Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 36. Чергування его після шиплячих та й

У літературній мові звук [е], що стоїть після шиплячих та [й], чергується з [о]. При цьому діють такі закономірності.

1. Після шиплячих та [й] вимовляємо і пишемо е перед шип­лячими та м'якими приголосними — теперішніми або давні­ми: увечері, стежечка, баєчка, шести (у давньоруській мові ви­мовлялось [ш'ес'т'і], як тепер у російській —шести), четве­ро (у давньоруській — [ч'ет'в'еро], як тепер у російській — четверо).

  1. Огняним їжаком, сердито настовбурчивши золоту щетину (рос. щетина), сідало за снігами сонце. (С. Васильченко.) 2. Се­стра як вийшла за ворота — всі луги й лужечки зацвіли. (А. Ма­лишко.) 3. На вудлищі гнучкім прозора волосінь, та білий попла­вець, та заїдний гачечок,— ото і зброя вся. (М. Рильський.)

  2. Після шиплячих та [й] вимовляємо і пишемо о перед спокон­вічно твердими нешиплячими: вечором, (багато) стежок, (багато) байок, шостий (у давньоруській мові вимовлялось [ш'естъй], пор. сучасне російське — шестой), чотири (у давньоруській— [ч'ети- р'і], пор. сучасне російське — четыре), човен (у давньоруській —

[ч'елнъ]).

1. Нас чотири [рос. четыре] трактористи з бригадиром на чолі шло]* тільки сіли на машини — так і крешем по землі. (П. Ти- Іинй.) Під скелею блищала у кам'яному жолобку криничка. //. Нечуй-Левицький.) 3. І недалеко вже до дня, як сяде осінь ^совтокоса на чорногривого коня. (В. Сосюра.)

3. З цих правил є винятки: жерло, печера, червоний, черга, че­кати, чепурний, черствий, щедрий, щепа (виступає е перед твер­дими нешиплячими); гайочок, свіжості, чорнило, чорниці (ягоди), цорніти (виступає о перед шиплячими та м'якими — теперішніми чи давніми).

1. Південна природа дуже щедра на всякі міраґжі. (70. Смо- лич.) 2. Я кожну щепу беріг, щоб не гнули вітри, щоб морози та сніг не калічили їх. (77. Дороиіко). 3. Сіда Чіпка коло землянки, виймає черствий хліб з торбини, починає снідати. (Панас Мирний.)

112*. Перепишіть, вставляючи пропущені о та е.

1. Довгі гармати з витягнутими далеко вперед ж..рлами було закрито новими брезентовими ч..хлами. (В. Собко.) 2. Люди в шлюпці мали ш..стеро весел, і, хоч звичайно вона ходила під ч..тирма веслами, тепер вони налягли на всі шість. (М. Труб- лаїні.) 3. Двоє хлопців, яким прийшла ч..рга, кинулись у ч..вен і зайняли місця на лаві. (О. Копиленко.) 4. Маяли над нами ме­телики, маленькі, ж..вті, голубі, ч..рвоні, сині: (М. Рильський.) 5. Лиш трутень звик солодкі ж..рти соки, бдж.ла ж для меду й серце віддала. (Л. Малишко.) 6. Ми рвемо над дорогою стиглі ч..рниці. (А. Шиян.)

113*. Перекладіть на українську мову. Порівняйте вимову й правопис е, о піс­ля шиплячих у російській і українській мовах.

І.На венчиках луговых цветов покачивались смуглые дикие пчёлы. (М. Шолохов.) 2. Глаза её заискрились, и щёки запылали. (А. Чехов.) 3. Река ещё не замёрзла, и её свинцовые волны грустно чернели в однообразных берегах. (О. Пушкін.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]