Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Економіка

Бізнес, робота, новини споживчого ринку, фінанси, економічна політика — все це потрапляє до наших кишень чи записників. Ця інформація набуває все більшого значення у новинах.

Частина аудиторії економічних новин виявлятиме безпосередній інтерес до того, що говоритиме ведучий. Бізнесмени чекатимуть на інформацію про зміни відсоткової ставки, товарних цін, курсу валют. Ці зміни можуть вплинути на їхнє рішення стосовно того, чи варто завтра підписувати угоду. Робітники чекатимуть інформації про те, чи було ухвалене рішення про збільшення заробітної плати на шість відсотків, або відбудеться страйк. Інвесторам потрібна інформація про спробу злиття корпорацій і те, як це вплине на Волл-стрит. Споживачі захочуть знати, чи вплинуть морози у Флориді на ціни на соки і фрукти.

Репортери, котрі висвітлюють економіку, а також ті, які поки що уникають цієї теми, будуть змушені навчитися, як задовольнити інтереси цих частин аудиторії. Їм доведеться вивчити бізнес на своїх територіях, відвідавши бізнес-осередки і представництва. Вони захочуть просунутися крізь фінансові завіси компаній із широким колом акціонерів, а також поговорити з фахівцями з цінних паперів про оцінку місцевих компаній для брокерських фірм.

Щоб дізнатися більше про працю, репортери поспілкуються з профспілковими посадовцями і працівниками. Крім того, для формування перспективи не завадить трохи почитати.

Концерни інвесторів важко локалізувати. Ці організації із надлишковим капіталом, мабуть, уклали його у Волл-стрит стільки ж, скільки й у Мейн-стрит. Але якщо на території є товарна біржа, де товари, такі як зерно чи олія, продаються перекупниками, чи товар, важливий для місцевої економіки, репортери повинні були обізнані з цим.

Споживчі новини часто приходять з урядових органів державного регулювання, таких як Федеральна торгова комісія чи Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів. Заяви про небезпечність товарів чи нечесну бізнес-практику можуть стати головними історіями. Також репортери захочуть підтримувати зв’язки із місцевими групами споживачів і роздрібними магазинами, що надасть можливість відстежувати зміни у рівні цін на товари. Дефіцит японських автомобілів є новиною для однієї групи споживачів. Для інших — новиною є презентація нового рідкого засобу для миття.

Утім, найкращий економічний репортаж — той, який задовольняє інтереси не лише цих груп. У таких «грошових сюжетах» він набуває ширшого значення і глобальніших наслідків. Підйоми і спади місцевого бізнесу впливають на місцеву економіку й, відповідно, на більшість слухачів і глядачів. Нова трудова угода допоможе спрямувати потік коштів в економіку... або ж підвищить ціни. Якщо ціни на зерно зростуть, це підніме економіку на фермерських територіях, але водночас спричинить інфляцію. А репортаж про презентацію нового рідкого засобу для миття може дати історію про те, як це використовується у нашому суспільстві, що зацікавить слухачів, яким абсолютно байдуже до пральних порошків.

Навіть ці сухі статистичні дані національної економіки, які федеральний уряд оприлюднює щодня, можна витягти з ділової чи фінансової частини інформаційного випуску (див.: Розділ 12. Інформаційні випуски) і зробити цікавими й вартими того, аби бути прочитаними не в кінці, а на початку. Ось синхрон, у якому економіст пояснює значення зниження роздрібних продажів у грудні на одну десяту відсотка:

Було забагато товару, тож споживачі стали обачнішими. Вони не залишили без уваги весь ринок... зниження продажів не торкнулося автомобілів... але вони стали уважніше ставитися до своїх витрат.

CBS

Існують й інші способи, як репортери можуть зробити цікавою інформацію про зниження продажів: можна зателефонувати до якогось місцевого магазину чи торгової палати, можна взяти інтерв’ю у місцевого економіста, який пояснить, як зниження продажів може вплинути на життя пересічних громадян, можна записати короткі інтерв’ю із покупцями у великому супермаркеті, запитавши в них, чому вони стали купувати менше.

Важливість — це перший критерій для визначення інформаційної актуальності (див.: Розділ 5. Підводки). Економічні історії, оскільки вони часто б’ють нас у найвразливіше місце — по гаманцю — часто є надзвичайно важливими, актуальними.