Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Більше одного синхрону

В усіх прикладах, розглянутих у цьому розділі, використовують лише один синхрон у сюжеті. Радіоісторії інколи використовують більше, як, наприклад, цей:

ПОВІТРЯНИЙ ПОРЯТУНОК

27 квітня

Феліс

21-річний мотоцикліст з Роя одужує від травм, отриманих ним внаслідок аварії. Вчора його було врятовано екіпажем гелікоптера військово-повітряних сил. Капітан екіпажу Джон Лофлін розповідає, що гелікоптер був на звичайному навчальному вильоті на заході Оґдена, коли один із пілотів помітив Неда Паттерсона...

Синхрон: 27

Хронометраж: 10

Кінець: так сталося

Лофлін розповідає, що екіпажу не довелося викликати допомогу...

Синхрон: 28

Хронометраж: 20

Кінець: його в Оґден

Капітан екіпажу військового гелікоптера Джон Лофлін каже, що коли вони спустилися до Паттерсона, у нього була зламана щелепа і поранена голова. Паттерсона відвезли до шпиталю Мак-Кея Ді, де його стан охарактеризували як дуже серйозний.

KWMS, Солт-Лейк-Сіті

Підводка і відводка у цьому прикладі відповідають тим самим правилам, що й решта прикладів, описаних у цьому розділі. Але текст між першим і другим синхроном зустрічається вперше — він водночас є і підводкою і відводкою. Він підводить до другого синхрону і підсумовує перший. Такі «мости» між синхронами повинні містити достатньо інформації, щоб підготувати слухачів до другого синхрону і разом із тим повторити ім’я героя, який говорив у першому. KWMS робить це одним реченням:

Лофлін розповідає, що екіпажу не довелося викликати допомогу...

Поєднання синхронів, що належать різним героям, вимагає філігранності. Якщо перший синхрон належить голові профспілки, а другий — голові компанії, то текст між ними може виглядати так:

Мелані назвав пропозицію компанії повністю неприйнятною... але голова компанії Ларрі Джеймсон стверджує, що він може собі дозволити таку суму...

Писати перехідні «мости» між двома синхронами тим легше, чим вони незалежніші один від одного. Якщо в сюжеті наявні репортажі про двох кандидатів, їх можна поєднати таким чином:

У той самий час у штабі Стентора, що розташований у Вест-Сайді, репортер Джон Гендлі став свідком більш похмурих настроїв...

Сюжети можуть складатися більше, ніж з двох синхронів, хоча такі сюжети більше схожі на короткометражні документальні фільми, ніж на новинні історії (див.: Розділ 13. Зв’язки з громадськістю). Більшість новинних сюжетів використовують один синхрон і лише в окремих випадках — два чи три.

Підсумки

Підводки й відводки мають подвійний характер. Вони повинні відповідати тим самим стандартам, що й інші види інформаційних текстів. Але водночас вони мають надавати аудіоматеріалам більш комфортного звучання у новинах.

Практичні завдання

А. Напишіть підводки і, де потрібно, відводки до синхронів, інтерв’ю і репортажів, поданих на с. 211-214 (Розділ 9. Аудіоматеріали).

Б. Напишіть сюжет на 35-40 секунд, оснований на фактах і синхроні, наведених нижче.

  1. Сан-Антоніо, Техас, засипало снігом. Снігопад почався вчора, а закінчився цього ранку.

  2. Минулі снігові рекорди у Сан-Антоніо становили 6,4 дюйма у 1926-му, 4,7 дюйма у 1949-му і 4,2 дюйма у 1985-му роках.

  3. Згідно з даними Гідрометцентру, під час цього снігопаду випало 13,5 дюйма снігу.

  4. Міська служба безпеки на прохання мера Генрі Циснероса наполягла на тому, щоб усі міські офіси сьогодні залишалися закритими, а людям настійливо порадили не виходити на вулицю.

  5. Серед міських установ, які сьогодні закрилися, всі школи, всі банки, всі аеропорти і більшість офісів.

  6. Мер Циснерос повідомив, що місто було не підготовлене до такого снігопаду, тож техніки для прибирання снігових заметів немає.

  1. На в’їзді до Аламо діти зліпили сніговика.

  2. На вулицях, обсаджених пальмами, можна було бачити людей, що каталися на лижах.

  3. Найбільших збитків зазнав автосалон, дах якого впав від вітру. Внаслідок падіння даху було пошкоджено дев’ять дорогих іномарок, кожна з яких коштує більше $35 000.

СИНХРОН: Синхрон номер А5; тривалість 14 секунд; взятий сьогодні в Сан-Антоніо під час інтерв’ю із Циснеросом:

Нам довелося з підручних засобів робити якісь снігоочищувачі, через які трохи постраждала дорога. Але з погляду безпеки ми все зробили правильно. Поліцейські не робили нам зауважень.

В. Напишіть сюжет на 35-40 секунд, який ґрунтується на фактах і синхроні, наведених нижче.

    1. Законопроект на встановлення рівних прав гомосексуалістів потерпів поразку на сьогоднішньому голосуванні у міськраді.

