Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Підсумки

Під час написання телевізійних новин потрібно зважати на відео. Але, за винятком одного чи двох кадрів, що говорять самі за себе, телевізійні сюжети мають писатися так, щоб текст міг існувати сам по собі. Слова, їхні значення, речення, підводки і сюжети телевізійних новин виконують ті ж функції, що й у радіоновинах, плюс ще кілька.

Практичні завдання

А. Для ілюстрації цього сюжету доступні два відеоматеріали. Напишіть репортаж на 25-30 секунд на основі інформаційної розсилки і позначте у відеоколонці місця, де ви хочете використати відеоматеріал.

Відео 1: Фотографія кондора, взята з Інтернету. Відео 2: Відеозапис пожежі.

ФІЛМОР, КАЛІФ. — ДВОДЕННА ПОЖЕЖА, ЩО ОХОПИЛА БІЛЬШУ ЧАСТИНУ ТЕРИТОРІЙ ПРОЖИВАННЯ КАЛІФОРНІЙСЬКИХ КОНДОРІВ, ПОВНІСТЮ ВЗЯТА ПІД КОНТРОЛЬ. ПРО ЦЕ СЬОГОДНІ ЗАЯВИЛИ ПОЖЕЖНИКИ.

ПОЛУМ’Я, ЩО РОЗГОРІЛОСЯ ВНАСЛІДОК НЕПРАВИЛЬНИХ ПОЖЕЖНИХ РОБІТ, ЗНИЩИЛО 120 АКРІВ СТЕПУ НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА ЛОС-ПРАДЕС.

ПРЕДСТАВНИК АМЕРИКАНСЬКОГО ЛІСНИЦТВА КАЖЕ, ЩО ЖОДНЕ ГНІЗДО КОНДОРІВ НЕ БУЛО ЗРУЙНОВАНЕ. Є НАДІЯ, ЩО БЛИЗЬКО 40 ПТАХІВ ВИЖИЛИ.

НАЧАЛЬНИК ЗАПОВІДНИКА КАЖЕ, ЩО КІЛЬКІСТЬ ПОЖЕЖНИКІВ, ЯКІ ЗАРАЗ ГАСЯТЬ ВОРОНЬ, БУЛО ЗМЕНШЕНО 3 240 ДО 45. ВОГОНЬ ЗУПИНИ ЛИ О ВОСЬМІЙ РАНКУ, АЛЕ ПОЖЕЖНИКИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАЛИВАТИ ПО ПІЛ, ЩОБ ПЕРЕКОНАТИСЯ, ЩО ПОЖЕЖА ЗУПИНИЛАСЯ.

ПОЖЕЖНИКІВ ДОВЕЛОСЯ ДОСТАВЛЯТИ В СТЕП НА ГЕЛІКОПТЕРАХ. ВИКОРИСТОВУВАЛАСЯ ТЕХНІКА ДЛЯ АЛЬПІНІЗМУ, ЗА ДОПОМОГОЮ ЯКОЇ ПОЖЕЖНИКИ ПІДІЙМАЛИСЯ НА ПАГОРБ І ДІСТАВАЛИСЯ ДО ЛІНІЇ ВОГНЮ.

ПОЖЕЖА РОЗПОЧАЛАСЯ У НЕДІЛЮ І ШВИДКО ПОШИРИЛАСЯ НА 53 000 АКРІВ, ОХОПИВШИ ТЕРИТОРІЮ ЗАПОВІДНИКА, ДЕ ЖИВУТЬ КОНДОРИ. ВТІМ, ПОЖЕЖА НЕ ПОШКОДИЛА ЖОДНОГО ГНІЗДА ГІГАНТСЬКИХ ПТАХІВ.

«МИ НЕ ЗНАЙШЛИ ЖОДНОГО ГНІЗДА, ЯКЕ Б ПОСТРАЖДАЛО ВІД ВОГНЮ», — СКАЗАВ ПРЕДСТАВНИК ЗАПОВІДНИКА.

НІЯКІ СТРУКТУРИ НЕ ПОСТРАЖДАЛИ. ЛИШЕ ОДИН ПОЖЕЖНИК БУВ ПОРАНЕНИЙ, КОЛИ З ГОРИ ЗІРВАВСЯ КАМІНЬ І ВЛУЧИВ ЙОМУ В ГОЛОВУ ВІН НЕ ОТРИМАВ СЕРЙОЗНИХ УШКОДЖЕНЬ.

