Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 87. Правопис сполучників

1. Сполучники, як би вони не були утворені, звичайно пишуться разом (одним словом):

а) адже, аніж, ніж, отже, отож, таж, також, теж, тож;

б) аби, мовби, немовби, ніби, начеб, неначеб, щоб, якби;

в) мовбито, немовбито, нібито, начебто, неначебто, тобто, Цебто;

г) абощо, тощо, якщо;

_ д) притому, притім, причому, причім, проте, зате, затим.

1. Гетьте, думи, ви хмари осінні! Тож тепера весна золота! (Ле­ся Українка.) 2. Таж ми з тобою колись були товариші. (Леся Ук­раїнка.) 3. Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя. (Т. Шевченко.) 4. А він коня поганяє, нібито й не бачить. (Т. Шевченко.) 5. Темінь упала на місто раптово, начебто хто спустив завісу. (Вал. Шевчук.) 6. Дівчата спросонку спершу пе- регукуються з кимось, немовби пробуючи голоси. (І. Ле.) 7. Якщо втрачено все, залишається совість. (Л. Первомайський.)

2. Частина сполучників може мати при собі частки, з якими вони пишуться тільки окремо, а саме: адже ж, або ж, але ж, бо ж, все ж, хоч би, хоча б, коли б, коли б то.

Окремо пишуться всі складові частини в таких сполучниках: та й, то й, дарма що; так що, тому що, через те що, для того щоб, з тим щоб, в міру того як, з тих пір як.

У кількох сполучниках перші дві частини пишуться разом, наступні — окремо, а саме: тимчасом як, незважаючи на те що, затим що.

1. Є почуття такі прозорі, що коли б з них відлити зорі, вони б світились, як небесні. (П. Воронько.) 2. Довго співали дівча­та, довго гуляли хлопці, незважаючи на те що другого дня треба було рано встати. (І. Нечуй-Левицький.) 3. В той час як надво­рі все вигоряло, барометр уже третій день показував у конторі дощ. (О. Гончар.) 4. Прогуло прокляте лихо та й заснуло. (Т. Шевченко.) 5. Даю тобі цей меч, дарма що ти не сильна. (Леся Українка.)

3. Сполучники з підсилювальними частками отож-бо, тож-то, тому-то, тим-то, якби-то, тільки-но пишуться через дефіс.

1. Добре, дуже б добре було, якби-то воно так сталося, як га­дається. (Т. Шевченко.) 2. Миру над світом сіяє маяк, тим-то спо кійно свій невід рибак кидає в море, що піниться й грає. (М. Рильський.) 3. Тільки-но Хаєцький сів з товаришами снідати, за вікнами вдарила важка гармата. (О. Гончар.)

223. Випишіть сполучення слів у три колонки залежно від того, як пишеться частина, що в дужках: 1) разом; 2) окремо; 3) через дефіс.

Бо (ж) він орел, все (ж) не розумію, а (би) був хліб, цеб (то) я прошу, та (ж) це мій брат, якби (то) так було, коли (б) то діло йшло на лад, (тим) часом як усі мовчали, (як) би ж не він, немов (би) так і треба, тому (то) застерігаю, (при) тому смішний до сліз, сміх та (й) тільки, ніби (то) навмисне, хоч (би) хто один, то (ж) будь розумним, начеб (то) я осел, неначе (б) уві сні.

Ключ. В останньому слові кожного сполучення підкресліть останню букву. 3 цих букв прочитаєте закінчення вислову М. Горького:«Прекрасна посада —

224*. Перепишіть, розкриваючи дужки.

1. Глянь, моя сестронько, та (ж) я щаслива! (Леся Українка.) 2. Ніч мине, як вже не раз минала,— то (ж) недарма темрява тремтить. (Леся Українка.) 3. Як (би) я турбувався лиш про себе, вже б онімів давно від самоти. (Д. ПавЛичко.) 4. Пам'ять мог­ла б убити нас, коли (б) не мала рятівної властивості забувати. (Л. Первомайський.) 5. Одна в нас голова, хоч (би) ми як несли її високо. (М. Рильський.) 6. Дарма (що) рудим називають, (за) те ж серце в нього золоте. (О. Гончар.) 7. Вода палахкотіла жов­тим вогнем, наче (б) то горіло ціле море. (Вал. Шевчук.) 8. Як (би) то далися орлинії крила, за синім би морем милого знай­шла. (Т. Шевченко.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]