Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Заповнення

Правило журналіста: пиши випуск швидко, а в першу чергу — сенсацію. Спершу журналіст пише легкі сюжети — основу випуску, — а вже потім серйозні новини. Такий порядок є безпечнішим, оскільки серйозні новини можуть змінюватися. Якщо їх написати надто рано, може знадобитися переписувати їх пізніше. Крім того, оскільки сенсації вимагають оригінального підходу, їх краще писати раніше — до того як час почне тиснути.

Заповнення інформаційного випуску може означати написання деяких відмінних від описаних у цій книзі сюжетів. Новини спорту, погода, фінанси та аграрні новини часто становлять основу випуску. Заповнення інформаційного випуску також може вимагати деяких завершальних штрихів — перетворення набору сюжетів на готовий до прочитання в ефірі випуск новин.

Переписування

У пам’ятці, написаній для працівників NBC, Алан Вальден виділив такі підводки до сюжетів з випуску:

Суд Флориди визнав Теодора Банді винним у скоєнні вбивства.

Суд Маямі визнав Теодора Банді винним у скоєнні злочинів.

Вальден має три зауваження: перше і найважливіше — між цими двома варіантами підводки є принципова відмінність — визнав винним у скоєнні вбивства чи злочинів (більш ніж за однією статтею)? Друге — обидві підводки, побудовані навколо імені, невідомого більшості слухачів, є, за словами Вальдена, «закаменілими й нецікавими» (див.: Розділ 5. Підводки). І трете — ці підводки, знову ж таки за словами Вальдена, «повністю ідентичні». Саме на цьому третьому зауваженні ми й зосередимося у цьому параграфі.

Слухачі хочуть новину, а не повтор. Сюжет чи навіть підводка, яка використовувалася у попередньому випуску новин, не може бути використана знову в тому або майже тому вигляді. Інакше вона буде нудною для тих, хто чув їх раніше. Найпростіше рішення — це відкласти сюжет на іншу годину. Не використовуйте його в цьому випуску; до наступного випуску ті, хто вже чув цей сюжет, забудуть точний порядок слів у ньому. Деякі станції роблять так у тих випадках, коли сюжет не надто важливий. Якщо ж він важливий, його потрібно включати у всі випуски для тих, хто не чув його раніше. У такому випадку сюжет потрібно переписувати для тих, хто його вже чув.

Якщо ж історія отримала якийсь розвиток, журналіст має врахувати нові деталі й подати історію під відповідним кутом. Що ж залишати для переписування? Іноді в матеріалі криється не менш важливий ракурс, у якому можна подати описану раніше подію.

Зараз ви бачите на десяти центах зображення Франкліна Рузвельта, але деякі консерватори хочуть замінити його на Рональда Рейгана, наполягаючи, що Рейган є представником сучасного суспільства.

CNN Radio, 12:30

Інша версія, що вийшла в ефір двома годинами пізніше:

Це можна назвати протистоянням Франкліна Делано Рузвельта і Рональда Рейгана. Республіканці наполягають на тому, аби розмістити зображення Рейгана на десятицентовій монеті, замінивши у такий спосіб нині наявний там портрет Франкліна Рузвельта.

CNN Radio. 2:30

Підводка для наступного випуску відрізняється ще більше:

Не знайшовши кращої теми для дебатів, республіканці й демократи взялися сперечатися за десятицентову монету. Республіканці хочуть замінити зображення Франкліна Рузвельта на портрет Рональда Рейгана.

CNN Radio 3:30

Коли фактів для вибору немає і кут висвітлення єдиний, журналісти просто переказують думку іншими словами:

Жителька Вайнони, яка минулого року допомогла Річарду Мітчелу24 втекти з в’язниці, буде звільнена достроково в жовтні.

Державна судова комісія сьогодні ухвалила рішення випустити 23річну Карен Вайт із жіночої виправної колонії Саук у жовтні. До того часу вона відсидить шість місяців зі свого трирічного терміну. Мітчел відбуває довічне ув’язнення у в’язниці Святого Клода за найм чоловіка для вбивства своєї дружини.

WCCO, Міннеаполіс, 1:55

За півгодини цей сюжет мав такий вигляд:

А зараз тюремна історія із Міннесоти. Державна судова комісія вирішила, що Карен Вайт із Вайнони, що минулого року допомогла Річарду Мітчелу25 втекти із в’язниці, зможе вийти на волю у жовтні. Вона відсидить шість місяців зі свого трирічного терміну. Мітчел відбуває довічне покарання за вбивство своєї дружини.

WCCO, Міннеаполіс, 12:30

Сюжети сусідніх випусків не мусять повністю відрізнятися, але вони мають бути перероблені настільки, щоб слухачі не відчували ефекту дежавю. Завжди можна знайти інший спосіб написання історії. Дуже важливо переписати підводку.