Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Підтримка підводки

Підводка має обов’язки перед сюжетом: вона має привернути увагу слухачів чи глядачів. Але й сюжет має обов’язки перед підводкою. Усі обіцянки, дані у підводці, мають бути виконані в сюжеті. Він повинен містити інформацію, заявлену у підводці.

Деякі підводки є досить незалежними. Вони мають своє повідомлення:

Окружний прокурор Манхеттена зняв із колишнього шкільного директора Ентоні Альварадо усі звинувачення.

Далі залишається лише розширити основну думку і включити додаткову інформацію:

Минулого року проти Альварадо висунули звинувачення у грошових махінаціях, проте розслідування не довело його провини.

WPIX-TV, Нью-Йорк

Проте інші підводки не можуть існувати самі по собі і потребують більшої підтримки з боку сюжету:

Кольоровим сюрпризом братерської любові обернувся для міста звичайний жарт.

Сюжет має пояснити зміст жарту і сюрпризу, що трапився у Філадельфії:

Хулігани закидали фонтани у філадельфійському Парку кохання рожевою фарбою. Проте, коли прибули поліцейські, місцеві жителі сказали, що їм сподобалася ідея кольорових фонтанів. Тепер працівники парку збираються пофарбувати воду в інших фонтанах у червоний і синій кольори з нагоди святкування Дня незалежності.

KHWB, Х’юстон

Сюжет роз’яснює і підтримує підводку.

Неправильно

81-річна громадянка Канади трагічно завалила свій останній тест на здобуття водійського посвідчення. Це був не перший випадок, коли ця похилого віку леді проходила тест на права. Представники автошколи з Онтаріо кажуть, що жінка провалювалася на цьому іспиті вже п’ять разів. Наразі невідомо, чи будуть висунуті проти неї звинувачення.

У підводці заявляється про те, що жінка «трагічно» завалила тест. Проте в сюжеті жодним словом не згадується про те, що трапилося. Замість цього у сюжеті розповідається про те, скільки разів жінка проходила тест, хоча потрібно вказати, що сталося.

Правильно

81 -річна громадянка Канади трагічно завалила свій останній тест на здобуття водійського посвідчення. Її інструктор розповів, що здаючи назад, жінка проїхала зайві 25 ярдів. Опинившись на краю кручі, її машина зірвалася і впала у неглибоку річку, що протікала внизу. На щастя, жінка та інструктор не постраждали. Це був не перший випадок, коли ця похилого віку леді проходила тест на права. Представники автошколи з Онтаріо кажуть, що жінка провалювалася на цьому іспиті вже п’ять разів. Наразі невідомо, чи будуть висунуті проти неї звинувачення.

Ассошіейтед Пресс

Є лише один шанс обрати головну ідею сюжету — у підводці. Текст самої історії має лише підтримувати це рішення.

Неправильно

Декілька міні-бомб було знайдено сьогодні на Манхеттені... Експерти ФБР стверджують, що такі бомби були улюбленим видом зброї терористичних угруповань часів Другої світової війни. Останні вдосконалення вибухових технологій зробили їх ще більш небезпечними: міні-бомби, виготовлені з найновіших пластикових матеріалів, можна легко заховати у звичайному листі.

Підводка анонсує історію про бомби, знайдені сьогодні на Манхеттені, але в сюжеті про них не згадується.

Правильно

Декілька міні-бомб було знайдено сьогодні на Манхеттені... Одна з них вибухнула в брокерській конторі «Меріл Лінч» у районі Ліберті... Чотири жінки отримали легкі поранення. Інші бомби були успішно знешкоджені.

WMCA, Нью-Йорк

У цьому випадку, оскільки у підводці згадується кілька міні-бомб, то в останньому реченні сюжету треба знову нагадати про них усіх для того, щоб підтримати підводку.

Помилково випереджати історію у підводці. Ще одна помилка — дозволяти історії відставати від підводки. Підводка зав’язує сюжет, а далі йде сама історія.