Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Запитання і відповіді

Збори членів Асоціації філантропів закінчилися. Вони вирішили відкласти прийняття рішення нового міського проекту на тиждень. Майк Ізґроу з WNEW із Нью-Йорка розповідає про це у вигляді запитань, які він ставить голові Асоціації, і відповідей останнього:

Президент Асоціації: Насправді, ми зупинили збори на розгляді пропозиції, зробленої містом. Все це для того, щоб наші і їхні члени ще раз все обдумали. Ми хочемо, щоб міські депутати зрозуміли те, чим ми займаємося. Ми хочемо, щоб вони сказали своє слово.

Ізґроу: Через тиждень ви знову зберетеся тут?

Президент Асоціації: Так, через тиждень ми знову зберемося тут.

Ізґроу: І що ви тоді плануєте робити?

Президент Асоціації: Ми робитимемо те, що нам скаже міський уряд.

Ізґроу: А якщо вони скажуть вам прийняти їхню пропозицію, що буде вашим наступним кроком?

Президент Асоціації: Якщо вони скажуть, то будемо реалізовувати.

У такій бесіді запитання записується на плівку разом із відповіддю. Деяким станціям подобається чути голоси своїх репортерів — це свідчить про те, що вони там були. Але більшість станцій не вважають це нормою. Репортери і так часто звучать в ефірі, а їхні слова у таких випадках не дуже важливі. З цих міркувань синхрони є кращими за запитання і відповіді. Крім того, такі бесіди мають ще один недолік — змішування двох голосів (репортерського, який ставить запитання, і героя, який на них відповідає) може заплутати слухачів. Слухачі можуть не розуміти, де закінчується відповідь і починається запитання.

З цієї причини директори багатьох радіостанцій дозволяють використання бесід лише у виняткових випадках — тоді, коли це виправдано важливістю розмови. Ось можливі виправдання для цього:

Неможливість редагування. Бувають випадки, коли відредагувати запис неможливо. Тож якщо у вас є вдалий аудіоматеріал із непотрібним запитанням посередині, ви маєте вибір: викинути синхрон чи використати його із зайвим запитанням. Запитання Майка Ізґроу «Через тиждень ви знову зберетеся тут?» було зайвим, але він не міг його вирізати, а решта матеріалу була важливою.

Важливі запитання. Запитання може також бути надто важливим для новини. Президент Асоціації філантропів не планував говорити про можливі дії її членів, але це те, що хвилювало слухачів. Запитан ня Ізґроу також потрапляє у запис: «...що буде вашим наступним кроком — ви реалізовуватимете їхні ідеї?» Обговорення дій філантропів важливо для новини.

Інколи запитання потрібні для того, щоб зрозуміти відповідь. Слова президента Асоціації «якщо вони скажуть, то будемо реалізовувати» не має ніякого сенсу без запитання, яке йому передує. Ця заява є досить важливою, тож її треба підкріпити запитанням. (Інше вирішення — виключити питання із запису і дати можливість диктору озвучити його у підводці. Див.: Розділ 10. Написання текстів для аудіоматеріалів).

Інколи герої відмовляються давати коментарі, що вже може бути новиною. Та саме «жодних коментарів» не містить у собі ніякої інформативності. В такому випадку потрібно додати до матеріалу запитання репортера, на яке він не отримав відповіді. Розумний репортер перетворює «без коментарів» на «запитання і відповідь», вкладаючи туди всю потрібну інформацію.

Хоча поліцейські делегати Асоціації філантропів, які зібралися на збори, були проінструктовані не розмовляти із репортерами, Ізґроу все одно зміг вивести їх на бесіду:

Ізґроу: Що відомо про одноосібні патрулювання?

Поліцейський: Без коментарів.

Ізґроу: Яка ваша реакція на затримку рішення?

2-й поліцейський: Без коментарів.

Історія розгортається у запитаннях. Насправді, Ізґроу ніколи не планував цих запитань і відповідей. Намагання президента Асоціації уникнути прямих відповідей, відповіді «без коментарів», отримувані на будь-які запитання, зробили сюжет кращим, незважаючи на недостатність інформативності.

Пояснення. Люди мають схильність використовувати професіоналізми чи терміни, яких аудиторія не розуміє. Коли розмова стає незрозумілою, репортери повинні переривати свого співбесідника запитаннями, які мають прояснити те, про що йдеться.

Президент Асоціації: Новий розклад складатиметься з двох змін — десятої і четвертої години.

Ізґроу: Тобто ви засідатимете о десятій і о шістнадцятій?

Президент Асоціації: Так...

* * *

Це ситуації, в яких запитання вимагають місця в аудіозаписі. Репортери не повинні вставляти свої запитання лише для того, щоб похизуватися розумом чи тембром голосу. Ізґроу це враховує:

Ізґроу: Що ви можете сказати про одноосібні патрулювання?

Президент Асоціації: Що стосується одноосібних патрулювань, то нам це не подобається. Ми хочемо це змінити.

Тут Ізґроу почав запис після свого запитання і використав відповідь як простий синхрон.

Оскільки в бесіді беруть участь кілька людей, то вони і утримуватимуть інтерес публіки довше, ніж синхрон — 40 секунд.