Б. Наступний відеоряд був знятий для цього сюжету:

ЗП — перевернуті потяги — 20 с

КП — розбита передня частина потяга — 25 с

СП — постраждалі люди вибираються з вагонів — 20 с

КП — обличчя не постраждалого, але шокованого пасажира — 5 с

Напишіть 30-35-секундний репортаж до цього сюжету. Ви можете монтувати відео як завгодно. Наприклад, вісім секунд загального плану можна використати в одній частині сюжету, а 10 — в іншій. Але можна використати не більш ніж 20 секунд загального плану. Позначте ці фрагменти у відеоколонці. На відео немає прямої мови пасажира. Ось інформація для сюжету:

Два потяги зіткнулися о 8:58... обидва поїзди були пасажирськими — обидва повні людей — лобове зіткнення... поліцейські кажуть, що потяги не їхали надто швидко — 15 миль на годину... поліцейські кажуть, що в обох потягах разом було 400 пасажирів і 12 членів команди... поліція повідомляє, що постраждало 80 чоловік... 20 з них серйозно... поранених відвезли до лікарні Сент-Вінсент... поки що немає відомостей про загиблих. Один пасажир: «Раптом ми почули страшний звук, схожий на вибух, і всі попадали. Це було жахливо, люди стікали кров’ю і кричали». Представники залізниці кажуть, що не розуміють, що було не так... Неофіційні джерела допускають, що причиною аварії могла бути несправність сигнальних знаків. Слідчі обіцяють розслідувати цю справу... поїзди виїхали назустріч одне одному з Пенсильванії о 8:20 і з Мерріка о 8:15... аварія сталася в одній милі від станції Ямайка поблизу Нью-Йорка.

В. Наступний відеоматеріал був знятий для цього сюжету:

ЗП

протестувальники перед абортарієм

25 с

СП

клініка і протестувальники

20 с

КП

знак «Жіноча клініка»

20 с

СП

протестувальники з плакатами «Аборт — це вбивство»; «Право на життя»

15 с

КП

обличчя протестувальника, який скандує гасла

10 с

СП

Рейнолдз у рядах протестуючих

10 с

КП

Рейнолдз

10 с

КП

репортер киває головою

10 с

Доступні також два синхрони:

Рейнолдз: «Аборти — це аморально, це вбивство. Саме так. Ми не можемо допустити цього у нашому суспільстві». — 7 с

Рейнолдз: «Сьогодні ми продовжуємо протестувати проти відкриття абортарію тут. Вони збираються забирати там людські життя». — 11 с

Напишіть 45-50-секундний репортаж із синхроном, використовуючи лише один із наведених вище синхронів. Ви можете монтувати відеоматеріал як забажаєте. Синхрони редагувати не можна. Позначте фрагменти у відеоколонці. Ось інформація для репортажу:

Сьогодні відкривається абортарій... деякі лікарі з місцевої лікарні відмовилися робити аборти... клініка надаватиме безкоштовні послуги малозабезпеченим... її назва «Жіноча клініка». ...заснована коаліцією місцевих жіночих угруповань... також надаватиме послуги з планування сім’ї, підбору дієт, підбору контрацепції... Персонал: 6 лікарів, 13 медсестер, 5 адвокатів, 2 психологи. Очікується, що у клініці робитимуть близько 100 абортів на тиждень. Група з близько 30 представників угруповання «Право на життя» влаштувала пікет на знак протесту. Протягом двох годин вони стояли перед клінікою. Лідер групи Вільма Рейнолдз — домогосподарка й мати. Рейнолдз обіцяє, що подзвонить меру, депутатам і міністру і попросить, аби клініку закрили.

Г. Напишіть 10-15-секундну підводку для ведучого і сюжет на 1:20-1:30, використовуючи інформацію із попереднього завдання В. Можете використати 10-15-секундний стенд-ап, але обов’язково вкажіть його місце у відеоколонці.

Можна також використати наступний синхрон директора клініки Кеті Джонс і відео, зроблене всередині клініки:

Джонс:

«Це конституційне право кожної малозабезпеченої жінки — вона має право на охорону свого здоров’я».

9 с

СП

клієнти чекають у передпокої (облич не видно)

20 с

КП

клієнти заповнюють форму (ніяких імен не видно)

15 с

КП

невідомий клієнт і доктор сидять у кріслах у приймальні, що видно крізь відчинені двері

20 с