Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Заголовки

Заголовки — це газетний термін, який знайшов місце у деяких інформаційних програмах електронних ЗМІ:

У заголовках...

Поліцейський комісар Філадельфії Сильвестр Джонсон стверджує, що звіт дисциплінарного відділу поліції містить чимало помилок, що дуже його дратує.

Церковний аудит перевірив Філадельфію та Кемден на наявність насилля над дітьми.

Прихильники Філлі пам’ятають Таґ Мак-Гроу.

KYW, Пенсильванія

Одні станції використовують подібні заголовки для відкриття випуску. Інші використовують заголовки як анонси — рядки, що зачитуються перед рекламою для того, щоб слухачі не перемикали станцію.

Прощальні знижки... слухайте далі.

КАКС, Оклахома

Є два види заголовків:

Дражнилки. Дражнилка на кшталт «Прощальні знижки» має заінтригувати слухачів і не дозволити їм відволіктися на щось інше. Дражнилки короткі, вони мають бути привабливими і не обов’язково зрозумілими:

Цього ранку в середу ми побачимо, як НАСА планує витратити наші гроші у космосі, дітлахів на чорному ринку... і що Біллі Ґрехем збирається робити з тими 23 мільйонами доларів? Зустрічайте добірку інформаційних сенсацій.

WRVQ, Вірджинія

Дражнилки не досить вдалі для використання в електронній журналістиці, яка має бути офіційною. Небезпека, як зазначає Рік Барбер із KWBZ (Колорадо), полягає у таких дражнилках, як «Троє загинуло, дванадцять поранено... ми повернемося після цього повідомлення». Можна зайти надто далеко у маніпулюванні й заплутуванні аудиторії.

Незалежні. Редактор новин лос-анджелеської станції KFWB Дон Шрек наполягає на тому, щоб заголовки були повними і не дражнили людей. Шрек вважає, що слухачі повинні мати можливість переключити хвилю, почувши заголовок і зрозумівши, про що сюжет.

Звісно, є обмеження щодо того, що можна сказати в одному реченні. Всі заголовки повинні писатися коротко, але багато редакторів, таких як Шрек, наполягають на тому, щоб заголовок, незалежно від свого розміру, міг існувати сам по собі:

Жителька Сандаскі врятувала вчора по обіді хлопчика, який тонув у басейні. Клуб «Ротарі» звинувачує нових офіцерів у проведенні сьогодні спеціальних церемоній.

WLEC, Огайо

Заголовки зазвичай пишуться в абревіатурному стилі, часто використовуючи технічно неповні речення (див.: Розділ 4. Речення):

Федеральне розслідування вбивства на фермі в Атланті.

WSB, Атланта

І звісно, заголовок — не місце для багатослівності:

Погано

Шостий районний конгресмен Віч Фаулер повідомляє, що Федеральне бюро розслідувань збирається провести детальне розслідування у Федеральній в’язниці Атланти, де протягом останніх місяців було скоєно кілька ненавмисних убивств.

Погода

Цю розмову підслухали у парку:

«Яка там погода?»

«Я не знаю, я не слухав радіо».

Інформаційні погодні повідомлення перевиконали свою роботу зі збору даних щодо стану тропосфери, арктичних фронтів, формування хмар і навіть наших власних відчуттів. Люди потрапили у залежність від радіо, яке говорить їм, що відбувається надворі і що там має бути.

Інтерес до погоди залежить від регіону: найбільший він на сільськогосподарських територіях, де від погоди залежать прибутки, і менший у таких місцях, як Південна Каліфорнія, де погода до нудного одноманітна. Майже кожна радіостанція видає в ефір якусь інформацію про погоду — найчастіше як частину інформаційного випуску.

На багатьох станціях прогноз погоди розпочинає програму:

Ясне небо і 79 градусів у Річмонді вдень... З вами Джон Хардінґ.

WRVA, Вірджинія

Якщо погода робить новини, вона може спокійнісінько потрапити у серцевину програми:

Природа продовжує висловлювати своє невдоволення у центральному Техасі, де сьогодні 14 дюймів дощу вже вдруге змусили річки Гваделупу та Медіну вийти зі своїх берегів...

