Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 76. Безособова форма на -но, -то

1. Безособова форма на -но, -то твориться від пасивних діє­прикметників за допомогою суфікса -о: записаний — записано, налагоджений — налагоджено, накритий — накрито. Ця форма повністю зберігає правопис дієприкметників, від яких вона утво­рена: зачинений — зачинено, в'їжджений — в'їжджено.

1. На галяві вже збудовано [збудований] хату, засаджено [засаджений] .городець. (Леся Українка.) 2. Останній екзамен складено [складений], школу закінчено [закінчений]. (О. Дон- ченко.) 3. Більше ста верблюдів було в цей день запряжено [за­пряжений] у водовозки, зав'ючено [зав'ючений] бурдюками та барилами з артезіанською водою. (О. Гончар.)

2. Безособова форма на -но, -то вживається звичайно в значен­ні «хтось щось зробив». Рідше ця форма вживається стосовно до явищ природи.

і. В історичному музеї зібрано [хтось зібрав] багато експо­натів. (М. Чабанівський.) 2. Закінчено [хтось закінчив] жнива, останній сніп накошено [хтось накосив] пшениці. (А. Малишко.)

  1. На невисоких столах лежать карти. Там все накреслено [хтось накреслив], все розраховано [хтось розрахував]. (В. Собко.)

  2. Дощ без устанку лив осінь і літо; луки затоплено [дощ зато­пив], трави побито [дощ побив]. (П. Грабовський.)

201*. Де це можливо, пасивні дієприкметники замініть безособовою фор­мою на 'НО, -то.

і. Стіл застелений полотняною скатертиною. 2. Долівка потру­шена свіжою травою. 3. Дідові очі прикуті до фотокартки на стіні. 4. Корабель спущений на воду. 5. Робота закінчена. 6. Хлоп­ці зморені денною працею.

§ 77. Творення і вживання дієприслівників

Дієприслівник означає другорядну дію порівняно з основною дією того самого предмета.

Дієприслівники бувають недоконаного і доконаного виду.

1. Дієприслівники недоконаного виду (що роблячи?) тво­рять^ від теперішнього часу дієслова за допомогою суфіксів їучи, -іочи для І дієвідміни і -ачи, -ячи для II дієвідміни. Для цього досить дієслово поставити в 3-й особі множини теперішньо- РР часу (щ о р о б л я т ь?) і -ть замінити на -чи (пор. § 74, п. 1): несуть несучи, борються борючись, гуркотять гуркотячи.

1. Гуляє містом одчайдушна хуга, висвистуючи [висвистують], дико кричачи [кричать]. (М. Бажан.) 2. Ще хвилину люди стояли тихо, немов не вірячи [вірять] в розчарування, немов чогось ще сподіваючись. (М. Коцюбинський.) 3. Юрба ще трохи погомоніла, потопталась і, бачачи [бачать], що вже нічого не зробиш, стала поволі розходитися. (Григорій Тютюнник.)

2. У кінці дієприслівників завжди пишеться буква и. Діє­прислівники треба відрізняти від близьких за звучанням активних дієприкметників у називному відмінку множини, які на відміну від дієприслівників мають закінчення -і: дієпри­слівники відповідають на питання що роблячи? (сяючи, ревучи, сидячи), дієприкметники — на питання які? (сяючі, ревучі, сидячі).

1. Десятки прожекторів з валу вдарили промінням, засліплюючи [що роблячи?] наступаючі [які?] війська. (О. Гончар.) 2. Світить річка, блукаючи [що робляч и?] заплавами, зникаю­чи [що роблячи?] у маревах небосхилу. (О. Гончар.) 3. Око знов ваблять блукаючі [які?] вогні й рухливі тіні. (М. Коцю­бинський.) 4. Чайка скиглить, літаючи [що роблячи?], мов за дітьми плаче. (Т. Шевченко.) 5. Спочатку ми робитимемо літаючі [які?] моделі аеропланів. (О. Донченко.)

3. Дієприслівники доконаного виду (що зробивши?) тво­ряться від минулого часу дієслова доконаного виду (що зробив?) за допомогою суфікса -ши: сказав сказавши, при­ніспринісши, переміг перемігши. У кінці цих дієприслів­ників теж завжди пишеться буква и.