    2. Законопроект мав оголосити незаконною дискримінацію гомосексуалістів у місті.

    3. Голосування пройшло з рахунком 5:2.

    4. Депутат Вільма Шир, яка голосувала проти: «Ми не готові до цього. Більшість людей у нашому місті вважають гомосексуалізм чимось поганим. Є місця, в яких дискримінація гомосексуалістів, на нашу думку, є цілком припустимою — наприклад, у школах».

    5. Депутат Джордж Вінстон, який представляв законопроект: «Дуже прикро, що ці люди не можуть поважати основні людські права цієї групи громадян, чиї сексуальні переконання відрізняються від наших. Очевидно, що цей законопроект не мав потурати збільшенню кількості гомосексуалістів у школах, так само як і інші постанови».

    6. В аудиторії були присутні 15 членів об’єднання за права геїв. Вони освистали голосування.

    7. Шейла Руїз, президент Об’єднання за права геїв: «Ми знову повернемося наступного року і спробуємо проштовхнути цей законопроект, а перед тим ми донесемо свої почуття деяким із цих депутатів. У місті живе дуже багато геїв, і ми готові взяти наших політиків за горло».

    8. У законопроекті йшлося про те, що він не «захищає гомосексуалістів чи будь-кого іншого, хто спробує зазіхнути на дітей у школі». СИНХРОН: Синхрон номер А6; тривалість 15 секунд; з інтерв’ю з

Руїз, взятого одразу після засідання:

Це сумний день для геїв нашого міста. Ми лише просимо про такі самі права, які мають всі інші — про збереження робочих місць і про надання житла. Ми не хочемо нікому нав’язувати свій спосіб життя. Ми не хочемо, щоб нас за це засуджували.

Г. Напишіть сюжет на 45-50 секунд, який ґрунтується на інформаційній розсилці і синхроні, наведених нижче.

РЕНСІ — ПОЖЕЖА ДРУГОГО СТУПЕНЯ ПОВНІСТЮ ЗРУЙНУВАЛА СЬОГОДНІ ВВЕЧЕРІ «СВІТ МЕБЛІВ ДЖЕЙНС» НА ФОРЕСТ-СТРИТ. ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ ПОСТРАЖДАВ НІЧНИЙ СТОРОЖ МАГАЗИНУ

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ СЕРЖАНТ РОДНІ ФІЛДЗ ІЗ ПОЖЕЖНОЇ ЧАСТИНИ РЕНСІ, СТОРОЖ ПОЛ ОФФЕН БУВ ЄДИНОЮ ЛЮДИНОЮ, ЩО ПЕРЕБУВАЛА ВСЕРЕДИНІ КРАМНИЦІ НА ФОРЕСТ-СТРИТ, 16, НА ТОЙ ЧАС, КОЛИ ЗДІЙНЯЛАСЯ ПОЖЕЖА. ІЗ ЧИСЛЕНИМИ ОПІКАМИ ОФФЕНА БУЛО ШПИТАЛІЗОВАНО.

«КОЛИ МИ ПРИЇХАЛИ, БУЛА 8:45. БІЛЬША ЧАСТИНА БУДІВЛІ ДО ТОГО ЧАСУ ВЖЕ БУЛА У ВОГНІ, — КАЖЕ СЕРЖАНТ ФІЛДЗ. — О 10:30 ПОЖЕЖУ БУЛА ПРИБОРКАНО».

МЕНЕДЖЕР КРАМНИЦІ ПАМЕЛА ВІКТОР ОЦІНИЛА ЗБИТКИ У $450 000. ВОНА СКАЗАЛА, ЩО НЕ ЗНАЄ, ЧИ ВІДБУДОВУВАТИМУТЬ ВЛАСНИКИ КРАМНИЦЮ.

«ДЖЕЙС» Є НАЙБІЛЬШИМ МЕБЛЕВИМ МАГАЗИНОМ У РЕНСІ. СЕРЖАНТ ФІЛДЗ КАЖЕ, ЩО НА ЦЬОМУ ЕТАПІ ВІН НЕ МОЖЕ НАЗВАТИ ПРИЧИНУ ПОЖЕЖІ.

СИНХРОН: Синхрон номер А7; тривалість 37 секунд; звіт репортера Еллен Майклз з місця пожежі:

Зараз вогонь вже згас... і більшу частину крамниці знищено. Все, що залишилося на місці, де раніше була меблева крамниця, — це купа закопченого каміння. Сержант Родні Філдз із пожежної частини Ренсі розповів мені, що першим пожежу виявив нічний сторож Оффен, який помітив вогонь у відділі меблів для спальних кімнат о восьмій тридцять. За словами сержанта Філдза, Оффен отримав опіки, коли намагався власноруч погасити вогонь. Філдз каже, що потім сторож вибіг із будівлі і викликав пожежників. Магазин згорів швидко, надто швидко, щоб пожежники змогли врятувати «Джейнс». Оффену надали першу медичну допомогу і з численними опіками відвезли до лікарні Меморіал. — Еллен Майклз, WOE News