Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Хронометраж

Сюжети мають відповідати заданому хронометражу. У п’ятихвилинному інформаційному випуску з однією хвилиною реклами на новини залишається чотири хвилини. В надзвичайно насичений новинами день у такому випуску може не вистачити місця для сенсації, також може виникнути потреба скоротити деякі інші сюжети.

Беручи до уваги вказаний у секундах хронометраж кожного сюжету, розписаний вгорі кожного тексту (див.: Розділ 1. Текст), журналіст може розрахувати загальну тривалість випуску, додавши тривалість аудіоматеріалів. Більш досвідчені журналісти визначають тривалість за кількістю рядків, оскільки вони вже знають, скільки рядків тексту можна прочитати у відведений для випуску час. Підбірка шоу-бізнесових новин Білла Ділаз ABC має місце для трьох хвилин і п’ятдесяти секунд. Діл читає один рядок тексту за чотири секунди, таким чином, його текст плюс аудіоматеріали мають складатися із п’ятдесяти восьми рядків. Замість того, щоб позначати хронометраж у секундах, Діл робить це у кількості рядків. Якщо випуск виходить задовгим, він просто вилучає один сюжет або вирізає кілька рядків. Тривалість цього сюжету спочатку перевищувала шістнадцять секунд:

Французька поліція опитує кількох підозрюваних щодо вчорашніх вибухів у Версальському палаці в Парижі. Внаслідок вибуху, який розцінюється як терористичний акт, споруда палацу зазнала серйозних ушкоджень. Куратор Версалю повідомляє, що на відновлення комплексу знадобиться два чи три місяці.

Білл Діл, ABC

Програма Діла була перенасичена, тож він обрізав останнє речення, зменшивши тривалість сюжету до 12 секунд.

Ветерани журналістики, які протягом багатьох років пишуть одні й ті самі випуски, можуть визначити хронометраж сюжету, просто поглянувши на його текст. Менш досвідчені журналісти не повинні наслідувати цей прийом. Помилка у підрахунку може призвести до того, що останній сюжет буде обрізаний на середині, або ж його доведеться переписувати за лічені секунди до ефіру.

Іноді тривалість кожного блоку програми треба обчислювати окремо. ABC дозволяє своїм філіалам продавати тридцять секунд випуску рекламодавцям. Тож коли станції не вдається продати цей час, Ділу доводиться писати один блок сюжетів тривалістю 30 секунд, щоб заповнити цей простір у випуску. У цьому блоці не може бути додаткового часу; сотні станцій обрізають сюжети, вписуючись у 30 секунд.

Ведучі можуть підганяти частини випуску. Наприклад, вони можуть підігнати новини спорту, погоду й ексклюзивну історію, враховуючи, що вони мають на прочитання 50 секунд. Якщо це п’ятихвилинний випуск на початку години, диктор повинен перевірити хронометраж через чотири хвилини десять секунд після його початку, — тоді, коли починаються спортивні новини. Оцінивши ситуацію, ведучий може зрозуміти, потрібно йому збільшити темп чи зменшити, щоб вписатися у заданий хронометраж. На розташування сюжетів у випуску може також впливати їхня тривалість. Перед рекламою може бути місце лише для 20-секундного сюжету, тож історію на 30 секунд, навіть якщо вона важливіша, доведеться використати пізніше. Що ж до 40-секундної історії із синхроном, то вона може бути задовгою для того, щоб її використати у випуску взагалі.

Хронометраж — це найменш гнучкий критерій упорядкування інформаційного випуску.