WCAU, Філадельфія

Та зазвичай погоду розміщують наприкінці випуску:

Сьогодні вдень помірна хмарність і прохолодне повітря супроводжуватимуться короткочасними зливами. Ввечері і завтра хмарно з проясненнями і трохи холодніше, можливі опади, вночі 68, вдень — до 85... Зараз у Джексоні та Каламазо — 98 градусів, у Беттл-Грік — 90 градусів або 32 за Цельсієм. — 3 вами був Скотт Маршалл, WKNR News.

WKNR, Мічиган

Інформацію про погоду можна брати з інформаційних розсилок, наприклад Національної метеорологічної служби, звісно, якщо станція передплатила її розсилки (див.: Розділ 7. Джерела). Інформаційні розсилки розповсюджують прогнози погоди і свіжі дані для кожної території регіону. Деякі станції слухають погодну радіослужбу, яка також належить Національній метеорологічній службі; деякі передплачують послуги приватних меторологічних служб, таких як «AccuWeather» у Пенсильванії; деякі отримують інформацію про погоду з аеропортних терміналів; деякі використовують власне метеорологічне обладнання; деякі наймають власних метеорологів, а деякі користуються Інтернет-сайтами.

Є ще один спосіб (тримання погодних даних, якими ніколи не варто нехтувати. «Ви будете здивовані, — зазначає Девід Геллер з KLOS (Лос-Анджелес), — як можна отримувати інформацію про погоду, просто дивлячись щогодини у вікно чи виходячи на вулицю». Така перевірка може захистити станцію від того, що диктор розповідатиме слухачам про сонячну погоду тоді, як на вулиці йтиме дощ.

Багато станцій використовують для повідомлень про погоду у різних інформаційних випусках один і той самий формат, тож усе, що треба зробити журналістові, це просто отримати останні факти і вставити їх у випуск:

В ефірі прогноз погоді... Сьогодні сонячно...

Ввечері мінливо хмарність...

Завтра хмарно з проясненнями, можливий невеликий дощ...

Температура повітря сьогодні — до 68... вночі нижче — до 47, Завтра — 65...

Зараз надворі 58 градусів.

WSJM, Мічиган

Такий спосіб перед;є необхідну інформацію, але немає нічого поганого в тому, щоб, якщо є час, відійти від переліку цифр і перекласти прогноз погоди на мову:лів:

Сьогодні у прогнозі для більшості з нас знову дощ... У місті ймовірність короткочасного дощу невелика, проте у передмісті, зокрема в горах та в пустелі, шанси дощу збільшуються. У долині Коачелла вчора випало півтора дюйма дощу, внаслідок чого було затоплено кілька дорогих будинків. Багато людей залишити свої домівки через тропічний ураган, який вирував тут кілька тижнів тому. Несподівана повінь наводнила пустельні райони сьогодні.

Для решти з нас день обіцяє видатися хмарним і вологим із температурою повітря близько 75. Зараз у Лос-Анджелесі — 70, в окрузі Оренда — 73, у долині — 69 градусів. На всій території спостерігається легкий туман.

KLOS, Лос-Анджелес

Кілька настанов для написання прогнозу погоди: фронти, атмосферний тиск і погода на іншій частині континенту може бути комусь цікавою, але головним чином слухачі зосереджені на тій погоді, через яку їм доведеться вдягти светр і взяти парасольку. Буде помилкою надто сильно віддалятися від імовірності опадів і температури повітря.

Беручи до уваги наші сучасні знання про зміни в атмосфері, п’ятиденний прогноз погоди мало чим відрізняється від п’ятиденних здогадів. Слухачі іноді хочуть почути прогноз на вихідні, але журналісти не повинні наділяти довгострокові прогнози істинністю більше, ніж вони того заслуговують. «Цього вікенду обіцяють дощ». Не «Цього вікенду буде дощ».

Зрештою, погодні новини повинні відповідати вимогам написання інформаційних текстів. Тут можна допустити використання кількох додаткових цифр, але не можна використовувати непояснені технічні терміни чи формальну мову.

Погано

Сьогодні вночі очікується накопичення хмар із високою ймовірністю випаду опадів.

Краще

Вночі хмарно, можливий дощ.

WTLB, Нью-Йорк

Стежте за значеннями. Наприклад, ризик торнадо означає такі умови, в яких може виникнути торнадо. Торнадо-попередження означає, що на території вже був зафіксований торнадо.