1. Не спитавши [спитав] броду, не лізь у воду. 2. Не взявшись [взявся] до сокири, не зробиш хату. 3. Не підбігши [підбіг] Не спіймаєш. 4. Не подумавши [подумав], і кілочка не затешеш. (Народна творчість.)

4. Дієприслівник можна вживати лише тоді, коли в реченні до °ДНого діяча відноситься щонайменше дві дії. У такому разі Дієприслівником позначають менш важливу, другорядну дію.

Наприклад, не можна вжити дієприслівник в реченні Коли в грядуще дивимось сьогодні, нам уявляються лави молоді, бо тут Кожна дія стосується іншого діяча: дивимось — ми, а уявляються (хто? щ о?) — лави.

І навпаки, в реченні Коли в грядуще дивимось сьогддні, ми бачим лави молоді можна вжити дієприслівник, бо обидві дії стосуються того самого діяча ми — ми дивимось і ми бачим: В грядуще дивлячись сьогодні, ми бачим лави молоді... (М. На. гнибіда.)

202*. Перепишіть, розкриваючи дужки. Від дієслів, що в дужках, утворіть дієприслівники.

1. Все зраділо, (стрівати) день; і день зрадів, (розцвітати), ясний, теплий, погожий. (Панас Мирний.) 2. В туман (загорну­тись), далекі тополі в душі вигравають мінорну гаму. (П. Тини- на.) 3. З самого ранку, (виплутатись) із тендітних тенет туману, вигулькувало сонце. (70. Збанацький.) 4. Десь за ланами гомонів, (затихати), грім. (С. Васильченко.) 5. Степ, (струсити) з себе ро­су та (зігнати) непримітні їіні, горить рівним жовто-зеленим вогнем. (Панас Мирний.) 6. Хто перший пройшов по неходженому степу, (прим'яти) молоду траву і (налякати) диких сайгаків? (Є. Гуцало.) 7. Нам вічно треба небом жити, по шию (бути) в пла­неті! (М. Вінграновський.) 8. Щастя — не знати спокою, в далі (йти) невідомі. (О. Підсуха.)

203*. Перепишіть, вставляючи пропущені букви и або і.

і. Чи чули ви, як в дзвоні молотка співає сталь, вітаюч.. люди­ну? (В. Сосюра.) 2. Тремтяч.. тіні ажурові розквітлий кидає каш­тан. (М. Рильський.) 3. Бачу, як синє небо надвоє розтяли чорні дихаюч.. крила. (М. Коцюбинський.) 4. Заґелґали дикі гуси, про- стуюч.. кудись високо під необмеженим небом. (М. Коцюбин­ський.) 5. Напівпрозорі жовтіюч.. та червоніюч.. кетяги, солодко дрімали серед лапатого листя. (М. Коцюбинський.) 6. Місяць пі­діймався все вище й вище, затьмарююч.. своїм світлом зірки. (І. Цюпа.)

204*. Переробіть текст, замінюючи, де це можливо, дієслова дійсного спо­собу дієприслівниками.

Здалека доносяться різні співи — то сходяться на «вулицю» і співають парубки та дівчата. Ось пройшов парубок вулицею. Йде він тихо, недбало похитується; подерта свитина висить у нього на однім плечі. Проходить він біля хати, завів пісні: «Гей! Та виріс я в наймах». Виспівує і йде до греблі. Там, біля греблі, під вербами збирається молодь на «вулицю». Почув пісню свого товариша, наймита, москалик і собі подав голос, коли вихо­див з хати. (За Лесею Українкою.Весняні співи».)

205*. Перекладіть на українську мову.

і. Я лежал на диване, устремив глаза в потолок и заложив руки под затылок. (М. Лермонтов.) 2. Выйдя за ворота, мы вернули вправо и побрели не спеша по мягкой, пыльной дороге. (А. Чехов.) 3. По степи вдоль и поперёк, спотыкаясь и прыгая, побежала пере­кати-поле. (А. Чехов.)

НЕЗМІНЮВАНІ ЧАСТИНИ МОВИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]