Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Підводки-зволікання

Іноді краще не поринати в історію одразу, а трохи зачекати із викладенням точки зору, взявши інший курс. Один із методів — розпочати сюжет подій з хронології:

Дощ у Джонстауні почався вчора о десятій вечора. Коли він ущух... через вісім годин... рівень води у місті сягнув півметра.

WMAL, Вашингтон

Особливо ефективними такі підводки є в тематичних сюжетах:

Шість років тому Ларі Кокса із Сан-Дієго не взяли на курси мореплавців через його сліпоту. Але Кокс був рішуче налаштований стати моряком і опанував водні лижі.

KNX, Лос-Анджелес

Інший тип підводки-зволікання — це відхід від самої події і подання її у перспективі:

Демократи думають, що можуть маніпулювати президентом Бушем.

KFBK, Каліфорнія

Це знову сталося. Чоловік зі зброєю перестріляв величезну кількість людей.

Пітер Дженнінґс, ABC

По суті, ці підводки-зволікання є розширеним видом підготовки. Вони можуть додати до сюжету драматизму, але зловживання ними забирає багато часу і звучить зарозуміло.

Неправильно

Підлітковий вандалізм стає головною проблемою нашого суспільства.

Правильно

Молодий хлопець на ходу застрибнув у транзитний поїзд поблизу Брукліна сьогодні ввечері.

WABS, Нью-Йорк

Підводки-зволікання мають вказувати на головну ідею сюжету. Вони повинні представляти головну точку зору історії, інакше вони вводитимуть в оману. Сюжет про захист свідків під час судового процесу не слід починати з обговорення звинувачень.

Неправильно

Деякі питання щодо стратегії звинувачення у корупційній справі Менделя.

Правильно

Нові свідчення на захист підсудного у корупційній справі Менделя.

WMAL, Вашингтон

Підводки-твердження

«Я відіслав секретареві листа із заявою про мою відставку з посади президента Сполучених Штатів». З такими словами президент Річард Ніксон сьогодні подав у відставку.

WBUR, Бостон

Інколи слова героїв новин є такими сильними, що вони вже самі по собі можуть бути підводкою. Але таке трапляється рідко. Висловлювання часто бувають досить заплутаними, а журналісти зазвичай можуть придумати кращу підводку (див.: Розділ 4. Речення). Але якщо вислів є надзвичайно вдалим, цим можна скористатися:

«Єдине, про що я могла думати, це про те, щоб дійти до кінця і померти — але кінець так і не настав». Через два дні після свого публічного зізнання Лінда Даліаніс заспокоїлася і вже почувається значно краще.

WJDA, Массачусетс

Твердження не обов’язково має бути точною цитатою:

Адольф Гітлер мав лише чотири власних зуба. Це підтверджує рентгенівський знімок диктатора, проданий вчора з аукціону за 375 доларів.

UPI

Підводки-твердження не розкривають джерело висловлювання у першому реченні. Автор процитованих слів і те, про що йдеться, розкривається у другому реченні. Наступний приклад було написано за день до початку війни у Перській затоці:

«Бувають фатальні моменти, коли доводиться діяти, і такий момент, на жаль, настав». Такими були сьогоднішні слова міністра Франції, коли стало зрозуміло, що Саддам Хусейн ніяк не відреагував на спроби Франції уникнути війни.

Пітер Дженнінґс, ABC

Існує чимало фраз, за допомогою яких у другому реченні можна вказати на джерело інформації:

Такими були слова конгресмена Джима Вівера. Це слова конгресмена Джима Вівера.

Такими словами конгресмен Джим Вівер розпочав свою промову. Це те, що сказав з цього приводу конгресмен Джим Вівер. Конгресмен Джим Вівер ... звертаючись до ... сказав...

Ніколи не забувайте назвати слухачам ім’я автора вислову. Пам’ятайте, підводку-твердження слід використовувати лише у разі справді сильних висловлювань. Ось ще один історичний приклад:

«Він справжній сучий син!» Такою була реакція президента Трумена на оцінку критиком співу його доньки Маргарет.

WSOY, Іллінойс

Більшість цитат є недостатньо сильними для того, щоб бути використаними у такий спосіб. Наступна підводка, побудована навколо стандартного політичного висловлювання, свого часу прозвучала в ефірі:

«Настав час змінити місто на краще...» Такими були слова демократичного кандидата в мери Джорджа Лоеба.

Крім того, якщо висловлювання є занадто незвичайним і шокуючим, підводка-твердження може стати причиною серйозних проблем.

Неправильно

«Вся людська раса вимре від СНІДу, якщо ліки від цієї недуги не будуть винайдені найближчим часом!» Це висновок одного із активістів спільноти геїв, які протестували сьогодні у міській раді.

Рівень серцебиття знервованих слухачів може збільшитися до небезпечної швидкості ще до того, як вони дочекаються другого речення. Ніколи не починайте сюжет приголомшливими твердженнями. Аудиторія заслуговує на те, щоб бути попередженою про подібні атаки. Отже, якщо такий вислів погрібно вставити, то перед тим, як це зробити, слухачів слід повідомити про те, чиї це слова.

Правильно

Спільнота геїв влаштувала сьогодні у міській раді акцію протесту. Один із демонстрантів прогнозує, що якщо ліки від СНІДу не винайдуть найближчим часом, то ця недуга забере життя всієї людської раси.

Багато початківців хапаються за підводки-твердження як за легку формулу початку сюжету. В результаті цього у більшості випадків трапляються непорозуміння. Ці підводки ламають основні принципи написання новин — правило, за яким інформація про автора слів (посилання на джерело) має передувати самим словам (див.: Розділ 3. Значення). Цим правилом дозволяється нехтувати лише у виняткових ситуаціях.