Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

1. Характеристика речення в цілому.

За метою вислов­лювання

За інтонацією

За кількістю центрів

  1. розповідне

  2. питальне

  3. спонукальне

  1. неокличне

  2. окличне

  1. просте

  2. складне

2. Характеристика простого речення.

За способом вираження центра

За наявністю другорядних членів

За наявністю всіх потрібних членів

За наявністю ускладнень

  1. односкладне

  2. двоскладне

  1. непоширене

  2. поширене

  1. повне

  2. неповне

  1. неускладнене

  2. ускладнене


Примітка. Щоб спростити записи й перевірку, далі під час аналізу речень використовуватимуться цифри з таблиць. Причому ці цифри-харак- теристики будуть записуватися в тому ж порядку, як ідуть колонки в таб­лицях.

Наприклад, цифрова характеристика речення: Між горами старий Дніпро, неначе в молоці дитина, красується, любується на всю Україну. (Т. Шевченко.) — матиме такий вигляд: 112.1) 2212; 2) 2221: Перші три цифри означають, що речення в цілому — розповідне, неокличне, складне. Наступні чотири цифри характери­зують перше просте речення: Між горами старий Дніпро... красується, любується на всю Україну — двоскладне, поширене, повне, ускладнене. Останні чотири циф­ри стосуються другого простого речення: ... неначе в молоці дитина... — двосклад­не, поширене, неповне (пропущено присудок), неускладнене.

244*. Схарактеризуйте речення, користуючись цифрами, як це показано в примітці до наведених вище таблиць.

1. О земле, велетнів роди! (77. Тичина.) 2. Хіба є хто на землі крилатіший за людину? (О. Гончар.) 3. Добре нам мати на світі хорошого-друга, друзів — ще краще. (М. Рильський.) 4. Треба <Ілову ніжності додати, щоб уміло друзів пригортати. (М. Син- гаївський.) 5. Товариство не для користі вибираю, а для душі. (П. Дороиіко.) 6. Чи є слова, якими гоять рани? (І. Жиленко.) 7, Поміж людьми, як кажуть, добре й нам. (77. Глібов.) 8. Колись мене назвав він братом, і слово це — як зірка у путі. (М. Рильський.)

245*. Перепишіть речення без цифр біля слів і самостійно розберіть їх за частинами (див. завдання у вправі 241). А потім схарактеризуйте їх, користую­чись цифрами, як це погано в примітці до наведених вище таблиць.

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ (ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА)

§ 100. Інтонація і розділові знаки в реченні. Кома

246. Прочитайте речення вголос. Простежте, чи завжди коми збігаються з „вузами.

1. Людську мисль і почуття орлине ніхто й ніщо не викине за борт. (М. Рильський.) 2. Хай розквітне веселково у невиданій Іфасі наша мова калинова, наче сонце у росі. (П. Тинина.) 3. По країні весна пролітає і шумить журавлиним крилом. (В. Сосю- ра.) 4. Я на гору круту крем'яную буду камінь важкий піді­ймать і, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать. (Леся Українка.) 5. В останньому промінні сонця грала дріб- яенька мушва і, мов сітка, мигтіла перед очима. (М. Коцюбин­ський.) 6. Сумно шепче ліс дрімучий, ворони літають і, здається, своїм криком бурю накликають. (С. Руданський.) 7. Було йому літ сімдесят чи, може, й більше. (О. Довженко.) 8. Розпрягайте, хлопці, коні та й лягайте спочивать. (Народна творчість.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]