Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробництво новин_ Мiтчел Стiвенс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Розділ 15. Телевізійний репортаж

Деннісу Джонсону, медичному репортеру KTSP-TV з Фенікса, вдалося дістати дослідження про шкідливість для здоров’я робіт на мідноплавильних заводах. У дослідженні висунуто кілька сильних заяв про медичні проблеми для робітників, що працюють на цих заводах, а також про те, що більше половини цих заводів розташовано в Арізоні. Джонсон зателефонував автору цього дослідження у Нью-Йорк, щоб отримати додаткову інформацію про цю проблему, а потім склав план висвітлення історії про мідноплавильні заводи.

Йому потрібні були інтерв’ю з робітниками, але вони могли спілкуватися лише на початку чи в кінці свого робочого дня. Вони йшли з роботи о 15:30 — надто пізно для новин о 18:00. Джонсону з оператором потрібно було виїхати на зйомку о 4:30 ранку, щоб узяти інтерв’ю до початку робочого дня.

Всім репортерам потрібні факти. Як описувалося у Розділі 9 «Аудіоматеріали», радіорепортери також залежать від звуку; вони записали подібні інтерв’ю з робітниками заводу. Але телевізійні новини додають у план репортера ще один вагомий пункт. Джонсон, крім усього іншого, мав бути впевнений, що він повертається із потрібним відеоматеріалом.

Для того, щоб відзняти кращий матеріал, після інтерв’ю Джонсон з оператором пройшлися заводом з одним із представників компанії. Під час цієї прогулянки вони отримали чудовий відеоряд із кадрами помаранчевої розплавлеіної міді. Тоді вони поспішили назад у Фенікс, щоб записати інтерв’ю з директором компанії — власником цього мідноплавильного заводу.

Джонсону пощастило, що того дня йому більше не треба було висвітлювати ніякої іншої історії, тож повернувшись до відділу новин, він мав можливість переглянути відзнятий відеоматеріал. Тримаючи в голові відеоматеріал, він написав чорновий варіант сюжету.

Потім Джонсон вибрав уривки інтерв’ю, які він планував використати. Перш ніж показати текст редактору на затвердження, він написав ще кілька варіантів сюжетів, щоразу роблячи їх стислішими. Отримавши згоду редактора, Джонсом вирушив до монтажної. Знову ж таки, якби він мав того дня висвітлювати більше однієї історії, він, може б, і не зміг бути присутнім на монтажі, і режисеру довелося б робити все самому.

Мідноплавильний завод став головним сюжетом вечірнього випуску новин на KTSP-TV. У телевізійному репортажі є дещо надзвичайно просте. Ви йдете на мідноплавильний завод, спілкуєтеся з людьми — і глядачі отримують можливість побачити те саме, що й ви. Вони можуть побачити розмову цих людей і розплавлену мідь. Просто. Проблема полягає лише в тому, щоб зібрати і впорядкувати весь цей відеоматеріал.

ЗЙОМКА

Телевізійні репортери прив’язані до своїх камер... певною мірою. Вони повинні бути досить вільними для того, щоб отримати інформацію — походити навкруги у пошуках інформації про подію і попрацювати з джерелами для віднайдення фактів (див.: Розділ 8. Збирання новин). Але у більшості сюжетів, які вони висвітлюють, від репортерів очікується повернення із відеоматеріалом, що максимально наблизить до події глядачів. Щоб зробити це ефективно, вони мають поважати примхи камери.

Основні стратегії репортажу обговорювалися у попередніх розділах. Нижче наводяться спеціальні схеми, умови і навички, потрібні для роботи з телевізійною камерою.