Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Підсумки

Є різні види висвітлення, різні стратегії, але важливо пам’ятати, що в них є спільного. Кожна історія — як згадана тут, так і та, що перебуває поза цими категоріями — потребує ініціативності, ретельного і відповідального пошуку фактів, аудіо- та відеоматеріалів.

Практичні завдання

А. Складіть список людей, у яких ви б взяли інтерв’ю, і запитання, які ви б поставили у контексті таких ситуацій:

  1. У великому центральному універмазі здійнялася пожежа. Постраждали четверо покупців; це вже третя пожежа у великому магазині за останні два місяці.

  2. Проходять щорічні збори Асоціації власників. На порядку денному — муніципальний законопроект про збільшення податку на нерухомість до п’яти відсотків.

  3. Мер оголосив про скорочення бюджету програм по боротьбі з бідністю. Коаліція груп меншин іде до мерії із протестом.

  4. Викрадено якесь устаткування спортивних залів кількох місцевих університетів загальною вартістю 70 тисяч доларів. Нічний сторож та вахтер були у будівлі в той час, як було скоєно злочин.

  5. Студенти коледжів вашого міста організовують одноденний сидячий бойкот занять. Вони протестують проти арешту своїх одногрупників, яким поліція висунула звинувачення у наркоманії.

Б. Висвітліть збори місцевого урядового органу — наприклад, відділу середньої освіти. Запишіть і змонтуйте два синхрони і репортаж.

В. Висвітліть промову чи прес-конференцію. Запишіть і змонтуйте два синхрони і репортаж.

Г. Візьміть інтерв’ю у місцевих поліцейських щодо використання зброї. Запишіть і змонтуйте один синхрон, один репортаж і один коментар.

Ґ. Відвідайте місцевий суд і побувайте на його засіданні. Запишіть і змонтуйте два репортажі про слухання справи.

Д. Візьміть інтерв’ю у менеджерів та працівників якоїсь місцевої компанії щодо питань політики, яку вона провадить щодо захисту материнства та родини. Запишіть і змонтуйте один синхрон, один репортаж і один коментар.

Е. Дістаньте в місцевій проурядовій компанії текст звіту її витрат за останній квартал. Візьміть інтерв’ю у представників компанії щодо значення цього звіту. Запишіть і змонтуйте один синхрон, один репортаж і один коментар.

Частина ііі. Виробництво Розділ 12. Інформаційні випуски

Лappi Кларк відповідальний за випуск о 12:55 на КАКС у Тулсі, Оклахома. Всі сюжети, написані ним та іншими його колегами для цього випуску, лежать перед ним. Кларк повинен створити випуск. Його робота полягає в тому, щоб після написання сюжетів організувати їх таким чином, аби людям було цікаво — змішати погоду і спортивні новини, розставити по місцях рекламу, визначити початок і кінець і, зрештою, вкласти все це у п’ятихвилинний блок. Інформаційний випуск — це фінальний продукт.

Правда, небагатьом людям у радіожурналістиці надають звання продюсера, але це одна з найважливіших і найвідповідальніших робіт у підготовці випуску. На телебаченні таких людей також називають продюсерами (див.: Розділ 17. Телевізійні новини).

Упорядкування

Сім сюжетів, з яких Ларрі Кларк має сформувати випуск о 12:55, розташовані в алфавітному порядку:

  1. Вимоги зняття заборони із продажу штучного замінника цукру.

  2. Відкриття нового коледжу; із синхроном.

  3. Військово-повітряні сили підтверджують, що неподалік Східного узбережжя пролетіла російська бомба; із синхроном.

  4. Гідрометцентр стверджує, що важкі хмари на небі не є хмарами торнадо; із синхроном.

  5. Місцева реакція на план президента щодо використання сонячної енергії; із синхроном.

  6. Незважаючи на пожежу в школі, уроки минулого вечора відбулися.

  7. Президент обговорює проблеми енергетики на прес-конференції.

У якій послідовності треба розставити ці сюжети? Дотримання алфавітного порядку і перестрибування від національних новин до регіональних і навпаки може заплутати слухачів. Крім того, може бути важко переключитися від енергетики до школи, а тоді знову до енергетики. І чи настільки цікава слухачам Тулсі тема про замінники цукру, щоб очолювати випуск?

Очевидно, алфавітний порядок тут не допоможе. Сюжети слід розташовувати у випуску вкрай ретельно. Організація новин повинна відповідати стандартам.

По-перше, випуску потрібна вдала заголовна історія — історія, яка приверне увагу і не викличе у людей бажання переключити канал. По-друге, інформаційний випуск слід організовувати так, щоб перехід від однієї історії до іншої здійснювався легко і природно. І зрештою, випуски виграють від гарного оформлення, особливо від несподіваних поворотів думки, які змушують слухачів замислитися.

Аркуш, на якому записано перелік сюжетів, називається підбіркою. Багато ветеранів журналістики нехтують підбірками, надаючи перевагу перетасовуванню історій доти, поки вони не складуться у логічний ланцюг у їхніх головах. Проте молоді працівники мають складати такі підбірки, щоб краще організувати випуск.

Підбірка повинна містити назву сюжету, його тривалість і назву аудіоматеріалу, який його супроводжує. Нижче наведено приклад простої підбірки.

Сюжет

Запис

Тривалість

Час у програмі

Початок

:03

:03

Токсичні відходи

коментар

:50

:53

Реклама

:30

1:23

Збройний напад

:33

1:56

Суд Енгра

синхрон

:18

2:14

Шантаж в уряді

синхрон

:31

2:45

Реклама

1:00

3:45

Російські долари

репортаж

:35

4:20

Белфаст

:16

4:36

Погода

:20

4:56

Завершення

:04

5:00

Детальніша підбірка, приклад якої наводиться нижче, була підготовлена продюсером Холом Теркелом для випуску «World News» на CBS. Вона містить вихідні позначки для аудіоматеріалів, що використовуються у випуску, а також імена репортерів, які підготували матеріали. Цифри праворуч вказують на часові позначки, які відповідають розташуванню кожного аудіоматеріалу на касеті.

Підбірка впорядковує сюжети. Визначено певні правила для встановлення цієї послідовності.

WNR4/10

1. ХАРРІСБУРГ... РОТ:

:58

ЗАПИС... 1:12

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, ХАРРІСБУРГ

:05

2. РОЯЛТОН... ЛЕНДЕЙ

:10

ЗАПИС... 1:33

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, РОЯЛТОН, ПЕНСИЛЬВАНІЯ

:24

З. ВАШИНГТОН... СЕРАФІН

:20

ЗАПИС... :52

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, ВАШИНГТОН

:29

4. КАЇР...СЕФТОН

: 13

ЗАПИС... :46

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, КАЇР

:28

5. ТЕГЕРАН ... ПЛАНТЕ

:06

ЗАПИС..:37

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, ТЕГЕРАН

:07

6. ДАР-ЕС-САЛАМ ... ДЕНІЕЛС

:12

ЗАПИС... :57

КІНЕЦЬ... CBS NEWS, ДАР-ЕС-САЛАМ

:30