Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Інформаційне підґрунтя

Попереджений заздалегідь чи ні репортер повинен наповнити історію інформацією настільки, наскільки це можливо. «Вам доводиться робити протягом дня не одну, а кілька історій, — зазначає Мітч Ліб, — тож не завжди є можливість як слід заглибитися в матеріал. Але завжди важливо бути обізнаним, начитаним і, якщо ви знаєте, про що писатимете, зробити наперед якусь розвідку».

У плановому сюжеті ви просто не маєте права на помилку. Спочатку ви маєте вивчити прес-реліз чи інший інформаційний текст, який привернув увагу відділу новин до історії. Коли основні факти будуть перевірені, саме настане час для створення новини. І без доброго розуміння цих фактів буде неможливо класифікувати новину.

Не варто завжди довіряти концепції спонсора новини щодо того, про що вона має бути. Тому, готуючись до висвітлення якоїсь події, не треба обмежуватися інформацією самого лише прес-релізу чи розсилки. Які ще історії на цю тему приходили у сьогоднішніх розсилках? — Вони повинні бути у відділі новин. Які ще сюжети на цю тему випускала станція? — Все це також є в архівах. І що стосовно цього писали місцеві газети? — Якщо на станції немає матеріалів на цю тему, вони мають бути в статтях преси.

Якщо у прес-релізі йдеться про відкриття нової лікарні, не зробивши необхідної розвідки, ви не дізнаєтеся, що три роки тому захисники довкілля протестували через те, що лікарня будувалася у парковій зоні міста. Не дізнатися реакції цих людей у цьому випадку було б помилкою.

Телефонні дзвінки можуть бути дуже важливими у процесі підготовки. Дзвінок до представників опозиції може озброїти репортера важливими влучними запитаннями.

Енциклопедії можуть відповісти на запитання: «що таке брідерний реактор?» Якщо є час, не завадить навіть зазирнути до бібліотеки. Коли американські олімпійські чемпіони мали приїхати до Нью-Йорка для участі в урочистому параді, Діб, котрий тоді працював у філіалі NBC, пішов до бібліотеки, щоб перечитати газетні статті про їхні досягнення. «Я хотів мати якусь інформацію про них, щоб, коли треба буде про них говорити, я мав що сказати», — пояснює він. Діб також використовував бібліотеку для збільшення власної обізнаності. Якщо новинна організація має ґрунтовну базу даних, тоді Інтернет також може бути своєрідною бібліотекою. Чимало інформації можна знайти в Інтернеті.

У ситуації з гарячою новиною може не бути часу на детальне дослідження теми, але навіть скорочений варіант інформаційного полювання вартий того часу, який ви на нього витратите. Зрештою, репортери повинні хапати все, що тільки є довкола. Деяку інформацію можна знайти в інформаційній розсилці — її можна швиденько проглянути. Якщо репортеру дали історію, повна інформація щодо якої йому ще недоступна, або ж він повинен щось написати ще до того, як надійде файл з інформацією, для початку можна поцікавитися щодо потрібного питання у колег чи по телефону. Доуг Дрю, котрий веде колонку на shoptalk.com і викладає технологію оперативного написання новин, радить навіть у випадку гарячої новини неодмінно зазирнути до Інтернету. Наприклад, якщо йдеться про постріли в школі, то на сайті цієї школи можуть бути якісь деталі, які потім можна відповідним чином розгорнути в сюжеті.

Підготовка окупиться. Щоб стати добре поінформованим, потрібно бути поінформованим. Ерік Шоун, старший кореспондент «Fox News Channel», багато років висвітлював тероризм. Він добре натренувався. Саме тому він був серед перших, хто назвав конкретне ім’я в ефірі 11 вересня 2001 року: Осама Бен Ладен20.