Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 54. Правопис іменників III відміни в орудному відмінку однини

В орудному відмінку однини всі іменники III відміни мають лише закінчення -ю: тінь тінню, честь честю, ніч ніччю мати матір'ю, любов любов'ю. Проте основа цих іменни­ків може писатися по-різному.

1. В орудному відмінку в основі іменника зберігається той самий голосний, що й у називному — знахідному відмінку (пор. §29, п. 1): радість радістю (хоч радості), піч піччю (хоч печі), мати-—матір, матір'ю (хоч матері), подорож подо­рожжю.

1. Ми працю любимо, повиту творчістю [творчість] ясною. (М. Рильськийч) 2. Його сірі з просинню очі світились лагідністю [лагідність] і добротою. (Ю. Збанацький.) 3. Терпкістю [терп: кість] живиці, солодкою гіркістю [гіркість] верболозу сповни­лося повітря. (В. Козаченко.) 4. Шевченко називає матір'ю [ма­тір] свою вітчизну — Україну. (М. Рильський.)

  1. Перед закінченням приголосні подовжуються відповідно до правил (див. § 20): папороть — папороттю, але мудрість — мудрістю; річ — річчю, але жовч — жовчю; розкіш — роз­кішшю, але нехворощ [нехворошч] —нехворощю, кров — кров'ю.

1. Памороззю взявсь Чумацький Шлях. (П. Дорошко.) 2. Весь світ плив перед ним, дихаючи весняною свіжістю, вилискуючи зеленню і блакиттю. (О. Гончар.) 3. Це ж протиприродно: жити не­навистю, день за днем горіти нею, носити її в серці. (О. Гон­чар.) 4. Дикістю нічого хизуватись. (О. Г ончар.) 5. Своєю радістю й печаллю, як хлібом-сіллю, поділись. (М. Сингаївський.)

154. Поставте іменники в орудному відмінку однини і випишіть у колон­ії спочатку ті, у яких букви подвоїлися; 2) потім ті, у яких букви не подвої- & за ними ті, у яких вжито апостроф.

дй

Зніяковілість, емаль, шерсть, подорож, кров, смерть, оже-

. жовч, верф, вживаність, снасть. Об, радість, гниль, ста- Далеч, мати.

Кдюч. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочи­тает* закінчення вислову В. О. Сухомлинського «Треба тонко відчувати три

155*. Перепишіть. Іменники, що в дужках, поставте в орудному відмінку

ОДНИНИ.

L Хай же вічно красується (доблесть) наша земля. (О. Дов­женко.) 2. До правди сповнені (любов), до кривди — (ненависть) вщерть, за кров відплатимо ми (кров) і переборем (смерть) смерть! (В. Сосюра.) 3. Любили ми осінній шум осик в краю своїм над (Рось), над (Оріль). (П. Усенко.) 4. Летиш і милуєшся всім: і сріблястою (нехворощ), і ворохами золотими на токах. (0. Гончар.) 5. Осокори за (даль) далекою підпирають в степу небосхил. (В. Симоненко.) 6. Тиша тишу доганяє, голубінь за (го­лубінь). (М. Сингаївський.) 7. Як не любити (любов) наснаже­них, (кґудрість) сповнених книг. (М. Рильський.)

156*. Перекладіть на українську мову. Порівняйте правопис іменників III відміни & орудному відмінку однини в російській та українській мовах.

1. Густая высокая трава на дне долины, вся мокрая, белела ровной скатертью. (І. Тургенев.) 2. Мне приходилось ночевать в стогах в октябре, когда трава на рассвете покрывается инеем, как солью* (К. Паустовський.) 3. На другой день после своего объясне­ния с матерью Наташа ждала целый день Болконского, но он не приехал. (Л. Толстой.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]