Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 70. Визначення дієвідміни дієслова за його неозначеною формою

Іноді важко визначити дієвідміну дієслова за особовими за­кінченнями — вони чуються невиразно. Наприклад, можемо вимо­вити [бореицГцГа] і [бориеЦ^а], [бор'уіґЦ'а] і [борґац'ц'а], але писати треба лише бореться, борються. У такому разі діє­відміну дієслова визначаємо за його неозначеною формою.

Якщо в неозначеній формі перед -ти дієслово має суфікс -і- (-1-), -и- або після .шиплячого -а- і цей суфікс у 1-й особі од. нини (що роблю?) випадає, то це дієслово належить до II діє- відміни. Інші дієслова належать до І дієвідміни.

Наприклад, у дієсловах белькотіти белькочу, кроїти —. крою, волочити волочу, стелити стелю, мовчати мовчу в 1-й особі однини суфікси -і-, -и- та після шиплячого -а- випа­дають— отже, ці дієслова належать до II дієвідміни: белько­тиш, кроїш, волочиш, стелиш, мовчиш і т. д. А в дієсловах раді­тирадію, захищати захищаю суфікси -і- та -а- не випа­дають— отже, ці дієслова належать до І дієвідміни: радієш, захищаєш і т. д.

У дієсловах белькотати, полоти, в'янути, волокти нема назва­них вище суфіксів — отже, ці дієслова належать до І дієвідмі­ни: белькочеш, полеш, в'янеш, волочеш і т. д. У дієсловах бити, пити, лити, жати, почати звуки [и] та [а] не суфікси — отже, ці дієслова також належать до І дієвідміни: б'єш, п'єш, ллєш, жнеш або жмеш, почнеш і т. д.

Із цього правила є винятки:

а) дієслова хотіти, гудіти, сопіти, ревіти, іржати і похідні належать до І дієвідміни: хочеш, гудеш, сопеш, ревеш, іржгш і т. д.;

б) дієслова бігти, боятися, стояти, спати і похідні належать до II дієвідміни: біжиш, боїшся, стоїш, спиш і т. д.;

в) дієслово сукати може належати і до І, і до II дієвідміни: сукаю, сукаєш і т. д. або сучу, сучиш і т. д.

1. Я дуже близько зійшовся з Горьким, бачимось [бачити — бачу] мало не щодня. (М. Коцюбинський.) 2. Як передати такі хвилини, в які нічого не говориться [говорити говорю] ? (ТО. Яновський.) 3. Синиці голос-голосок один не збляк, один не змовк, голками сиплеться [сипати] сухими. (М. Рильський.) 4. В променях сонця купається [купати] жито, колються [колоти] вуса шорсткі. (Г. Бойко.) 5. Поживеш більше на білім світі — сам свою помилку побачиш [побачити побачу]. (Григорій Тю­тюнник.)

Та це ж просто...

Кмітливий Коротше кажучи, випадають суфікси -і-и-(ш) а-отже, це II дієвідміна, пиши в закінченнях и. Не випадають — І дієвідміна, пи­ши е. А винятки легко перевірити за 3-ю особою однини: хоче, гуде, сопе, реве, ірже, біжить, стоїть, боїться, спить.

Допитливий. Деякі дієслова, хоча звучать майже однаково і мають одна- О0Є значення, належать до різних дієвідмін через те, що в них різні неозначені Іорми: хропти і хропіти, волокти і волочити, слатися і стелитися, бурмотати і бурмотіти, свистати і свистіти... Отже, як їх не напишеш — буде правильно: хро­пеш ї хропиш, стелеться і стелиться, бурмочеш і бурмотиш... Але не «бурмочиш»!

187. Випишіть дієслова у дві колонки за дієвідмінами.

Знати, стукотіти, кроїти, наколоти, свистати, белькотіти, обо­ронити, відпороти, стругати, завадити, збігти, гуркотіти, тьмяні­ти, гуркотати, одужати, стелити, краяти, хилитися, спізнитися, відкрити, хропіти, бачити, збороти, свистіти, ударити, пищати, знехтувати, сипати, зважити, оцінювати, тягти, дирчати, зморити­ся, схотіти.

Ключ. У словах підкресліть другу від початку букву. 3 цих букв прочитаєте ви­слів Максима Горького.

188*. Поясніть, чому закінчення в поданих парами словах пишуться по- різному: застелиш і застелеш, волочиш і волочеш, хропиш і хропеш, гуркотиш і гуркочеш, свистиш і свищеш, ростиш і ростеш.

189*. Перепишіть, дієслова, що в дужках, поставте в потрібних особах теперішнього або простого майбутнього часів, визначивши спочатку їхню дієвід­міну.

1. Життя і мрія в згоді не бувають і вічно (боротися), хоч ми­ру прагнуть. (Леся Українка.) 2. Поїдеш далеко, (побачити) ба­гато, (задивитися), (зажуритися) -—згадай мене, брате! (Т. Шев­ченко.) 3. Ні, на хвилях морських не (залишити) [2-га ос. однини] сліду, на воді не (проорати) тривкої межі. (Л. Перво- майський.) 4. Минулого не (перебороти) [2-га ос. однини]. (Л. Первомайський.) 5. Хоч крок новий зроби до того, в чім (бачити) ціль і суть свою. (П. Воронько.) 6. Гуркочуть мотори на сивім Дніпрі, і небо в моторах (гуркотати). (В. Сосюра.) 7. Десь підвода далека в полях (гуркотіти). (M. Рильський.) 8. І де ти (бродити), де ти (волочитися) цілу ніч? (І. Нечуй-Левицький.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]