINS, Нью-Йорк

У новинах присутній також майбутній час. Його використовують тоді, коли у тексті сюжету робиться якийсь прогноз на майбутнє чи описуються ті чи інші заплановані на майбутнє події.

Погано

Зростання цін на газ було затверджено.

Краще

Ціни на газ зростуть.

Погано

Вчителі домовилися про страйк.

Краще

Схоже на те, що завтра вранці вчителі вийдуть на страйк.

Цифри

14 лютого 92 людини загинуло внаслідок аварії тримісячного А-320, що намагався приземлитися в індійському місті Бангалор.

Незважаючи на своє драматичне наповнення, це речення з газетної статті навряд чи утримає нашу увагу. Його недолік полягає у надмірній кількості цифр. Людське око ще якось може простежувати весь цей ланцюжок інформації. А навіть якщо не зможе, то читач у будь-який час може повернутися до початку речення, щоб перечитати його ще раз. Але вухам буде складно і нудно слухати текст із такою кількістю цифр.

Знадобиться деякий час, щоб з’ясувати, як давно було 14 лютого. Ще секунда піде на те, щоб зрозуміти, що тримісячний літак був, по суті, новим. І переважній більшості з нас доведеться серйозно напружити мозок, щоб уявити, що таке «А-320». Цих моментів вистачить для того, щоб слухач загубив думку і пропустив кілька важливих фактів, а отже, і суть всієї історії.

Цифри можуть бути такими ж важливими, як і решта фактів, і деталі, які вони позначають, потребують ретельного відбору. У розділі 1 розглядалися правила написання цифр у тексті. Даний же розділ присвячено питанню доцільності використання цифр у тексті. Цифри завдають набагато менше клопоту, якщо вони подаються у тексті рядка, що біжить внизу екрана.

Уникайте цифр. Це головне правило. Чим менше чисел у сюжеті, тим краще.

Та ключові цифри треба залишити. Слухачі мають знати, чи збільшено розмір бюджету, а також суму, яку викрали в банку. Однак більшість сюжетів оперують цифрами, які, хоч і є цікавими, але не є необхідними. Їх варто викреслити з тексту. Важливо зазначити, наскільки збільшиться бюджет на наступний рік, та не обов’язково згадувати точний розмір минулорічного бюджету. Можна сказати, що це була п’ята крадіжка за цей місяць, та не варто згадувати, скільки крадіжок було у попередні місяці.

Небажано

Запропонований бюджет на 2006-2007 фінансовий рік передбачає 2,5 мільйона доларів на зменшення податкового тиску для 250 тисяч власників нерухомості.

Краще

У запропонованому бюджеті виділено 2,5 мільйона доларів на зменшення податків.

Наступне повідомлення про вбивство у в’язниці вийшло в ефір на одній із головних радіостанцій Нью-Йорка:

Поліція повідомляє, що Артур Гомес, зі 145-ї авеню4, якому наступного тижня мало виповнитися 17, був застрелений близько дев’ятої години минулого вечора у міській в’язниці. Його було засуджено за крадіжку 2 тисяч 500 доларів 27 вересня.

Слухачі нізащо не зможуть вловити цей числовий ланцюжок. Яке ж рішення? Просто викресліть більшість із них:

Поліція повідомляє, що Артур Гомес з 145-ї авеню був застрелений минулого вечора у в’язниці. Гомеса було засуджено за крадіжку. Наступного тижня йому мало виповнитися 17 років.

Інший приклад — історія про рекордний мистецький аукціон невід’ємно має бути пов’язана з цифрами: кількість проданих лотів, ціни на окремі картини, сума, виручена за торги, попередній рекорд тощо. Однак секрет написання подібної історії полягає в тому, щоб уникнути більшості з цих цифр. Наприклад, можна обмежитися лише двома:

Чергову порцію картин з приватної колекції Роберта ван Хірша було продано у Лондоні минулого вечора. Загальна виручка цього рекордного аукціону становила 28 з половиною мільйонів доларів. У колекції залишилися картини ще для одного аукціону.

ABC

Округляйте. Якщо цифру все ж таки необхідно використати, її слід зробити максимально легкою для сприйняття. Майже півмільйона сприймається легше, ніж 496 тисяч 578. Більше, ніж удвічі звучить зрозуміліше, ніж на 12 цілих і 25 сотих секунди.

Інколи в новинах можна пожертвувати точністю, замінивши числа словами близько чи майже. Це потрібно для того, щоб не обтяжувати ефір довгими і складними цифрами. Якщо суть історії від цього не зміниться, краще округлити дрібні числа до цілих.

Погано

Цей план обійдеться в одну цілу і 5-8 десятих мільйона доларів.

Краще

Цей план обійдеться майже у півтора мільйона доларів.

Погано

Зараз робітники заробляють 18 тисяч 985 доларів на рік.

Краще

Зараз робітники заробляють майже дев’ятнадцять тисяч доларів на рік.

Водночас, заокруглюючи числа, не можна допустити викривлення даних. Заокруглення має бути точним і достовірним. Слова більше ніж, менше ніж та майже мають конкретні значення. Не можна казати, що 18 тисяч 500 — це майже 20 тисяч або близько 20 тисяч. Так само не можна опускати слово близько і казати один мільйон, коли насправді йдеться про близько одного мільйона.

Зробіть їх реальними. Цифри сприйматимуть набагато легше, якщо їх наблизити до слухача.

Якщо в сюжеті за 2006 рік йдеться про 2007 рік, слухачам буде легше зорієнтуватися, якщо автор скаже наступного року, а не у 2007 році. Це правило можна застосувати до більшості дат: 2005 рік можна замінити минулого року, а 1996 — на десять років тому, 6 листопада можна перефразувати як на початку цього місяця, якщо йдеться насправді про початок цього місяця.

Великі грошові суми також можна трансформувати у зрозуміліші назви. Наприклад, замість 2,8 мільярда доларів краще сказати: близько десяти доларів на кожного жителя Сполучених Штатів; фразу ціна на автомобілі «General Motors» зростає на 0,4 відсотка краще замінити на майже на 100 доларів більше за середній автомобіль «General Motors».

У сюжетах про вибори краще вказувати відсотки, аніж кількість голосів.

Погано

Губернатор отримав 315 тисяч голосів, а його опонент — 220 тисяч.

Краще

Губернатор отримав 59 відсотків голосів.

Співвідношення — це ще один корисний прийом, що допомагає зробити числа «привітнішими»: більше, ніж удвічі, одна третина голосів.

Результати опитувань, що зустрічаються в сюжетах, на перший погляд потребують цифр. І вам як відповідальному журналістові треба не лише вказати числову перевагу тієї чи іншої ідеї, а й згадати про погрішність вибірки (див.: Розділ 11. Висвітлення). На думку колишнього національного кореспондента CBS Річарда Трекленда, ідея полягає в тому, щоб використовувати якомога менше цифр: «Якщо ви закидаєте людей великою кількістю чисел, це їм ніяк не допоможе; замість цього надайте цим числам сенсу — спробуйте пояснити, що означає число в результатах опитування».

Результати щорічного опитування в Арканзасі показали, що кількість громадян, які вважають освіту найголовнішим завданням штату, зросла вдвічі порівняно з минулим роком.

КРОМ, Арканзас