Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Проста мова

Радіо- та теленовини не пишуться з метою вразити чи підняти настрій. Завдання новин — донести інформацію, а отже, вони мають бути написані мовою, зрозумілою для слухачів. Це означає не використовувати надмірних словесних прикрас, громіздких слів, незрозумілих жаргонізмів тощо. Сленг дозволяється використовувати лише в тому випадку, коли він є цілком зрозумілим аудиторії. Прикраси заважають розмові.

Новини на радіо і телебаченні слід розповідати простою мовою. Нижче наведено правила, яких варто дотримуватися, пишучи простою мовою.

«Неформально»

Як часто у розмові ми вживаємо слово констатувати? «Цей чоловік констатував, що він повернувся». Це слово не належить до числа тих, якими ми користуємося під час розмови. Воно звучить надто офіційно й претензійно. Тому подібним словам не місце у новинах.

Для написання текстів розмовною мовою журналісти користуються тим словниковим запасом, який люди застосовують у розмові.

Нижче наведено список слів, які є надто офіційними для новин, а поряд наведено їхні альтернативні розмовні синоніми.

«Формальні»

Розмовні

терапевт

лікар

молода людина

підліток

утилізувати

використати

сегмент

частина

інтоксикація

отруєння

резиденція

будинок

пілігрим

паломник

ординарний

звичайний

ремствувати

нарікати

рентабельний

прибутковий

заступництво

піклування

обсерватор

спостерігач

влаштовуватися

розміщатися

Часто «формальні» слова довші за свої розмовні синоніми, тому їх прочитання потребує більше часу. Ось приклад тексту, написаного з використанням офіційної лексики:

Ця дорога є заміною гірського шляху сполученням Норфолк — Чинчинаті, експериментальної траси, яку після двох років існування буде закрито за наказом міністра транспорту.

Для ефіру краще використати такий варіант:

Нова залізнична колія замінить гірську трасу Норфолк — Чинчинаті. Міністр транспорту вирішив закрити цю експериментальну дорогу після двох років її функціонування.

Просто

У деяких колах уміння вставляти у розмову велемудрі складні слова сприймається як ознака інтелекту, проте це не стосується новин. Використання слова дезінформація замість неправда когось може і вразити, але може й відштовхнути. Короткі прості слова сприймуться аудиторією швидше, ніж складні двокореневі конструкції. В ефірному мовленні це стає особливо важливим. Слова, які ми можемо успішно використовувати в газеті чи в книжці, буде набагато складніше зрозуміти по радіо. Слухач не має часу осмислювати значення складних слів — у такому випадку він пропустить решту.

Ось приклади слів, які були видалені з новинних текстів через свою малозрозумілість, а також їхні простіші синоніми:

Складні

Розмовні

еквівалентний

рівноцінний

директорувати

бути директором

студіювати

вивчати

дислокуватися

розташовуватися

екзекуція

тілесне покарання

анулювання

скасування

безперервний

постійний

У словниках можна знайти багато розумних слів, що можуть заплутати слухача. Професійні журналісти залишають ці слова у словниках. І не переймайтеся, що ваш словниковий запас збідніє — радійте з того, що ваша мова буде відточеною.

По-журналістськи

За роки роботи журналісти напрацювали власний словник. Написавши п’ять сюжетів про пожежі, вони почали шукати способи замінити слово вогонь. Так вони знайшли динамічне слово полум’я, яке почали використовувати у сюжетах поряд з вогнем. Слово полум’я не є громіздким, воно складається лише з трьох складів, так само як і пожежа. Але це не те слово, яким люди зазвичай користуються у розмові. Ви не почуєте, щоб мати казала дитині, що гра із сірниками може призвести до полум’я.

У відділах новин слова, які використовуються майже виключно журналістами, називають журналістськими. Ви можете запитати, чому ж не дозволити журналістам користуватися їхньою власною словниковою базою. Проблема полягає в тому, що чим більше журналіст вишукуватиме ексклюзивних слів, тим менше його слова розумітимуть слухачі.

Небажано

Голова виконавчої влади взяв пробу молока і сказав, що в майбутньому ціни дуже швидко прогресуватимуть.

Усі слова в цьому тексті короткі й інформативні, проте вони не властиві розмовному стилю.

Бажано

Президент прогнозує зростання цін на молоко. Він зазначив, що зусилля конгресменів стабілізувати ціни на молочні продукти були неефективними.

По-журналістськи

По-розмовному

атакувати

нападати

прочісувати

шукати

злодійство

крадіжка

порядок денний

розклад

перешкоджати

заважати

схопити

спіймати

безшумний

тихий

Більшість цих слів була популяризована журналістами друкованих ЗМІ. На телебаченні та радіо треба намагатися використовувати розмовну лексику.